Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Peterson, Paul

Review van Guillotine

Nu je hoofd niet verliezen! 3 dagen lang worden er edelen onthoofd. De Franse revolutie was er niks bij. Brr, dat klinkt luguber! Nee hoor het valt wel mee, er vloeit geen enkele druppel. In dit snelle kaartspelletje onthoofden jij en je medespelers om de beurt een edele. Maar natuurlijk is het hoofd van een rijke priester (heeft hij het verdiend?) een stuk minder waard dan die van de gouverneur. Met speciale handkaarten kun je de volgorde van de edelen tot aan de guillotine veranderen en er zo voor zorgen dat jij de meeste waardevolle edelen ‘onthoofdt’. Wie na 3 dagen de meeste punten bij elkaar heeft verzameld, wint Guillotine.

Foto Kaartspel Guilotine

Doel van het spel

In Guillotine onthoofden jij en je medespeler(s) om de beurt een edele. De kaart die direct voor de guillotine ligt is voor jou. Alle edelen zijn een bepaald aantal punten waard. Je beïnvloedt de volgorde van de edelen met speciale handkaarten. Hiermee probeer je dus de meeste waardevolle personen naar jezelf toe te trekken. Aan het eind van het spel, na 3 dagen, wint degene die de meeste punten heeft verzameld. Maar dit hoeft dus niet degene te zijn die de meeste edelen heeft onthoofd.

Foto Kaartspel Guilotine

Verloop van het spel

Het spel speelt zich af over 3 dagen. 3 dagen lang zullen er koppen rollen!

Leg als voorbereiding 12 edelliedenkaarten op een rij op tafel. De speler met de langste nek mag het spel beginnen en mag bepalen aan welke kant van de rij de guillotine komt te staan. Dit bepaalt vervolgens de richting waarin er onthoofd zal worden.

Foto Kaartspel Guilotine

Nu krijgt iedere speler 5 actiekaarten. Met deze actiekaarten kun je de volgorde van de edellieden in de rij veranderen. Er zijn ook actiekaarten die een bepaald voordeel opleveren (bijvoorbeeld 2 extra punten bij de eindtelling), en deze zijn dus erg handig voor jezelf. Of die juist nadelig zijn (bijvoorbeeld niemand mag meer actiekaarten spelen, of een medespeler krijgt 2 minpunten), deze zijn leuk te gebruiken als pestkaart.

Nu kan het spel beginnen! Om de beurt mag je een actiekaart spelen (dit is optioneel), een edele onthoofden (dit is verplicht) en een nieuwe actiekaart van de stapel pakken. Dit doe je net zo lang totdat alle edelen onthoofd zijn. Na een dag hard werken volgt, jawel, een nieuwe dag. Je legt dus weer 12 nieuwe edellieden kaarten in een rij en het onthoofden gaat weer verder. De guillotine blijft op dezelfde plek staan, tenzij iemand een actiekaart speelt waarmee hij de guillotine naar de andere kant van de rij mag verplaatsen. In totaal duurt het spel 3 ‘dagen’.

Wie na 3 dagen de meeste punten heeft verzameld, wint het spel!

Foto Kaartspel Guilotine

Conclusie

Guillotine is een spel van Hasbro, bedacht door Paul Peterson. Je kan het met 2-5 spelers doen en er staat zo’n 45 minuten voor.

Wij vinden Guillotine super leuk! Het is een vlot spelletje waar wij zo’n 20-30 minuutjes over doen. Het is klein en dus gemakkelijk mee te nemen en doordat er maar weinig spelregels zijn, snel aan anderen uit te leggen. We hebben dit al met veel vrienden gespeeld en ook afgelopen weekend nog bij nieuwe vrienden kunnen introduceren.

Foto Kaartspel Guilotine

Natuurlijk ben je lekker voor jezelf bezig met het verzamelen van de meest waardevolle edelen, naar Guillotine is ook echt een pestspelletje. Een aanzienlijk deel van de actiekaarten gaat niet om het veranderen van de volgorde van de edelliedenkaarten, maar heeft allerlei andere opties. Zo mag je bijvoorbeeld een bepaalde kaart voor je neerleggen en levert vervolgens elke groene edele je een extra punt op bij de eindafrekening. Maar je medespeler zou zomaar de kaart kunnen hebben dat hij jouw kaart weer mag wegnemen. Daar gaan je extra punten. En ja, dat is irritant! Of hij mag die edele die minpunten waard is op jouw stapel leggen. Of een kostbare edele van jouw stapeltje op de aflegstapel leggen. Allemaal pestopties dus. Dit maakt het spelletje extra leuk!

Dus ben je op zoek naar een klein, snel en simpel kaartspelletje? Dan zit je met Guillotine helemaal goed! Wij zijn enthousiast! Nu je hoofd niet verliezen!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Guillotine is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Guillotine bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Guillotine

Omschrijving van Guillotine


Guillotine is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Guillotine duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Guillotine is ontworpen door Paul Peterson en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Hasbro. Je koopt Guillotine bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Guillotine is winnaar van de Origins Awards 1999 – Winnaars.

Koop Guillotine bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.