Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Leroy, Claude

Review van Hokito

Herken je dat straatbeeld uit bijvoorbeeld Spanje, Italië of zelfs China waar een paar oudere mannetjes op een plein een bordspel spelen? Sommige schaken, anderen dammen en weer anderen spelen Mahjong. Bij het spelen van Hokito moest ik denken aan deze taferelen.

Hokito is een makkelijk uit te leggen en simpel te spelen spel dat leuk is voor jong en oud. Je speelt het spel in een minuut of 10.

Hokito Cosmoludo Geronimo Games - inhoud
Inhoud

Spelverloop

Je kan het beste beginnen met de standaardversie van het spel. Verdeel het spelbord in tweeën en plaats alle witte schijfjes aan een kant, alle zwarte aan de andere. Zo ontstaan er drie rijen van zes witte schijven en drie rijen van zes zwarte schijven.
In de spelregels heten de schijven ‘Jetons’. Dat is een frans woord dat synoniem is voor rekenpenning. Voor het leesgemak gebruik ik in deze review het woord ‘schijf’.

Hokito Cosmoludo Geronimo Games - Startopstelling
Startopstelling

Nadat je het spelbord klaar hebt gelegd zijn de regels simpel.

  • Elke schijf met symbool 1 mag één stap verplaatsen, een schijf met symbool 2 twee stappen en een schijf met een 3 drie stappen.
  • Een losse schijf mag alleen eindigen op een andere losse schijf. Het maakt niet uit of je op een eigen schijf komt of op die van je tegenspeler.
  • Zodra een schijf bovenop een andere schijf staat ontstaat een stapel. Een stapel (minimaal 2 schijven) mag je alleen laten eindigen op een andere stapel.
  • Een stapel verplaats je altijd in zijn geheel. De bovenste schijf van de stapel bepaalt van wie de stapel is en met hoeveel stappen je deze moet verplaatsen.
  • Je moet alle stappen (1, 2 of 3) zetten. Kan dit niet? Dan mag je de schijf/stapel niet verplaatsen.
  • De lege vakken die later ontstaan tellen niet als stap. Je mag in een rechte lijn verplaatsen, en je mag haakse bochten maken. Je mag niet schuin verplaatsen.
  • De speler die met zwart speelt begint met de eerste verplaatsing. Nu ga je om-en-om een zet doen.
Hokito Cosmoludo Geronimo Games - Halverwege
Halverwege

Het spel stopt als één van beide spelers niet meer kan verplaatsen.

Hokito Cosmoludo Geronimo Games - Het spel is afgelopen, zwart kan geen kant meer op
Het spel is afgelopen, zwart kan geen kant meer op

Punten

Wie heeft er nu gewonnen? De puntentelling is simpel en voegt gelijk een extra dimensie toe aan het spel! De bovenste steen van een stapel bepaalt voor wie de punten zijn.
Maar let op, het cijfer op de stapel bepaalt hoe waardevol de stapel is. Heeft de stapel een 2 als bovenste schijf, tel dan het aantal schijven en vermenigvuldig dit met 2. Een kleine stapel met bovenop een 3 kan dus veel meer waard zijn dan een grote stapel met een 1 bovenop.

Je doel is dus aan het eind de meeste punten te verzamelen door de eigenaar te zijn van de stapels met de hoogste waarde.

Variant

Als variant kan je aan het begin van het spel de schijven willekeurig over het bord verdelen. Of om de beurt één schijf plaatsen tot het bord vol is. Zo verandert de startopstelling en is het spel weer net even anders.

Conclusie

Een uiterst vermakelijk spel! We spelen het met veel plezier en ook aan anderen uitleggen is erg gemakkelijk.

Er is een reden dat op al die pleintjes spellen worden gespeeld in deze stijl. Ze spreken een groot publiek aan en zijn vermakelijk. De potjes gaan snel en je speelt er dan ook snel een paar achter elkaar. Het is ook een leuk spel om cadeau te geven.

Een spel cadeau doen kan nog wel eens lastig zijn maar dit spel is mooi en makkelijk te spelen. Daar kan je dus niet echt een buil aan vallen. Daarnaast valt ook de verpakking op. Het is echt een luxe en mooi vormgegeven speldoos en ook de inhoud ziet er tiptop uit.

Ik ben erg nieuwsgierig naar de andere spellen uit deze serie, bijvoorbeeld Mana.

Hokito wordt uitgegeven voor Cosmoludo/Geronimo Games en is bedacht door Claude Leroy.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Jonathan

Deze review van Hokito is geschreven door Jonathan.
Lees alle reviews van Jonathan

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Hokito bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Hokito


Hokito is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Hokito duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Hokito is ontworpen door Claude Leroy en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Geronimo Games & Cosmoludo. .

Koop Hokito bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.