Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van De Zoektocht Naar El Dorado

Eeuwenlang zijn goudzoekers op zoek geweest naar El Dorado, de legende van de gouden stad. In heel Zuid-Amerika is grondig gezocht naar deze mysterieuze plek. Tot nu toe blijft het een legende want de stad is nooit gevonden. Maar dit epische verhaal zou zomaar het script kunnen zijn van de nieuwste Indiana Jones film. Waar anderen in hun zoektocht hebben gefaald kun jij slagen, in het bordspel ‘De zoektocht naar El Dorado’.

De zoektocht naar El Dorado Bordspel 999 Games

De zoektocht naar El Dorado was genomineerd voor speelgoed van het jaar 2020 en heeft deze nominatie ook verzilverd en mag zich dus de trotse winnaar noemen. Dit spel is trouwens een internationale versie van het originele spel dat in 2017 door Ravensburger werd gelanceerd. Voor de nieuwste variant, die we in deze review bespreken, staan nog uitbreidingen in de planning. Wat ons betreft mogen die er komen wat we zijn erg enthousiast over dit spel.

De bedenker van dit spel is de welbekende Reiner Knizia. Reiner heeft al meer dan 200 spellen uitgegeven en veel prijzen gewonnen en die ervaring is duidelijk terug te zien in De zoektocht naar El Dorado. Voor het artwork heeft hij samengewerkt met Vincent Dutrait. De uitgever voor de Nederlandse editie is 999 Games. Je kunt dit spel spelen met 2-4 personen, geschikt vanaf 10 jaar en de speelduur is zo’n 45 min tot een uur.

De zoektocht naar El Dorado Bordspel 999 Games

Doel van het spel

Laat de avonturier in je ontwaken en ga op expeditie door de jungle, bergen, door beken en rivieren en kom langs inheemse dorpen. Baan je een weg door al deze obstakels en kom als eerste in El Dorado aan. Natuurlijk kun je dit niet alleen. Jouw team moet dus bestaan uit allerlei kundige vakmensen die zich snel kunnen verplaatsen. Het verplaatsen gebeurt via handkaarten die je gedurende het spel verder kunt uitbreiden.

De voorbereiding

Er zijn veel verschillende routes mogelijk in diverse niveaus, van eenvoudig tot moeilijk. Voor de eerste keer is een eenvoudige route wel aan te raden (zie spelregels wat betreft ‘t maken van routes). Na een paar keer kun je voor meer uitdaging gaan. Iedere speler krijgt verder een startdeck handkaarten en een expeditietableau. Hierop staan kort de acties die je kunt doen. Links is je trekstapel en rechts de aflegstapel. Ook de markt wordt klaargelegd. Hier kun je later sterkere handkaarten kopen.

De zoektocht naar El Dorado Bordspel 999 Games

Het spelverloop

Op de route vind je diverse terreinen waarop afbeeldingen van kapmessen, peddels en munten staan afgebeeld. De aantallen verschillen van 1 per tegel tot wel 4 per tegel. Op je handkaarten staat vermeld hoe sterk jouw karakter is voor het betreffende terrein. Met behulp van je handkaarten ga je jezelf verplaatsen. Eén kaart per beweging. Handkaarten mag je niet optellen om zo langs een groot obstakel te kunnen komen. Dan moet je een sterkere kaart kopen op de markt. Andersom mag wel, met een sterke kaart mag je de restwaarde gebruiken om nog een stap te zetten. Als voorbeeld: In je startdeck zit de ‘verkenner’ met als kracht 1 kapmes. Hiermee kun je dus alleen maar naar tegels op de route verplaatsen waar één kapmes staat afgebeeld. Zodra er meer op staan heb je een sterkere kaart nodig.

Per beurt kun je ook één kaart kopen op de markt. Hoe doe je dat? De gele muntkaarten zijn de munten waard die erop staan, alle andere kaarten zijn een ½ munt waard. Je mag ze bij elkaar optellen en dan afleggen om zo een sterke kaart te kopen op de markt. Houd je daarbij aan de regels van de markt (zie spelregels). Op de markt zijn kaarten te koop die variëren in kracht. Ook zijn er diverse actiekaarten te krijgen die je nuttige voordelen opleveren tijdens het spel, sommige slechts één keer en andere het hele spel door.

