Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Review van IQ 110

In dit educatieve spel van 5Q Games kruip jij in de huid van een opgroeiend kind. En dat valt helemaal niet mee hoor, want je ervaart hoe onrechtvaardig de wereld kan zijn door kansenongelijkheid. Het is een bijzonder oneerlijk gezelschapsspel.

IQ 110 - Educatief spel over gelijke kansen
De Startopstelling van IQ 110

 

We starten het spel op de basisschool. Iedere speler is een leerling met een gemiddeld IQ, maar daar stopt de gelijkheid ook direct. Want iedere speler heeft een andere achtergrond. De sociale en culturele en economische omgeving waarin je opgroeit is totaal verschillend.

In de loop van het spel verzamel je rode en groene fiches, dit zijn positieve en negatieve ervaringen die je opdoet.

IQ 110 - Educatief spel over gelijke kansen
Personakaarten

 

Speler A’s vader is piloot, de moeder is huisarts, je gaat regelmatig op vakantie en komt geregeld in het museum. Iedere week krijg je pianoles en je ouders zijn geregeld thuis; er heerst een ontspannen sfeer in huis. Je hebt veel vrienden in de buurt en je ouders hebben een groot netwerk.

Speler B’s moeder is werkeloos en de vader is arbeidsongeschikt. Ouders zijn alcoholist en zitten in de schuldsanering. Op vakantie gaan is er daardoor niet bij, en een bezoekje aan het museum heeft hij nog nooit met z’n ouders gedaan.

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk 2 uitersten. Maar bij de start merk je al meteen wat een consequenties je omgeving op je hebben. Want waar speler A start met 3 groene fiches, heeft speler B al direct een hele achterstand met 3 rode fiches.

Tijdens het spel kom je in allerlei situaties tijdens de basisschool, middelbare school & het vervolg. Wat als je thuis geen computer hebt en je dus moeite hebt om je werkstuk te maken? Of je ouders hebben geen geld om mee te betalen aan je schoolreisje?

Winnen doe je door de meeste positieve ervaringen op te doen in de loop van je jonge loopbaan. In de eindtelling worden de rode fiches van de groene afgetrokken. De groene fiches die overblijven zijn je eindscore.

IQ 110 - Educatief spel over gelijke kansen
Positieve & Negatieve ervaring worden bijgehouden door middel van deze fiches

Conclusie

IQ110 is een educatief spel dat vooral gebruikt wordt door professionals in het onderwijs en in de klas, maar eigenlijk is het voor iedereen geschikt. Het spel zet je echt aan het denken. Denken aan hoe je dit oneerlijke spel kunt “winnen”, maar vooral ook aan hoe oneerlijk sommige situaties voor veel kinderen kunnen zijn. Daarom zijn er ook nabesprekingskaarten om na het spel nog eens met elkaar in gesprek te gaan over kansenongelijkheid.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van IQ 110 is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop IQ 110 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over IQ 110

Omschrijving van IQ 110


IQ 110 is een Familiespel dat door 3-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje IQ 110 duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . IQ 110 wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Overige. Je koopt IQ 110 bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop IQ 110 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.