Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jumping Turtle Games

Jumping Turtle Games
Ontwerper(s)

Lashin, Ivan

Review van Furnace

De voorkant van het Furnace verraadt het al, dit spel speelt zich af in de tijd van de industriële revolutie. In dit spel is je doel geld verdienen in een tijd waar niet alles voorhanden is. Je bent een 19-eeuwse kapitalist. Best apart als je bedenkt dat dit van oorsprong een Russisch spel is. Je zult creatief moeten zijn met de middelen die je hebt. Je kan niet alles doen wat je bedenkt. Speel het spel slim en zakelijk!

Furnace - Hobby World

Inhoud

Het spel bevat de volgende onderdelen:
 • Een tijdsfiche en fabriek waarmee aangegeven wordt in welke van de 4 speelrondes je zit;
 • Grondstoffen (olie, staal, steen);
 • Gereedschap (steeksleutels);
 • Muntjes;
 • 1 symbool per speler;
 • Symbool voor de startspeler;
 • Fishes genummerd 1 tot 4, in 4 kleuren;
 • Speelkaarten;
 • Dobbelsteen.
Als je wat vaker gespeeld hebt zijn er ook nog:
 • karakterkaarten;
 • blanco fiche van 2, behorend bij één van de karakterkaarten.
Furnace Hobby World
Deel van de inhoud

Voorbereiding en spelverloop

Elke speler ontvangt vier fishes in één kleur, genummerd 1-4. Iedere speler ontvang één startkaart en afhankelijk van het aantal spelers komen er enkele kaarten op tafel. Bij twee spelers zijn dit 6 kaarten (in deze review gaan we verder uit van 2 spelers).

Furnace Hobby World - Staropstelling
Startopstelling
Het spel bestaat uit vier rondes, elke ronde is verdeeld in twee fases.
Voordat de eerste ronde begint krijg je de beloning die hoort bij je startkaart.
Aan de bovenkant van de kaart staat afgebeeld wat je krijgt. Dit krijg je maar één keer en aan het begin.

 

Biedfase

In het eerste deel van de ronde ga je bieden. De eerste speler kiest een kaart waar hij op wil bieden en legt daar een fiche op met een waarde naar keuze. Voor het bieden geldt dat elke waarde maar één keer op een kaart mag komen. In de versie met 2 spelers, speelt een virtuele derde bieder mee. Na dat de 2 spelers geboden hebben, dobbel je met de dobbelsteen. Gooi je een 3, komt het eerste fiche van de virtuele speler op kaart 3. Ligt daar al een fiche met deze waarde? Dan schuif je door naar kaart 4, of 5, of 6 en door naar 1 als het moet. Bied om en om op alle kaarten tot de fiches verdeeld zijn.

Furnace Hobby World - Biedfase
Biedfase
Na elke biedfase wordt gekeken wie het hoogste bod heeft. Deze speler krijgt de kaart. Als jij een 4 hebt neergelegd maar de ander een 3, win jij. Maar pas op, hoewel jij de kaart krijgt, ontvangt de speler die 3 heeft neergelegd, 3x de compensatie die bovenaan de kaart staat. Dat kunnen heel wat grondstoffen zijn. Neem de grondstoffen die je verdiend als je verliest en pak de kaarten die je gewonnen hebt. Nu komt fase 2.

 

Productiefase

In de productiefase speel je de kaarten die je hebt. Je startkaart en je gewonnen kaarten. Op de kaart staat een opbrengst, die je krijgt. Er kan ook een actie op staan, bijvoorbeeld zet 2 steen om in 1 olie. Je mag elke kaart 1x spelen. De volgorde bepaal je zelf. Omdat je deze fase niet samen speelt, speelt iedereen nu tegelijk (en eerlijk!).

Furnace Hobby World - Halverwege

 

Na deze productiefase leg je 6 nieuwe kaarten neer. Start met bieden, win kaarten en grondstoffen, voer de productie uit, en zo door. Na 4 rondes heeft de speler met het meeste geld gewonnen.

Extra’s

Het spel kent een aantal leuke extra’s die variatie toevoegen aan het spel. Op sommige kaarten staat afgebeeld dat je de actie vaker mag doen. Er staat dan een cijfer boven de pijl. Ook kan je kaarten upgraden waardoor ze om mag draaien en ze elke productie méér opleveren. 
Er zijn karakterkaarten die je een extra voordeel opleveren dat uniek is voor je karakter. Daarnaast kan je afspraken dat de productiekaarten niet in willekeurige volgorde gespeeld worden maar in een vaste volgorde, die niet per se voordelig is.
Kortom, keus genoeg.

Conclusie

Je kan na het lezen van deze review en voordat je gaat spelen het best de spelregels nog even doorkijken, niet alle details staan immers in een review :).
Het spel is leuk vormgegeven en kent een prettig spelverloop. Elke biedfase geeft je nieuwe kansen en nieuwe inzichten. De eerste rondes bied en speel je snel maar hoe verder je komt hoe meer je gaat nadenken over de beste keuzes om te kunnen winnen.

Ontspannen en gezellig om te spelen, ook omdat je veel zelf in de hand hebt. Tot nu toe bevalt dit spel heel goed. Het zit goed in elkaar. Hoewel het spel niet moeilijk is, vraagt het tegelijkertijd om creatief handelen. Een eigenschap die perfect past bij en 19-eeuwse kapitalist.

Speel Furnace met 2-4 spelers, vanaf een jaar of 12. Furnace duurt afhankelijk van het aantal spelers 30-60 minuten. Het spel is bedacht door Ivan Lashin en wordt uitgegeven in het Engels door Hobby World.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Furnace is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Furnace bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Furnace

Omschrijving van Furnace


Furnace is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Furnace duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Furnace is ontworpen door Ivan Lashin en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Hobby World & Jumping Turtle Games. .

Koop Furnace bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.