Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Beyer, Don

Drover, Glenn

Review van Extraordinary Adventures: Pirates

"The’re not rules, more like guidelines!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Hey-ho hey-ho, a pirates life will be! Waan jezelf in de sferen van Pirates of the Carribean in dit heerlijke deckbuilding spel Extraordinary adventures: Pirates! Zet een papegaai op je schouders, zet de rum klaar en meet jezelf een paar gouden tanden aan en ga zo de confrontatie met de andere piraten aan!

Zorg dat je met 3 van je vloten richting Trinidad gaat, maar vergeet niet onderweg wat schepen te plunderen, zodat je je gestolen waar weer kunt verhandelen. Een slimme piraat zet zo zijn tactieken uit, want plunder je elk schip wat je tegenkomt onderweg naar Trinidad, dan verlies je tijd en zal iemand anders er met de winst vandoor gaan.

Extraordinary Adventures: Pirates!

Extraordinary Adventures: Pirates! is een vlot bordspel bedacht door Glenn Drover & Don Beyer. Artwork is verzorgd door Mark Page en Jared Blando. In Nederland uitgegeven door Forbidden Games, ook wel bekend van Raccoon Tycoon. Een spelletje Pirates duurt ongeveer 60 minuten en kan gespeeld worden met 2 tot maar liefst 6 personen vanaf 8 jaar.

Extraordinary Adventures: Pirates!

The’re not rules, more like guidelines!

Oké dat geldt misschien in het piratenleven, maar in de spelletjeswereld hebben we toch echt regels nodig. Hoe werkt het spelen van het spel Pirates?

Leg het spel klaar zoals beschreven en kwijl een beetje over het fantastisch grote en mooie speelbord 😍.

Iedere speler krijgt daarbij zijn eigen startdeck kaarten in zijn spelerskleur. Eén schip zet je voor je neer, zodat iedereen weet welke kleur je bent (zeker te adviseren met meerdere spelers). De andere schepen mag je op de starthavens Gran Granada, Havana en st. Augustine zetten.

Extraordinary Adventures: Pirates!

Een beurt gaat als volgt:

  • Je schudt je deck en legt deze links van je neer. Hier pak je 5 kaarten van, dit is je ‘hand’.
  • Uit je hand mag je 3 kaarten spelen.
  • Je kiest per kaart of je de actie wilt doen die erop staat, OF de stappen wilt varen die je rechtsonder op de kaart ziet. Sommige kaarten hebben een schedel rechtsboven. Zodra je de actie op zo’n kaart gedaan hebt, gaat de kaart uit het spel. Andere kaarten hebben rechtsboven een plaatje van een kaartenstapel staan, deze kaart mag je voor je neer leggen. Deze blijft geldig.
  • Gespeelde en afgelegde kaarten leg je open rechts van je.
  • Kom je bij een schip aan dan mag je de cargo er vanaf halen en voor je neerleggen.  Je mag ook een kaart pakken van het stapeltje op het speelbord, deze leg je bij je afgelegd kaarten rechts van je.
  • Kom je bij een haven aan dan heb je de mogelijkheid 1 van de 3 openliggende kaarten te kiezen. Wat je kiest leg je ook weer bij je afgelegde open kaarten rechts van je. Ook heb je de mogelijkheid 1 of meer bonustegel(s) te kopen door cargo in te leveren. Als deze tegels op zijn, worden er eenmalig zoveel tegels neergelegd als het aantal spelers. Daarna is het echt op.
  • Daarna is je beurt klaar en pak je nieuwe kaarten tot je er weer 5 in je hand hebt. Daarna kun je alvast gaan nadenken over je volgende beurt, wat ervoor zorgt dat er snelheid in het spel blijft 😉. Heb je geen kaarten meer om te pakken dan schud je je afgelegde kaarten.

Extraordinary Adventures: Pirates!

Het spel heeft geen vaste rondes. Is er 1 speler aangekomen in Trinidad dan eindigt het spel onmiddellijk. Een speler die er goed voor staat zou dus snel naar Trinidad kunnen reizen om het spel te eindigen, dus hou je medespelers goed in de gaten!

Je krijgt punten voor jouw positie op de 3 vaarroutes. Dit is wel lucratief, dus hou tijdens het spel in de gaten waar je schip zich op de route bevindt, maar probeer niet te focussen op alle 3 de routes. Dat gaat gewoon niet lukken en dan kom je eigenlijk geen stap vooruit. Verder krijg je punten voor je cargo en je bonustegels.

Wil je er strategisch gezien nog een schepje bovenop doen? Speel dan met de pirate meeples. Deze mag je op havens neerzetten voor het spel begint. Kom je met jouw schip in die haven aan en kun je cargo inleveren voor een bonustegel? Dan zet je je meeple er bovenop en tellen je punten dubbel aan het eind van het spel.

Extraordinary Adventures: Pirates!

Conclusie

Waar wij allebei meteen aan moesten denken tijdens het spelen van het spel: El Dorado. Natuurlijk een compleet ander thema, maar het komt een beetje op hetzelfde neer, racen en je deck met kaarten uitbreiden. Maar verder echt wel weer heel anders. De speluitleg is dan wel in het Engels maar spreekt voor zich en is heel duidelijk. En zeker als je medespelers al bekend zijn met deckbuilding dan is dit spel zo aan anderen uitgelegd.

Extraordinary Adventures:Pirates is een heel leuk strategisch bordspel waar flink wat snelheid in zit. Dat maakt dat dit spel heel geschikt is als je echt met het maximale aantal personen speelt, wat het tegelijkertijd ook veel spannender maakt, dan bijvoorbeeld met 2 personen.

Extraordinary Adventures: Pirates!

Het spel is heel mooi gemaakt wat bij ons zeker punten scoort. We hadden het al even over het speelbord, ja daar is echt wel veel aandacht aan besteed. Dus als je dit spel aanschaft, schaf dan meteen ook een grotere tafel aan, want je hebt de ruimte echt nodig! Verder zijn de kaarten en bonustegels van goed stevig materiaal. Weet alleen niet of alle vlaggetjes op de schepen het gaan overleven.

Je hersenen worden heel het spel aan het werk gehouden. Want is het een nek aan nek race en kies je ervoor een haven binnen te varen dan kost je dat veel stappen en zou het zomaar kunnen zijn dat een van je medespelers je voorbij racet.

Extraordinary Adventures: Pirates is een spel wat bij ons inmiddels al vaak op tafel is gekomen en dat zal zeker in de toekomst niet anders worden!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Extraordinary Adventures: Pirates is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Extraordinary Adventures: Pirates bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Extraordinary Adventures: Pirates

Omschrijving van Extraordinary Adventures: Pirates


Extraordinary Adventures: Pirates is een Strategiespel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Extraordinary Adventures: Pirates duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Extraordinary Adventures: Pirates staat in het Engels bekend onder de naam Extraordinary Adventures: Pirates. Extraordinary Adventures: Pirates is ontworpen door Don Beyer & Glenn Drover en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Forbidden Games. .

Koop Extraordinary Adventures: Pirates bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1671096897461", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000123174228","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Extraordinary%20Adventure%3A%20Pirates%21","linkSubId":""};

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.