Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van Excavation Earth

"In Excavation Earth komen E.T. en zijn vriendjes echt naar de aarde toe…om te shoppen👽"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

E.T. phone home 🛸👽 Toen vonden we dat nog schattig maar in Excavation Earth komen E.T. en zijn vriendjes ook echt naar de aarde toe…om te shoppen. Geen paniek, want de mensheid heeft zichzelf inmiddels vernietigd en de aarde is een plek geworden waar aliens de achtergebleven spullen verzamelen en verhandelen.

Excavation earth

En in spullen van de aarde is veel interesse. Allerlei groepen en rassen aliens zijn driftig aan het graven naar waardevolle items en proberen die te verkopen op diverse markten, soms zelfs op de zwarte markt. En hier is meteen het doel van het spel duidelijk. Verzamel een variatie aan artefacten en verkoop ze zo goed mogelijk. 

Klinkt makkelijk maar dit is een echt expertspel, dat betekent dat de moeilijkheidsgraad hoger ligt dat gemiddeld en het handig is dat je al ervaring hebt met bordspellen en zeker van deze categorie. Dit spel is gelanceerd via Kickstarter en inmiddels zijn er ook al twee uitbreidingen uitgebracht…’Second Wave’ en ‘It belongs in a museum’. 

Wat je wilt weten over Excavation Earth:

  • Te spelen van 1-4 spelers, speciale solovariant inbegrepen 
  • Speelduur ligt ongeveer op 30 min per speler
  • Te spelen vanaf 14 jaar
  • Mooi en origineel ontwerp, oog voor detail
  • Stevige onderdelen, speelbord met uitsparingen zoals in bv Terraforming Mars en Scythe
  • Spelregels alleen in het Engels en redelijk uitgebreid
  • Neem de tijd om het spel op te bouwen
  • Uitgever is Mighty Boards
  • Ontwerpers zijn Dávid Turczi, Wai Yee en Gordon Calleja

Er zijn aardig wat spelregels en we willen sowieso niet de regels herhalen, daar heb je de handleiding voor. Als je die op je gemak leest kom je er prima uit, mits je Engels op niveau is.

Excavation earth
Heerlijk zo’n groot en rijk gevuld speelbord😍

Inzoomen op de verschillende speelborden

Het spel heeft verschillende borden die stuk voor stuk mooi gemaakt zijn en die elk zijn doel hebben. Er zijn er 4: Het hoofdbord, de spelersborden, het moederschip en het verkopersbord. Hieronder per stuk een toelichting.

Hoofdbord: Een plattegrond van de wereld met de locaties waar gegraven wordt naar artefacten. Bovenaan de 6 markten waar je artefacten kunt verkopen, elk met hun eigen symbool. Linksonder de zwarte markt, hier kun je kopen en verkopen. Naast de zwarte markt de rondeteller en het spoor waar de beurtvolgorde wordt bijgehouden.

Spelersbord: Er zijn er zes maar één bord wordt alleen gebruikt voor de solovariant. Op de borden staan geen karakters maar facties waar je voor werkt, met elk zijn eigen specialiteit. Stem je acties goed af op je specialiteit om er het maximale uit te halen. Verder zijn alle borden gelijk. Je hebt 8 plekken om artefacten op te slaan en elk bord heeft 20 uitsparingen waar samples van alle soorten artefacten opgeslagen kunnen worden. Door slim te spelen kun je hier het merendeel van de punten verdienen.

Excavation earth
1 van de 5 verschillende spelersborden

Moederschip: Hier komen in het midden kopers van de markt terecht aan wie je artefacten verkoopt. Dit gebeurt bij elke verkoop. Zodra er kopers bijkomen dan worden degene die er stonden teruggezet op het verkopersbord. Dit zorgt voor een goede balans in het spel vinden wij. Zo beïnvloed je de samenstelling en populariteit van de markt en de prijs van items die verkocht worden. Op de drie donkergrijze vakken komen handelaren terecht die je op de markt hebt geplaatst. Er wordt na elke ronde gekeken wie de meerderheid heeft in deze gebieden en dat levert punten op.

