Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

50 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Hach, Hjalmar

Review van The King's Dilemma

Koning Harald V was een fijne vent. Maar we zijn ondertussen al weer een aantal koningen verder. De eerste 2 Koningen zijn overleden, de anderen zijn afgezet wegens wanbeleid. Mijn huis; het huis Knorr, markiezen van Tork, heeft het zwaar in dit spel. En dan moeten ik ook nog eens het volk beschermen aan de grens met onze noorderburen uit Enkhal. De rivaliteit tussen de families is groot, hoewel we natuurlijk allemaal het beste voor hebben met het Koninkrijk Ankist. Ondertussen zijn er heel wat spannende ontwikkelingen waar ik jullie helaas geen details over mag vertellen.

The Kings Dilemma is een Legacy-spel. Dat betekent dat er een verhaallijn in zit die in alle volgende spelletjes doorgaat totdat het verhaal uiteindelijk eindigt. Keuzes die je maakt bepalen het verloop van dit verhaal en gaan dus door in alle volgende spelletjes die je speelt.

The King's Dilemma Bordspel van 999 Games
Het Koninkrijk Ankist

Het is dan ook aan te raden om dit spel zo veel mogelijk met hetzelfde groepje spelers te spelen. Maar het is ook mogelijk om af en toe eens andere spelers mee te laten doen. Er kunnen in de loop van de verhaallijn in totaal maximaal 12 verschillende spelers meespelen. Per spel speel je met 3 tot 5 personen, en een potje duurt steeds ongeveer een uur.

Iedere speler vertegenwoordigt een invloedrijk huis dat deel uitmaakt van de regering van Ankist. Ieder huis heeft een rijke historie, eigenschappen & geheime prestaties die je voordelen op leveren. Kies je huis dus slim want je blijft in alle volgende spellen vertegenwoordiger van dit huis.

Discussie over Het Dilemma

Iedere ronde trek je een kaart uit de Dilemmastapel. Op de kaart staat, je raadt het nooit, een dilemma van het koninkrijk Ankist die door een van de spelers wordt voorgelezen. Het dilemma heeft 2 mogelijke uitkomsten, ja of nee.

Jullie discussiëren, als vertegenwoordigers van de huizen, over wat de beste oplossing is voor dit probleem. Je kan elkaar in deze fase zelfs steekpenningen betalen om een ander huis ertoe te brengen om met jouw mening mee te gaan.

The King's Dilemma Bordspel van 999 Games
De Enveloppen met de Dilemma-kaarten

De raad stemt

Vervolgens komt de stemfase. In deze fase gaat iedere speler stemmen op ja, nee of je past. Dit doe je door je machtsfiches zo slim mogelijk in te zetten. Door te passen kun je nieuwe machtsfiches winnen. In deze fase kun je ook de nieuwe moderator worden of het leidersfiche bemachtigen.

De keuzes die jullie maken hebben natuurlijk consequenties. Zo hebben vrijwel alle keuzes positieve of negatieve impact op de invloed, rijkdom, moraal, welvaart, kennis & stabiliteit van het koninkrijk. En vaak hebben zo ook direct gevolgen voor de rest van het verhaal.

The King's Dilemma Bordspel van 999 Games
Stemmen op het dilemma

Dilemma afhandelen

Nu mogen jullie pas op de achterkant van de dilemmakaart kijken wat de gevolgen zijn van jullie beslissing.

Voorbeeld:

  • Kiezen jullie voor ‘Ja’ dan gaat bijvoorbeeld de rijkdom 2 stappen omhoog en de moraal in omlaag, vervolgens openen we envelop 36.
  • Maar kiezen jullie ‘nee’ dan gaat bijvoorbeeld de rijkdom 3 stappen omlaag maar de kennis 2 omhoog, en openen we envelop 12.

In de loop van de spellen ontvouwen zich dus verschillende verhaallijnen die zich verder ontwikkelen, afhankelijk van de door jullie gemaakte keuzes.

En ben jij op dit moment in het bezit van het leidersfiche? Misschien moet je de zojuist gemaakte keuze nu ondertekenen en de gevolgen dragen.

The King's Dilemma Bordspel van 999 Games
Iedere speler heeft een eigen scherm dat zijn huis vertegenwoordigt

Einde van een spel

Ieder spel speel je met een nieuwe koning, en het spel eindigt als de koning wordt afgezet of als de koning overlijdt. In ieder spel verzamel je prestigepunten en wenspunten die je weer meeneemt naar alle volgende spellen.

Conclusie

Het leuke aan dit spel is dat het zowel een coöperatief element heeft (jullie willen samen zo goed mogelijk regeren over Ankist), maar dat ook iedere speler zijn eigen geheime agenda heeft. Dus gebruik je invloed verstandig, probeer het spel en je medespelers te beïnvloeden zonder dat het opvalt wat jouw geheime bijbedoelingen zijn.

Erg spannend om na iedere beslissing weer te zien wat er uit de nieuwe enveloppen tevoorschijn komt en hoe de verschillende verhalen zich ontvouwen. En een bijzonder leuke uitdaging om de juiste balans tussen jouw eigen agenda en de belangen van het koninkrijk te vinden.

The King’s Dilemma van 999 Games, ontworpen door Hjalmar Hach & Lorenzo Silva, is wat mij betreft een dikke aanrader. Wij komen de herfstavonden voorlopig wel door!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van The King's Dilemma is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop The King's Dilemma bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over King’s Dilemma, The

Omschrijving van The King's Dilemma


The King's Dilemma is een Strategiespel dat door 3-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje The King's Dilemma duurt gemiddeld 50 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . The King's Dilemma is ontworpen door Hjalmar Hach en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt The King's Dilemma bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop The King's Dilemma bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.