Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

10 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Klenko Kane

Review van Fuse

In het spel Fuse werk je onder hoge druk samen met andere spelers om zo snel mogelijk zo veel mogelijk bommen te ontmantelen. Het spel speelt zich af in een ruimteschip waar bommen liggen die binnen 10 minuten allemaal ontmanteld moeten worden. Het ontwerp van het spel en de onderdelen laten dit dan ook uitkomen.

Fuse is bedacht door Kane Klenko, van graphics voorzien door Sean Terlouw en wordt uitgegeven door Renegade Game Studios. Die laatste hebben trouwens een leuke app ontwikkeld waarmee je de timer kan starten.

In de doos

In de doos vind je 25 dobbelstenen die in de zwarte zak worden geplaatst. Er zijn 49 bomkaarten. Er zijn ook 11 fuse-kaarten en 5 geavanceerde bomkaarten.

Fuse - Inhoud
Inhoud

De fuse- en geavanceerde bomkaarten horen bij de gevorderde versie van het spel. In deze review wordt het basisspel uitgelegd uitgaande van twee spelers.

Spelverloop

In de handleiding zal je zien hoeveel kaarten je moet nemen van de 49 bomkaarten. Voor 2 spelers die een trainingspotje spelen zijn dit 19 kaarten. Schud de 19 kaarten en geef elke speler twee kaarten. Leg er vijf open tussen de spelers in en leg de andere kaarten in een dichte stapel naast de rij van 5. De spelers leggen de twee bomkaarten open voor zich neer. Rechtsboven staat de waarde van de bomkaart, leg de laagste waarde als rechterkaart neer. Er mogen altijd maar twee kaarten voor de spelers liggen. De bedoeling is nu om de 19 kaarten weg te spelen.

Fuse - Renagade
Startopstelling voor 2 spelers

Je hebt gewonnen als er dichte stapel leeg is en de rij van 5 kaarten op tafel is leeggespeeld. De twee kaarten die elke speler heeft liggen hoeven niet weggespeeld te worden. Maar hoe speel je ze weg? De tijd tikt namelijk gewoon door!

Als een speler aan de beurt is pakt hij zonder te kijken vier dobbelstenen (bij twee spelers, kijk voor andere aantal spelers in de handleiding hoeveel dobbelstenen je pakt). De 4 dobbelstenen worden door de spelers samen gebruikt, elke speler mag er dus twee gebruiken. Speel je met meer zal je zien dat elke speler maar één dobbelsteen zal krijgen. Nu je weet dat je twee dobbelstenen krijgt is het zaak te kijken hoe je ze inzet.

De bomkaarten kunnen onschadelijk gemaakt worden door de juiste dobbelstenen er op te leggen. De dobbelstenen variëren in kleur en hebben de cijfers 1 tot 6.

Op de kaarten staat wat je moet doen om de bom te ontmantelen. Dit kan onder andere zijn:

  • Maak een stapel, je ziet dan de volgorde qua kleur. De waarde van de dobbelstenen moet onderop altijd lager zijn dan de steen er boven.
  • Combineer twee stenen ongeacht de kleur om de juiste waarde te krijgen.
  • Maak een pyramide, je ziet 2 witte lege vlakjes en daarnaast afgebeeld hoe de pyramide qua kleur moet zijn.
  • Combineer waardes tot een antwoord in een bepaalde kleur

Nadat de dobbelstenen gepakt zijn is het dus zaak om de stenen in overleg zo te verdelen dat je zo snel mogelijk de bommen die voor je ligt kan ontmantelen. Is de bom compleet verwerkt? Leg hem dan weg, pak een nieuwe uit de 5 openliggende kaarten en vul de rij van 5 aan vanaf de stapel. In 10 minuten moet je genoeg bommen wegspelen om de stapel en de rij van 5 weggespeeld te hebben. Kortom, je hebt haast!

Het kan zomaar dat je niet alle dobbelstenen kwijt kan. Dat levert een extra probleem op, deze dobbelsteen zorgen ervoor dat je andere dobbelstenen moet verwijderen! Stel er ligt een blauwe 5, dan kan het zijn dat een  speler één steen moet verwijderen.

In het voorbeeld van de blauwe 5 moet je een steen verwijderen als deze blauw is of als waarde 5 heeft. Houd je meer dobbelstenen over? Dan moet je deze stap ook voor deze dobbelsteen doorlopen en raak je misschien nog meer stenen kwijt. Ellendig dus.

Conclusie

Fuse is een inactief coöperatief spel waarbij samenwerking je enige redding is. Het spel is mooi vormgegeven en goed omschreven. De app met timer geeft het nog eens extra spanning. Het spel is geschikt voor 1 tot 5 spelers, leeftijd vanaf 10 jaar.

In 10 minuten moet je dus dobbelstenen grabbelen, overleggen hoe je ze inzet, stenen weghalen als je dobbelstenen overhoud, bommen ontmantelen, vooruitdenken, puzzelen, nadenken en haast maken. Je hebt dus echt haast. Net als iemand die echt bommen ontmanteld sta je onder druk (ik spreek overigens niet uit ervaring).

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Fuse is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Fuse bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Fuse

Omschrijving van Fuse


Fuse is een Familiespel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Fuse duurt gemiddeld 10 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Fuse is ontworpen door Kane Klenko en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Renegade Game Studios. .

Koop Fuse bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.