Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van Hoogspanning

HOOGSPANNING LEVENSGEVAARLIJK! Dit heb je vast wel eens op een felgekleurd geel bord zien staan. Het waarschuwt je dat er achter die deur hoogspanning aanwezig is en dat wil je liever niet aanraken met je vingers.

Zelf ben ik elektricien dus ik moest natuurlijk wel deze review gaan maken. We zullen maar niet te veel vaktermen gebruiken en het gewoon lekker over het spel hebben. Het spel Hoogspanning bestaat alweer even, sinds 2004 uitgebracht op de Nederlandse markt. Het spel is ontworpen door Friedemann Friese, duidelijk te herkennen aan zijn groene haar. Misschien is daarom ook de doos groen😉

Hoogspanning heeft inmiddels ook al verschillende uitbreidingen en een kaartspel. Maar deze review gaat over het basisspel. Met daarin een groot 2-zijdig speelbord. Aan de ene kant een grote kaart van Duitsland en aan de andere kant van Amerika. Hoogspanning wordt de laatste jaren uitgebracht door 999 Games. Te spelen met 2-6 spelers en vanaf 12 jaar. De speelduur ligt op 120 minuten. Niet meteen schrikken hoor, dat is eigenlijk best wel gemiddeld voor een Expertspel.

Hoogspanning

Wat is de bedoeling?

Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je alle steden die je aan elkaar gaat verbinden tijdens het spel moet gaan voorzien van…hoogspanning⚡️ En die spanning moet je zelf gaan opwekken. Je investeert in diverse elektriciteitscentrales en je koopt grondstoffen in waar die centrales op werken. De energie die je kunt opwekken lever je naar zoveel mogelijk steden. Daar verdien je dan weer geld mee dat je weer kunt gebruiken om je netwerk uit te breiden en betere centrales te kopen. Winnaar is degene die op een specifiek punt in het spel de meeste steden van energie kan voorzien.

Hoogspanning

Hoe ziet een potje Hoogspanning eruit? 

Heb je even? Eén van de kenmerken van een Expertspel is dat er aardig wat regels zijn en veel mogelijkheden. Er zijn inderdaad genoeg opties en daar wordt de doorgewinterde bordspeler ongetwijfeld enthousiast van. Ik keek een beetje op tegen de regels maar uiteindelijk vond ik het meevallen in vergelijking met andere Expertspellen. Het spel wordt in een wisselende beurtvolgorde gespeeld en per ronde zijn er 5 fases die steeds afgehandeld worden. Hierdoor blijft het geheel goed overzichtelijk was onze ervaring. Verder wordt het spel overkoepelend gespeeld over 3 periodes.

Hoogspanning
Persoonlijke voorraad geld, huisjes en handige overzichtskaart

Verschillende centrales

De kaarten met centrales bestaan in verschillende varianten. Het nummer op de kaart staat voor het minimale bedrag dat je ervoor moet betalen, meer hierover bij de verschillende fasen van een beurt. Verder zie je welke brandstof je nodig hebt, hoeveel en hoeveel steden je daarmee kunt voorzien van energie. De volgende brandstoffen zijn beschikbaar…

  • Steenkool
  • Stookolie
  • Bioafval
  • Uranium

Een centrale kan dubbel zoveel brandstoffen opslaan als dat er afgebeeld zijn. Deze optie ga je waarschijnlijk vaak gebruiken. Als je goedkoop brandstoffen kunt inslaan kun je op zo’n manier een voorraadje aanleggen voor verdere beurten. Bij sommige centrales kun je een combi van brandstoffen gebruiken (hybride) en anderen zijn lekker schoon. Die werken op windenergie bijvoorbeeld, daar hoef je dus geen brandstof voor in te kopen. Die centrales wil je natuurlijk hebben, reuze handig!

Hoogspanning

De vijf fasen van een beurt

We houden het globaal en gaan niet in op elk detail want daar heb je de handleiding voor. Wat wel goed is om te weten is dat per fase alle spelers in volgorde hun actie doen. Zo worden alle 5 fases afgehandeld. Houdt de handige fasekaart binnen handbereik, kun je altijd spieken wat er in een fase gebeurt en wie mag beginnen.

  • Beurtvolgorde bepalen

Er wordt gekeken naar hoeveel steden elke speler heeft. Dat bepaalt je startpositie deze ronde.

  • Centrales veilen

Daar zijn wel wat regels aan gebonden die je zelf even goed moet doornemen. In basis komt het erop neer dat er een markt van centrales beschikbaar is waar elke spelers max 1 centrale mag gaan veilen. Jij doet een startbod waarna anderen mogelijk gaan overbieden. Je mag ook passen maar dan doe je niet meer mee. De winnaar moet de centrale kopen. Maar wees niet te inhalig, je mag altijd maar maximaal 3 centrales in bezit hebben. Koop dus slim in. De beurtvolgorde in deze fase is eerst nr 1, dan 2 enz.

  • Brandstoffen kopen

In deze fase draait de beurtvolgorde. Eerste de laatste speler en zo terug naar de eerste. Zie ik niet zo veel terugkomen in andere spellen maar vindt het zelf een supermechanisme. Zo krijgt iedereen gelijke kansen om als eerste een zet te doen.

