Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

4-8 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Asmodee

Asmodee
Ontwerper(s)

Garfield, Richard

Review van De Grote Dalmuti

In De Grote Dalmuti ben je continu bezig om je positie te behouden en/of te verbeteren. Start je als koning en behoud je deze positie? Of klim je als dienaar naar de top?

Ik leerde dit kaartspel kennen doordat mijn buren bij mij aanklopten. Iemand met een gekke cape en een getekende snor stond opeens voor mijn neus en vroeg om een kopje suiker. Achter hem stonden een aantal anderen keihard te lachen. Wat was dit voor spelletje? Het bleek De Grote Dalmuti.

Later speelde ik dit spel met mijn broers en zussen, het spel zorgt voor een hoop gelach en hilariteit.

Grote Dalmuti, de
Inhoud

Spelvoorbereiding

Allereerst wordt bepaald met welke rang elke speler begint. Dit doe je door om de beurt een kaart te trekken. De speler die de hoogste rang getrokken heeft is De Grote Dalmuti. Links van De Grote Dalmuti komt De Kleine Dalmuti te zitten. De speler met de laagste rang wordt de Grote Dienaar en de speler met de een na laagste rang wordt de Kleine Dienaar. Tussen de Kleine Dienaar en de Kleine Dalmuti gaan de andere spelers, overeenkomstig hun getrokken rang, zitten.

De Grote Dalmuti
Verschillende rangen

Nadat de rangen bepaald zijn is het tijd om te beginnen. De Grote Dalmuti deelt alle kaarten op. Hij begint met delen bij zichzelf.

Nu begint de grote wisseltruc.

  1. De Grote Dalmuti geeft twee willekeurige kaarten aan de Grote Dienaar;
  2. De Grote Dienaar geeft zijn twee hoogste rangkaarten terug;
  3. De Kleine Dalmuti geeft een willekeurige kaart aan de Kleine Dienaar;
  4. De Kleine Dienaar geeft zijn hoogste rangkaart terug.

Op deze manier hebben de kleine en grote Dalmuti meteen een voordeel. En kunnen zij hun positie gaan verdedigen.

Spelverloop

De Grote Dalmuti begint het spel door een willekeurige kaart of meerdere kaarten met dezelfde rang. Met de klok mee moeten nu alle andere spelers een set kaarten bijleggen of passen. Stel dat er een set kaarten bestaande uit twee kaarten met Naaisters gespeeld wordt. Dan moet een andere speler of een grotere set kaarten met naaisters spelen of een set van twee met een hogere rang, bijvoorbeeld twee ridders. De ronde duurt zolang totdat iedereen gepast heeft. Hierna mag de speler die de hoogste kaart of set neer heeft gelegd, de volgende ronde beginnen. De speler die als eerst al zijn kaarten wegspeelt is de volgende ronde De Grote Dalmuti, de tweede wordt de Kleine Dalmuti, enz.

Het is heel lastig om hoger op te komen, omdat je als dienaren je beste kaarten weg moet geven aan de Dalmuti’s.

Revolutie & Opstand

Heb jij de narren in je hand? Dan kan je de revolutie uitroepen. Nu worden er geen kaarten geruild. Heeft de grote dienaar de narren in zijn hand? Dan komt hij in opstand en worden alle rollen omgedraaid. De dienaar is nu opeens Dalmuti.

De Grote Dalmuti
Kaarten

Twist

Nu denk je misschien ik heb geen idee waarom je buren verkleed bij je aan stonden te bellen . En dat weet ik eigenlijk ook niet . Maar je kan zelf extra’s regels toevoegen aan dit spel. Zo kan je een goede stoel klaarzetten voor de Dalmuti en een irritant krukje voor de dienaar. Of je kan bijvoorbeeld afspreken dat de dienaar een opdracht moet uitvoeren aan het eind van de speelronde.

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Heb je hier geen zin in? Prima, ook zonder deze regels is het een hilarisch spel.

Conclusie

De Grote Dalmuti is echt een heel leuk partyspel. Het is jammer dat we het nu niet echt kunnen spelen (i.v.m. ), maar zodra het weer kan pakken wij dit spelletje zeker weer uit de kast!

Het kaartspel is bedacht door Richard Garfield en wordt uitgegeven door Hasbro/Asmodee NL. Speel met 4-8 spelers, persoonlijk vind ik met hoe meer hoe leuker.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Sam

Deze review van De Grote Dalmuti is geschreven door Sam.
Lees alle reviews van Sam

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop De Grote Dalmuti bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Grote Dalmuti, De

Omschrijving van De Grote Dalmuti


De Grote Dalmuti is een Familiespel dat door 4-8 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje De Grote Dalmuti duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . De Grote Dalmuti staat in het Engels bekend onder de naam The Great Dalmuti. De Grote Dalmuti is ontworpen door Richard Garfield en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Hasbro & Asmodee. Je koopt De Grote Dalmuti bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . De Grote Dalmuti is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2004 – Nominaties.

Koop De Grote Dalmuti bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Grote Dalmuti, De.

Wizard spel doos box Spellenbunker.nl

Wizard

Tutankhamun spel doos box Spellenbunker.nl

Tutankhamun

Munchkin Russia spel doos box Spellenbunker.nl

Munchkin Russia

Verwacht oktober 2021
Temptation Island: The board game spel doos box Spellenbunker.nl

Temptation Island: The board game

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.