Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Leroy, Claude

Review van Mana

Ben jij een beetje listig? Dan is het abstracte spel Mana misschien wel wat voor jou. In dit spel speelt de Mana-vogel een hele grote rol. Een beetje een vreemde vogel, die ook nog eens vrij irritant kan zijn. Maar als je slim speelt is het je beste (gevleugelde)vriend!

Het speelbord ziet er met de vlakverdeling een beetje uit als een mini schaakbord, maar door de symbolen op ieder vakje eigenlijk toch ook weer niet.

Spel Mana

De ene speler speelt met de zwarte stukken en de ander met de witte. Je speelstukken bestaan uit 5 Rônins en 1 Daïmio (deze ziet er iets anders uit en is wat groter.

Het speelbord is 6 bij 6 vlakken groot. Ieder vlak heeft een symbool met een enkele, dubbele of driedubbele lijn. We starten het spel door de speelstukken op de startrij te plaatsen.

Doel is om je eigen Daïmo te verdedigen en die van de tegenstander juist te vangen. Je kan speelstukken van je tegenstander slaan door precies op zijn locatie te eindigen.

Spel Mana

Je mag alleen horizontaal en verticaal stappen zetten. Het symbool waarop een speelstuk staat bepaald hoeveel stappen dit speelstuk mag zetten. Dus een symbool met enkele lijn betekend 1 stap, dubbele lijn 2 stappen & driedubbele lijn 3 stappen.

Maar nu komt de Mana Vogel in beeld. Zodra de eerste speler een zet heeft gedaan komt de Mana in het spel. En na ieder stap vliegt deze weer weg naar een ander veld. Tijdens je beurt staat deze vogel dus op het speelbord. Je mag de Mana niet slaan, en je mag er ook niet overheen. Hij kan dus behoorlijk in de weg staan.

Spel Mana

Dit werkt als volgt; het symbool waarop je eindigt met je speelstuk, is ook het symbool waarop je de Mana vogel moet plaatsen. Dus eindig jij op een dubbel-symbool, dan verplaats je de Mana ook naar een veld met een dubbel-symbool.

Vervolgens is je tegenstander aan de beurt. Deze is nu niet meer helemaal vrij met welk speelstuk hij speelt. Dit wordt bepaald door het symbool waarop de Mana staat. Staat de Mana bijvoorbeeld op een driedubbel veld dan ben jij verplicht om te gaan lopen met een speelstuk die zich op een driedubbel symbool bevind.

Als je moet lopen met een symbool waarop geen enkel speelstuk van jou staat dan mag je lopen met een willekeurig speelstuk óf je plaatst een gevangen speelstuk terug op het bord.

Spel Mana

Moet je lopen met een bepaald symbool waarop wel een speelstuk staat, maar is deze geblokkeerd en kan die daardoor niet lopen? Dan ben je een pechvogel en gaat je beurt voorbij.  De andere speler mag dan direct nogmaals spelen of een speelstuk terug op het bord plaatsen.

Lukt het jou om de Daïmio van je tegenstander te vangen dan win jij het spel Mana.

Conclusie

Met de Mana kun je je tegenstander dus sturen of gewoon lekker klemzetten. Want jij bepaalt met welke stukken je tegenstander moet lopen. Maar je tegenstander doet natuurlijk hetzelfde.

Soms is een stuk opofferen een tactische keuze om je tegenstander op de juiste plek te krijgen. Het blijft een hele puzzel om uit rekenen welke route je moet nemen om uiteindelijk de Daïmo van je tegenstander te kunnen slaan.

Ik ben blij met dit vlotte tactische spelletje. Het heeft een plekje ingenomen in mijn spelletjeskast tussen andere abstracte spelletjes zoals Paco Sako en Hive.

Mana, uitgegeven door Cosmoludo en Geronimo Games komt uit een serie spellen waar wij erg over te spreken zijn. Hokito en Kamon werden door andere reviewers getest.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Mana is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Mana bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Mana


Mana is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Mana duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Mana is ontworpen door Claude Leroy en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Geronimo Games & Cosmoludo. .

Koop Mana bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Mana.

Wonderboek 999 games

Wonderboek

Review door Remon & Chantal
Imhotep Bordspel

Imhotep

Binnenkort review

Wok and Roll spel doos box Spellenbunker.nl

Wok and Roll

Binnenkort review

Egizia: Shifting Sands spel doos box Spellenbunker.nl

Egizia: Shifting Sands

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.