Brandstoffen koop je in op de brandstoffenmarkt, die lange strook onderaan het spelbord. Vul deze volgens de regels met brandstoffen. Je mag kopen zoveel je kunt betalen. Maar let er wel op dat je het kunt opslaan in de centrale(s) die je hebt gekocht. Wat niet past ben je kwijt! En OP=OP

Hoogspanning

  • Bouwen

Nu komt eindelijk het speelbord in beeld. In de eerste ronde dat je deze fase gaat spelen mag je kiezen waar jouw eerste huisje gaat komen. Betaal de kosten (10 Elektro). Van hieruit ga je je netwerk verder uitbreiden. Ook in deze fase wordt er een omgekeerde beurtvolgorde gehanteerd.

Er zijn ook hier regels waar je je aan moet houden. In periode één mag je maar 1 aansluiting per stad hebben. In periode twee, mag je er 2 hebben en in drie….inderdaad, 3 dus. Je probeert in deze fase andere steden aan jouw netwerk aan te sluiten. Je moet de kosten betalen die je op de leidingen ziet staan. Sommige zijn goedkoop en anderen duur. Je zult zien dat iedere speler soms een koopje heeft en andere keren kost het een rib uit je lijf. Dat komt door de goede opbouw van het speelbord. Je mag ook in deze fase zoveel kopen als je kunt en binnen de regels kunt bouwen.

  • Energie leveren, geld verdienen en volgende ronde voorbereiden

1: Geld verdienen!! Voor alle steden die je van energie kunt voorzien krijg je geld. Zie de overzichtskaart hoeveel geld er uitbetaald wordt. Je kunt ervoor kiezen niet alle steden van energie te voorzien. Zo spaar je bv dure brandstoffen uit voor de volgende beurt waar je echt wilt gaan knallen.

2: De brandstoffenmarkt wordt weer aangevuld volgens de tabel op het speelbord. Wat er niet is kan ook niet aangevuld worden. Zo wordt de prijs omhooggedreven.

3: De centralemarkt wordt bijgewerkt volgens de spelregels.

Hoogspanning
Persoonlijke centrales met opgeslagen brandstoffen

Drie periodes

Periode 1: Zo start het spel. Elke speler mag maar 1 aansluiting per stad hebben. De kosten zijn steeds 10 Elektro per stad, als er plek is natuurlijk.

Periode 2: Zodra een speler een bepaald aantal steden heeft aangesloten, afhankelijk van het aantal spelers, gaat periode twee in. Nu mag je een 2e aansluiting in een stad maken waar je al stond. Dat kost je 15 Elektro.

Periode 3: Periode drie start wanneer de ‘periode 3 kaart’ wordt getrokken (zie spelregels wat de twee scenario’s kunnen zijn). Nu mag je in een stad 3 aansluitingen maken. Een derde aansluiting kost je 20 Elektro.

Het spel eindigt in fase 4 wanneer een speler over de grens heengaat van een vastgesteld aantal aansluitingen, afhankelijk van het aantal spelers. Wie daarna in fase 5 de meeste steden van energie kan voorzien is de winnaar van Hoogspanning.

Hoogspanning

Wat wij vinden van Hoogspanning

We hadden dit spel al even leggen maar kwamen er maar steeds niet aan toe. Eindelijk pasgeleden meegenomen tijdens onze vakantie en op ons gemak de regels eigen gemaakt en gespeeld natuurlijk. Achteraf spijt dat we het niet eerder gedaan hebben want Hoogspanning past heel goed in ons straatje. Het is echt een Expertspel en je doet er ook bijna 2 uur over. Dit is daarom niet een spel om mee te starten als je een beginnende speler bent. Maar als je toe bent aan meer uitdaging in een spel dan raden we deze zeker aan.

Het lijken veel regels maar het valt eerlijk gezegd reuze mee. Persoonlijk vind ik het heel sterk gedaan dat de beurtvolgorde wisselt tijdens een ronde. Hierdoor heeft de speler die vooroploopt niet standaard een voordeel t.o.v. de anderen. Het maakt het spel eerlijker en zeker ook spannender.

Ook de veiling van centrales zit leuk in elkaar. Je kunt een gokje wagen om er goedkoop 1 te kunnen bemachtigen. Maar je kunt ook meedoen met het bieden om expres de prijs op te drijven voor je tegenstanders. Weet wel wanneer je moet passen, want als alle anderen dat eerder doen dan jij, moet je die veel te dure centrale kopen.

Het spel heeft geen vast aantal rondes. Dat betekent dus dat het spel gerekt kan worden tot uiteindelijk de ‘periode 3’ kaart getrokken wordt. Maar ook dat het spel sneller geëindigd kan worden. Niet iedereen is daar fan van maar vind het zelf wel een goed werkend principe in dit spel. En onthoud deze tip…je wint niet als je de meeste steden hebt maar wie de meeste steden kan voorzien van energie.

Verder kun je wel zien dat het een ouder spel is. Het uiterlijk van het speelbord is duidelijk van een andere generatie. Maar tijdens het spelen let je daar niet meer op. Fijn dat het speelbord ook aan beide kanten een grote kaart heeft staan waarop gespeeld kan worden. Kortom, een prima Expertspel van gemiddeld niveau.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Hoogspanning is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Hoogspanning bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Hoogspanning

Omschrijving van Hoogspanning


Hoogspanning komt uit de Hoogspanning Spelfamilie. Hoogspanning is een Expertspel dat door 2-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Hoogspanning duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Hoogspanning wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Hoogspanning bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Hoogspanning is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2010 – Winnaar, Gouden Ludo 2010 – Winnaar. Hoogspanning is genomineerd voor de International Gamers Awards 2004 – Nominaties.

Koop Hoogspanning bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.