Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-9 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Moyersoen, Frederic

Review van Saboteur – De Verloren Mijnen

Diep in het uitgestrekte oeroude woud liggen de verloren mijnen. Iedereen is bekend met de verhalen en mythes van onze voorvaders uit de hoogtijdagen van het machtige dwergenvolk. Verhalen over goud, zilver en edelstenen. Maar ook over trollen en een knorrige draak die in één van de mijnen zijn intrek heeft genomen. Tijd om te laten zien hoe dapper de dwergen nog steeds zijn en dus starten we een queeste, een zoektocht naar de verloren mijnen. Maar niet alle clanbroeders zijn te vertrouwen, goud en zilver doen rare dingen met een dwerg. Onderweg gebeuren er verdachte dingen…iemand onder ons is een saboteur!

Saboteur – De Verloren Mijnen Bordspel 999 Games

Precies, dit is de nieuwste variant in de razend populaire saboteur reeks. Waar de vorige edities allemaal kaartspellen waren, is er nu een bordspel versie van gemaakt. Saboteur – De verloren mijnen is een toppertje binnen de gezelschapsspellen en perfect om met grotere groepen te spelen. De bedenker is Frederic Moyersoen en de illustraties komen van de hand van Alexander Jung. Het spel is geschikt voor 3-9 spelers en is bedoeld voor personen vanaf 10 jaar. De uitgever is het welbekende 999 Games. Een potje duurt zo’n 45 min.

Doel van het spel

Je probeert met jou clan een weg door het woud te creëren richting de mijnen. Dit doe je door handkaarten op het speelbord te leggen. Jouw rol blijft tot op het eind een verassing. Ben je trouw aan de clan, ben je egoïstisch en speel je stiekem voor jezelf of nog erger…ben je ingehuurd door de vijandige clan?!! Aan het eind van de ronde worden de gevonden schatten verdeeld. Het spel bestaat uit 2 ronden. De speler (niet de clan) met de meest waardevolle schatten wint Saboteur- De verloren mijnen.

Saboteur – De Verloren Mijnen Bordspel 999 Games

Eerst even alles klaarliggen

Er zijn 2 clans, de blauwe en de gele. Voordat een ronde begint krijgt elke speler een dwergenkaart waar zijn/haar rol op staat. Je bent trouw, een egoïst of een saboteur. De plaatjes spreken voor zich. Houdt deze kaart voor iedereen geheim. Op het speelbord worden de 2 startkaarten neergelegd vanaf waar jouw clan begint. De 4 mijnen worden geschud en gedekt op het bord gelegd (één ervan is de draak). Er worden schatten naast het bord gelegd overeenkomstig het aantal spelers. Je krijgt handkaarten (wegen en actie kaarten) en je kiest een dwerg naar keuze van jouw clan die je op de startkaart neerzet.

Zo, nu kun je aan de slag om die verloren mijnen te gaan vinden.

Saboteur – De Verloren Mijnen Bordspel 999 Games

Hoe ziet een speelbeurt eruit?

Een beurt bestaat uit 3 fasen die in de juiste volgorde uitgevoerd moeten worden.

  1. Speel een handkaart of leg er 1-2 af. Deze actie is verplicht.
  2. Verplaats jouw dwerg. Je mag 1-3 kaarten lopen. Deze actie is optioneel.
  3. 1 of 2 nieuwe kaarten van de trekstapel nemen. Deze actie is verplicht.

Bij de eerste fase kun je een handkaart spelen, zoals bijvoorbeeld een wegenkaart. Hiermee kun je mooi aan de weg timmeren of ervoor zorgen dat anderen een omweg moeten nemen. Wegenkaarten hebben regels: Alle wegen moeten aan alle kanten aan elkaar passen en je moet een bestaande weg verlengen. Je kunt beginnen bij de startkaart of vanaf een mijn, lekker verwarrend voor de anderen. Op sommige wegenkaarten staan hindernissen, een kampvuur of een rotsformatie. Hiervoor gelden speciale regels.

Saboteur – De Verloren Mijnen Bordspel 999 Games

Je kunt ook een actiekaart spelen. Met sommige kun je hindernissen oplossen, anderen geven je waardevolle geheime informatie en met sommige kun je anderen ronduit dwarszitten. Ben je niet blij met je kaarten dan kun je ook passen en 1-2 kaarten dumpen.

Na het plaatsen van een kaart mag je 1-3 (soms zelfs 5) stappen lopen. Lopen is niet verplicht en je bepaalt zelf hoeveel stappen je zet als je het wel doet. Eindig je bij een mijn, dan mag je een schat pakken. Ook bij het verplaatsen gelden regels, je kan niet zomaar alles overal voorbijrennen. Als laatste vul je je handkaarten weer aan vanuit de trekstapel.

Einde ronde en puntentelling

De ronde is klaar zodra alle handkaarten gespeeld zijn of alle schatten gepakt zijn. Nu onthult iedereen zijn ware aard en dat geeft altijd stof tot napraten, hebben we uit eigen ervaring gezien. Die geloofwaardige en betrouwbare vriend blijkt dan toch opeens een saboteur te zijn. Alle schatten worden verdeeld overeenkomstig de rol van de verschillende spelers. Alles wordt nu weer opnieuw klaargezet voor ronde 2.

Saboteur – De Verloren Mijnen Bordspel 999 Games

Conclusie

Dit spel is bedoeld om met veel spelers te spelen en is vooral gericht op het plezier hebben met elkaar. Kortom, echt een gezelschapsspel. Je kan het vanaf 3 personen spelen maar het begint pas leuk te worden vanaf 5 à 6 spelers. Tuurlijk bedenk je hoe je jouw handkaarten goed kan inzetten maar je bent vooral gezellig met elkaar aan het praten. Net als bij de Weerwolven van Wakkerdam weet je niet wie de rotte appels zijn tijdens het spel en is iedereen bezig om van zichzelf een betrouwbaar karakter te maken, zelfs als de acties op het speelbord dat lijken tegen te spreken. Wij hebben al veel plezier beleefd aan dit spel en het is altijd een garantie voor een leuke avond.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Saboteur – De Verloren Mijnen is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Saboteur – De Verloren Mijnen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Saboteur – De Verloren Mijnen

Omschrijving van Saboteur – De Verloren Mijnen


Saboteur – De Verloren Mijnen komt uit de Saboteur Spelfamilie. Saboteur – De Verloren Mijnen is een Familiespel dat door 3-9 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Saboteur – De Verloren Mijnen duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Saboteur – De Verloren Mijnen staat in het Engels bekend onder de naam Saboteur: The Lost Mines. Saboteur – De Verloren Mijnen is ontworpen door Frederic Moyersoen en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Saboteur – De Verloren Mijnen bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Saboteur – De Verloren Mijnen bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.