Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

25 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

HOT Games

HOT Games
Ontwerper(s)

Bauza, Antoine

Review van Hanabi

Hanabi is een kaartspel voor 2-5 spelers, waarbij je een vuurwerkshow in elkaar moet zetten.

Een vuurwerkshow? Zeg je, daar brand ik mijn vingers niet aan. Dat hoeft ook niet want het is een coöperatief spel. Met de kanttekening dat je de show wel in je eentje kan verpesten.

hanabi kaartspel team arlin coöperatief familiespel
Hanabi

Na elk vuurwerkspektakel verlangt het publiek de volgende keer een nog mooiere en grotere show en dat is het idee achter dit spel. Na een keer spelen wil je met elkaar de score verbeteren. Maar de communicatie is gebrekkig en beperkt en daarin zit de uitdaging.

Het Spelverloop

Je krijgt een aantal kaarten in je hand met de afbeeldingen naar je medespelers. Je weet zelf dus niet welke kaarten je in je hand hebt. Er zijn 5 kleuren met waardes van 1 tot en met 5 en het is de bedoeling om met elkaar alle kleuren in de juiste volgorde uit te spelen. Maar je weet natuurlijk niet wat je speelt omdat je je eigen kaarten niet kan zien. Daarvoor ben je afhankelijk van je medespelers die hun beurt kunnen gebruiken om elkaar een hint te geven. Dat hinten is wel aan regels gebonden. Je mag een kleur noemen of een waarde, maar niet allebei tegelijk. Bijvoorbeeld je kan zeggen ‘ je hebt 2 blauwe kaarten’ of je kan zeggen ‘je hebt 3 vieren’, wat je ook mag zeggen is ‘pje hebt geen rode kaarten of je hebt geen vijven’. Een hint geven kost een fiche, waar er maar 9 van zijn. Om een klein beetje extra informatie te geven zou je je stem mogen verbuigen om een beter niet te spelen kaart of juist wel te spelen kaart aan te duiden. (Ik doe dit nu voor, je hebt een witte en een wítte, hoort u het verschil?). Je moet dus als speler de hints goed onthouden en kunnen deduceren aan de hand van de kaarten die wel zichtbaar zijn. Hint fiches zijn weer terug te verdienen door een kaart af te leggen, maar zorg ervoor dat dat geen kaart is die je nog nodig hebt om de vuurwerkshow te verfraaien. Speel je een verkeerde kaart, bijvoorbeeld een groene drie maar er ligt alleen nog maar een groene 1 dan komt er onweer en dat verpest de show, wanneer dit 3 keer gebeurt is het spel verloren. Elke keer als je een kaart weglegt moet je die aanvullen met een nieuwe kaart. Hoe meer kleuren in de goede volgorde op tafel liggen aan het eind van het spel hoe hoger de waardering en daar doe je het voor.

hanabi kaartspel team arlin coöperatief familiespel
Hanabi

De Sfeer

Hanabi, vuurwerk of vuurbloem in het Japans, is een vlot samenwerkingskaartspelletje (goed scrabble woord) of coöperatief kaartspel. Dit spel wordt uitgegeven door Hot Games. Het is even wennen om niet je eigen kaarten te zien, zeker met het pakken van een nieuwe kaart maar het zorgt er wel voor dat je niet zelf het hele spel kan domineren door alle lijnen uit te zetten, je moet ECHT goed samenwerken. Het vervormen van je stem om een aanvaardbare hint te geven is een bijzondere toevoeging en klinkt vaak komischer dan dat het bedoelt is. Het creëren van een mooie vuurwerkshow is een echte uitdaging maar we hebben al menig keer een mooie score kunnen neerzetten.

hanabi kaartspel team arlin coöperatief familiespel
Hanabi

 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Team Arlin

Deze review van Hanabi is geschreven door Team Arlin.
Lees alle reviews van Team Arlin

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Hanabi bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Hanabi is een coöperatief kaartspel. Het doel van het spel is een zo mooi mogelijk vuurwerk te creëren door kaarten uit te spelen in vijf kleuren en 5 waardes. Je kunt je eigen kaarten niet zien, alleen je tegenstanders kunnen die bekijken. Zij proberen met tips en hints zo veel mogelijk informatie te geven. Als je denkt dat je voldoende informatie hebt, speel je een kaart uit op tafel. Het vuurwerk wordt zo steeds mooier en groter. Maak je 3 fouten dan verliezen jullie het spel. Kunnen jullie de maximale score behalen van 25 punten?

Videos over Hanabi

Omschrijving van Hanabi


Hanabi is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Hanabi duurt gemiddeld 25 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Hanabi is ontworpen door Antoine Bauza en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HOT Games. Je koopt Hanabi bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Hanabi is winnaar van de Spiel des Jahres 2013 – Winnaar. Hanabi is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2014 – Familieprijs Nominaties, Deutscher Spiele Preis 2013 – Nominaties.

Koop Hanabi bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.