Review van Heat: Pedal to the Metal
"Het raceseizoen gaat weer beginnen!"

— Mervin & Ginger
Formule 1 fans opgelet! Het raceseizoen gaat weer beginnen! Nee, nee niet dat saaie kampioenschap waar Max Verstappen telkens met zijn ogen dicht bijna elke race wint. Ik heb het natuurlijk over het familiespel Heat! Deze topper wordt in Nederland en België uitgegeven door Asmodee/Days of Wonder. Tijdens het spelen van dit spel herkenden wij gelijkenissen aan de illustraties van de spellen El Dorado en After us. Dat moest dus wel Vincent Duitrait zijn! De ontwerpers zijn Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen. Je kunt dit racespel spelen met wel 6 spelers, vanaf 10 jaar! Ook is er een goede solomodus. Een potje duurt ongeveer 60 minuten.
Het spel
In dit kaart– en bordspel Heat ga jij uiteraard racen tegen andere spelers in een bepaald aantal ronden over een circuit. Het doel is om als eerste over de finish te gaan en dus je concurrenten te snel af te wezen. De versnelling waar je in racet bepaalt hoeveel kaarten je mag spelen. Het totaal van de cijfers aangegeven op de kaarten bepaalt je snelheid. Maar pas op voor de verraderlijke bochten! Ga je te snel? Dan zal je motor oververhit raken of kan het zijn dat je uit de bocht vliegt. Koel je motor op de juiste momenten af om vervolgens weer voluit te kunnen, vol gas.
Spelverloop
Een beurt bestaat uit 4 verplichte stappen. Daarnaast zijn er nog stappen die je alleen in bepaalde omstandigheden uitvoert. Deze stappen zijn heel duidelijk weergegeven op ieders persoonlijke spelersbord en hierop is dan ook duidelijk de volgorde te zien in welke de stappen moeten worden uitgevoerd. Elke speler zal tijdens zijn beurt:
- Stap 1: veranderen van versnelling
- Stap 2: kaarten spelen
- Stap 3: zijn auto verplaatsen
- Stap 9: zijn kaarten aanvullen tot 7 kaarten
Alle spelers voeren de eerste 2 stappen tegelijkertijd uit en vervolgens mag de raceauto die vooraan staat in de race beginnen met stappen 3 t/m 9. Hierna is de speler op de 2e positie aan de beurt en zo verder.
De versnellingen bepalen of je 1,2,3 of 4 kaarten tegelijk mag spelen. Per beurt mag je 1 versnelling hoger of lager schakelen, maar wil je 2 versnellingen omhoog of omlaag dan moet je daarvoor 1 heat-kaart betalen. Hiervoor moet je motor natuurlijk harder werken. Deze heat-kaart komt op je aflegstapel terecht. Je mag alle kaarten uit je hand spelen tijdens stap 2, behalve heat-kaarten. Stresskaarten betekenen dat je even afgeleid bent tijdens de race. Als je die speelt wordt de snelheid voor je bepaalt door de eerst volgende kaart van je trekstapel om te draaien. Dit mag een kaart zijn met de snelheid 1 t/m 4. Alle andere kaarten die je trekt leg je direct op de aflegstapel. Zoals je al merkt varieert je trekstapel dus door de keuzes die je maakt. Zo kan je extra heat-kaarten krijgen maar ook meerdere stresskaarten. Heat is dus een deckbuildingspel.
Stap 4: Adrenaline.
Als je helemaal achteraan de race staat helpt adrenaline je verder. Je mag 1 stap extra verplaatsen en je krijgt 1 afkoeling extra. Als je gaat afkoelen betekent dit dat je een heat-kaart uit je hand mag afleggen, terug naar je motor en niet naar de aflegstapel.
Stap 5: Reactie.
Je kunt nu de beschikbare symbolen van je huidige versnelling activeren. In versnelling 1 of 2 mag je bijvoorbeeld afkoelen door 3 of 1 heat-kaarten terug je motor in te brengen. Ongeacht welke versnelling mag je 1 heat per beurt betalen voor een boost. Net als bij stresskaarten maak je nu gebruik van het + symbool en draai je een speelkaart open van de trekstapel met waarde 1 t/m 4. Je krijgt zo extra snelheid.
Stap 6: Slipstream
Kom je achter of naast een andere auto terecht dan maak je gebruik van slipstream: je zet je auto 2 velden vooruit. Dit mag je 1x per beurt toepassen.
Stap 7: Bochtcontrole
Houd je aan de aangegeven snelheid in de bochten. Rijd je te snel? Dan moet je evenveel heat-kaarten betalen als het aantal snelheid dat je te hard rijdt. Als je geen heat-kaarten meer in je motor hebt en je kunt ze dus niet betalen dan vlieg je uit de bocht. Dit heeft consequenties. Je komt weer voor de bocht terecht met je auto, krijgt extra stresskaarten op hand en schakelt terug naar je eerste versnelling.
Stap 8 & 9: Leg kaarten af en vul je hand aan. Stress- of heat-kaarten mogen hierbij niet afgelegd worden. Omdat je een nieuwe ronde weer met maximaal 7 kaarten begint kunnen heat-kaarten dus een hindernis zijn voor je snelheid. Je moet goed gebruik maken van hand-management en vooruit denken. Welke kaarten leg je af, welke houd je voor bijvoorbeeld de eerst volgende bocht? Welke kaart kan je het beste wanneer spelen en hoe anticipeer je daarop?
Je wint het spel als je als eerste over de finish komt na het aantal ronden wat het circuit aangeeft. Als er in één ronde meer raceauto’s over de finishlijn komen, dan wint de auto die het verst vooruit staat en het dichtst bij de circuitrand als er 2 auto’s naast elkaar eindigen.