Excavation earth

Kopersbord: Hier staan de kopers. Vijf verschillende kleuren/soorten en ook een zesde soort (wit), dat zijn jokers. Elke keer als je naar een markt gaat worden er van dit bord kopers gepakt en op een markt geplaatst (vrije keus welke kleur je pakt). Hoe meer kopers er van één kleur op de markten staan bepaald ook de populariteit. Hoe populairder een kleur des te meer je verdient bij het verkopen van artefacten hieraan. Ook hier heb je dus invloed op de samenstelling en waarde van de diverse markten.

Excavation earth

Handkaarten 

Tijdens elke ronde kun je gebruik maken van 2 soorten handkaarten. Je hebt de grijze reiskaarten die je herkent aan de cilindervormige brandstofeenheden. Één cilinder stelt een stap voor die je kunt maken.

Excavation earth

Daarnaast heb je actiekaarten in de 5 kleuren van het spel met symbolen erop van de diverse markten. Met de juiste kleur en het juiste symbool kun je opgravingen doen en naar specifieke markten gaan. Deze kaarten zijn ook te gebruiken om te reizen. Liever doe je dat niet maar soms kun je niet anders.

Beschikbare acties

Er zijn 8 verschillende acties die je kunt doen. Per beurt mag je er 2 doen. Je kunt zoveel acties doen als dat je kaarten hebt. Even een kort overzicht.

Travel: Verplaats je karakter. Je speelt met 3 pionnen tegelijk en je mag de stappen verdelen.

Excavate: Graaf artefacten op

Market: Plaats handelaren en kopers in de verschillende markten.

Sell: Verkoop je opgegraven artefacten

Command: Voer acties uit op het moederschip 

Smuggle: Bezoek de zwarte markt 

Survey: Beïnvloed het type artefacten dat wordt geplaatst in de huidige en volgende ronde

Pass: Als je besluit niet meer in actie te komen. Kan ook als je nog max 2 handkaarten hebt, die verhuizen dan mee naar de volgende ronde.

Excavation earth
Mooi overzicht van alle acties. Elke speler heeft zo’n kaart tot z’n beschikking

Onze mening van Excavation Earth

Zoals gezegd is dit echt een expertspel en het duurt even om een duidelijk beeld te krijgen van de regels en alle mogelijkheden. Houd je niet van dit type spellen dan kun je deze beter links laten liggen. Maar als je hier wel van houdt dan is dit spel zeker de moeite waard. 

Sterke punten in een expertspel, vinden wij, is dat het geheel goed uitgebalanceerd moet zijn. Niet dat je vanaf het begin al meteen kansloos achterloopt omdat een andere speler steeds eerder een sterkere actie uitvoert dan jij. Er moeten meerdere manieren zijn om te winnen en tijdens het spel genoeg mogelijkheden om je tactiek aan te passen. Dat is in Excavation Earth prima voor elkaar. 

Ook de geluksfactor is minimaal. Iedereen krijgt blind actiekaarten gedeeld en de startopstelling op de markt en na elke ronde wordt bepaald door van de trekstapel kaarten om te draaien. Ook de neer te leggen artefacten gaan via een trekstapel (tijdens een ronde heb je hier wel invloed op). Daarna ligt alles open en kun je alles naar jouw hand zetten. Maar ja, de andere spelers proberen dit natuurlijk ook😉 

Soms speel je een spel en vindt je het lijken op iets wat je al eens gespeeld hebt. Dat gevoel hadden wij in ieder geval niet bij dit spel. Het spelen van acties in een beurt en bv de werking van de markt vinden wij uniek.

Kortom, hebben jullie zin in een wat steviger spel? Maak dan een middag of avond vrij en laat je tactisch denkvermogen los op Excavation Earth.Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Excavation Earth is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Excavation Earth bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Excavation Earth

Omschrijving van Excavation Earth


Excavation Earth is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje Excavation Earth duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Excavation Earth staat in het Engels bekend onder de naam Excavation Earth. Excavation Earth is ontworpen door Gordon Calleja, Dávid Turczi & Wai Yee en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Mighty Boards & 2Tomatoes Games. .

Koop Excavation Earth bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671096679900", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000024789511","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Excavation%20Earth","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.