Een volledige beurt ziet er dan uiteindelijk als volgt uit…

  • A: Bewegen met je handkaarten (onbeperkt)
  • B: Nieuwe kaart kopen op de markt (max 1 kaart)
  • Kaarten afleggen die je hebt gespeeld of die je niet meer in je hand wilt houden (onbeperkt)
  • Nieuwe kaarten trekken tot je weer 4 handkaarten hebt.

De zoektocht naar El Dorado Bordspel 999 Games

Einde van het spel

De speler die als eerste 1 van de 3 eindvelden bereikt is niet per se de winnaar. De laatste ronde wordt daarmee geactiveerd. Elke speler tot aan de startspeler mag nog een laatste beurt spelen om daarmee ook in El Dorado te eindigen. Mochten er uiteindelijk meerdere spelers in El Dorado eindigen, check dan even de spelregels om een definitieve winnaar aan te wijzen. Dit spel eindigt namelijk nooit in een gelijkspel.

Onze conclusie

Vanaf het moment dat we de kleurrijke doos in handen kregen en een eerste keer gespeeld hadden waren we meteen enthousiast. En dat gevoel is gebleven nadat we het inmiddels al vele keren gespeeld hebben. Dit strategiespel is goed toegankelijk voor mensen die even geen familiespel willen spelen maar ook niet de stap naar een expertspel willen maken. De regels zijn beknopt en duidelijk en er zit veel vaart in het spel. Met de ruime keuze aan routes die te maken zijn en de diversiteit van handkaarten zal dit spel je niet snel vervelen.

De zoektocht naar El Dorado Bordspel 999 Games

Ook de variant voor 2 spelers bevalt goed. Hierbij heeft elke speler 2 speelstukken die beide in El Dorado moeten eindigen om de winst binnen te slepen. Een beetje bordspel kost trouwens al gauw aardig wat, maar dit spel is strak geprijsd wat de drempel tot aanschaffen zeker kleiner maakt.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van De Zoektocht Naar El Dorado is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop De Zoektocht Naar El Dorado bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

In dit spel speelt iedereen een avonturier in de jungles van Zuid Amerika op zoek naar EL Dorado, de stad van goud. Doel is als eerste de grens van de stad te passeren en alle schatten op te eisen 💎

Het spel is een combinatie van een deckbuilder en een racegame. Je probeert in de loop van het spel jouw stapel speelkaarten zo goed mogelijk uit te breiden op de markt en van de slechtere kaarten af te komen. Tegelijkertijd ben je aan het racen door het bos, water, en puin en ontwijk je de bergen.

Doordat het spel modulair is opgebouwd kun je de tegels ieder potje weer anders neerleggen en is ieder spel weer anders. Een heerlijk spelletje waarin je elkaar ook lekker dwars kunt zitten door de route voor andere te blokkeren.

Videos over Zoektocht Naar El Dorado, de

Omschrijving van De Zoektocht Naar El Dorado


De Zoektocht Naar El Dorado is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje De Zoektocht Naar El Dorado duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . De Zoektocht Naar El Dorado is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Zoektocht Naar El Dorado bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. De Zoektocht Naar El Dorado is winnaar van de Speelgoed van het Jaar 2020 – Winnaars. De Zoektocht Naar El Dorado is genomineerd voor de Deutscher Spiele Preis 2017 – Nominaties, Spiel des Jahres 2017 – Nominaties, Nederlandse Spellenprijs 2020 – Familieprijs Nominaties, Gouden Ludo 2020 – Familiespel Nominaties.

Koop De Zoektocht Naar El Dorado bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Zoektocht Naar El Dorado, de

Deze spellen kun je samen met Zoektocht Naar El Dorado, de spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca Uitbreiding - Bordspel 999 games

De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca

Uitbreiding
Zoektocht naar El Dorado, De- Helden & Demonen Uitbreiding 999 Games

Zoektocht naar El Dorado, De: Helden & Demonen

Uitbreiding

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Zoektocht Naar El Dorado, de.

Trekking the World spel doos box Spellenbunker.nl

Trekking the World

Aftermath Bordspel

Aftermath

Foto Escape room Exit Het Spel Het Verboden Slot

Exit Het Spel – Het Vergeten Eiland

Sheriff of Nottingham - 2nd Edition Bordspel

Sheriff of Nottingham – 2nd Edition

Review door Garcia & Menno

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.