Modules
Alsof het spel niet al spannend genoeg is, zitten er ook nog uitdagende modules bij. Je kunt ze afzonderlijk of gecombineerd toevoegen.
Module Garage
In deze module kan je je auto tunen door 3 upgradekaarten te kiezen. Deze komen bij je trekstapel en bieden extra mogelijkheden tijdens het spel. Er zijn verschillende categorieën upgradekaarten: extra heat-kaarten, vierwielaandrijving, remmen, koelsysteem, carrosserie, rpm, banden, spoiler, turbo, brandstof, gaspedaal en vering. Zo kan je bijvoorbeeld met je remmen wat langer nadenken of je zult inhalen of zult remmen. Door de verschillende snelheidswaarden die op de kaarten staan heb je nu een keus. En met een spoiler heb je een betere wegligging in de bochten waardoor je er sneller doorheen mag, maar ze zijn onbetrouwbaar dus je moet wel heat betalen. Dit zijn 2 voorbeelden van hoe deze module je spel oneindig gevarieerd kan maken.
Module Legendarische coureurs
Legendarische coureurs zijn automatische spelers die je kan gebruiken in een solospel of als je met meerdere spelers bent. Door middel van een kaartendeck worden deze raceauto’s bestuurd. Deze module wordt aangeraden bij een spel met minder dan 4 spelers. Je kunt zelf kiezen hoeveel legendarische coureurs je toevoegt.
Module Weer- en wegomstandigheden
Wegomstandighedenfiches hebben een effect op bepaalde bochten of sectoren op het circuit. Ook voegen ze symbolen toe aan het spel waar je rekening mee moet houden. Zo kan het snelheidslimiet van bochten gewijzigd worden of kan je extra risico lopen op oververhitting. Weerfiches veranderen de voorbereiding van elke raceauto. Zo kan het onder andere invloed hebben op het aantal stress- of heat-kaarten in het spel.
Kampioenschap
Je kunt de modules en races combineren tot een seizoen. Het spel bevat 3 ‘historische’ kampioenschappen: 1961 (3 races), 1962 (3 races) en 1963 (4 races). Je kunt ook zelf een uniek seizoen samenstellen door gebeurteniskaarten te schudden. Je verbetert je auto hierbij tussen de races waardoor het gebruik van de upgradekaarten wordt aangepast. Maar ook kan je nu media-aandacht krijgen en sponsors aantrekken. Er is een handig scoreblad waarbij je het aantal punten per race kan bijhouden.
Toernooimodus
Voor nóg meer competitie is er deze modus. Hierbij laat je je tegenstanders niet zien naar welke versnelling je verandert, maar speel je wel kaarten. Pas daarna toon je de hoeveelheid van je kaarten en je versnelling, als iedereen al een keus heeft gemaakt. Zo houdt je het wat mysterieuzer voor je tegenstanders.
Conclusie
Wij vinden dit spel echt geniaal bedacht. Het is ontzettend leuk hoe de regels zo zijn gemaakt dat het echt op de werkelijkheid lijkt. Net als in het echt moet je rekening houden met hoe hard je een bocht neemt, in welke versnelling je dat doet en hoe je gebruik kan maken van slipstream en wat de weersomstandigheden zijn. Ook is het speelmateriaal erg mooi. Van de leuke versnellingspook-pion tot de raceauto’s in verschillende kleuren. Daarnaast is het fantastisch dat je niet 1 maar 4 verschillende circuits krijgt wat het spel erg gevarieerd maakt. Elk circuit heeft andere soort en hoeveelheid bochten. Sommige circuits rijdt je bijvoorbeeld in 3 rondes, andere in 2. We spelen dit spel met veel plezier. Met zijn tweeën vinden wij de legendarische coureurmodule erg leuk om toe te passen om het extra spannend te maken. Dit spel biedt oneindig variatie als je kijkt naar de verschillende modules en kaartsoorten die het deckbuildingaspect uitbreiden. Iets waar wij ook altijd heel blij van worden is dat de doos voor alles een perfect plekje heeft! Heerlijk zo’n organized spel. Als we een tip zouden moeten noemen, dan zouden we het fijn vinden als je op een of andere manier kon bijhouden in welke ronde je zit. Dit zou met name fijn zijn op het circuit met 3 te rijden rondes. Maar gewoon goed op letten dus, en dat moet zeker lukken met zo’n spannende race!

Deze review van Heat: Pedal to the Metal is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger
"Net als in het echt moet je rekening houden met hoe hard je een bocht neemt, in welke versnelling je dat doet en hoe je gebruik kan maken van slipstream en wat de weersomstandigheden zijn."

— Mervin & Ginger
Koop Heat: Pedal to the Metal bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Omschrijving van Heat: Pedal to the Metal
Heat: Pedal to the Metal is een Familiespel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 0 jaar. Een spelletje Heat: Pedal to the Metal duurt gemiddeld 60 minuten . Heat: Pedal to the Metal staat in het Engels bekend onder de naam Heat: Pedal to the Metal. Heat: Pedal to the Metal is ontworpen door Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Days of Wonder. .
Uitbreidingen op Heat: Pedal to the Metal
Deze spellen kun je samen met Heat: Pedal to the Metal spelen
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Heat: Pedal to the Metal.