Unboxing Video
Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Vogel, Eric B.

Review van Kitara

Het Kitara-rijk was een prachtig rijk rondom de grote meren van Afrika. Er was vrede en eenheid, gewoon een paradijsje. Maar helaas hield dit rijk niet eeuwig stand en werd het uiteindelijk verscheurd door strijd. Maar nu is het aan jou, heerser van het koninkrijk, om het Kitara rijk van weleer weer te herstellen.

En dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Je zult moeten rekruteren. Je zult moeten vechten om je tegenstanders te verjagen. En zorg er ondertussen ook nog eens voor dat je genoeg savannes bezit zodat iedereen genoeg te eten heeft.

Diep in de wouden van Oeganda liepen 2 mannen uit Appelscha(en daar brulde een leeuw ‘lekker, lekker, lekker, jaaa’ (van Waardenberg en de Jong) … daar moest ik aan denken tijdens het spelen van dit spel.

Foto Bordspel Kitara

Maar goed, Kitara dus. IELLO heeft weer een heel mooi thematisch vormgegeven spel uitgebracht. De doos is al mooi, ook aan de binnenkant mooi en ook handig ingedeeld. Het thema is een toffe unieke mix van Afrikaanse cultuur en fantasy.

Een dubbelzijdig speelbord voor 3 of 4 spelers en een kleiner speelbord voor 2 spelers. Fijn dat ieder spelersaantal een eigen bord heeft, helemaal geoptimaliseerd voor dat aantal.

Foto Bordspel Kitara

In iedere speelbeurt voeg je een nieuwe koninkrijk-kaart toe aan je eigen koninkrijk. Hierop staan verschillende eigenschappen die je in je volgende beurten kan blijven gebruiken. Hier staat bijvoorbeeld op hoeveel rekruten er op het speelbord staan, het aantal stappen dat je mag zetten en extra punten die je iedere beurt opnieuw scoort.

Beurt

Iedere beurt bevat de volgende 5 stappen:

Draft – Pak een kaart uit de 6 open kaarten naast het speelbord en voeg deze toe aan jouw koninkrijk.

Recruit – voeg de rekruten die op de zojuist gepakte koninkrijk-kaart staan toe aan je manschappen op het speelbord.

Foto Bordspel Kitara

Move

  • tel de stappen die op je verschillende kaarten staan bij elkaar op, dit is het maximale aantal stappen dat je mag lopen.
  • Je mag lopen met de hele groep, maar je mag ook opsplitsen en er een aantal achterlaten, of juist weer samenvoegen met een andere groep.
  • Zet je met jouw groep een stap naar een veld van een tegenstander die een kleiner groep heeft dan verdrijf je ze. Je tegenstander moet deze groep dan samenvoegen met zijn dichstbijzijnde andere groep.
  • Doe je zo’n overwinning met een ‘Hero’ in jouw groep dan mag je een Hero fiche grabbelen uit de zak.

Score

  • Voor alle score-symbolen op al je kaarten 1 punt.
  • Voor ieder ruine-gebied waarin je een ‘Master-Animal’ hebt staan ontvang je 2 punten
  • Heb je Hero-fiches verzameld deze beurt, dan bewaar je het fiche met de hoogste score en de andere doe je terug in de zak

Foto Bordspel Kitara

Manage

Voor iedere koninkrijkkaart in jouw bezit moet je ook 1 savanne beheersen met een strijder. Heb je te weinig van deze savannes dan moet je kaarten wegdoen. Je verwijdert dan ook de manschappen van het speelbord die op de kaart staan aangegeven.

Foto Bordspel Kitara

Eindtelling

Zodra de eerste kaart van niveau 5 naast de trekstapel wordt neergelegd start het eindspel. De huidige ronde wordt afgespeeld + nog 1 volledige ronde.

Je ontvang de punten van je Hero Fiches en ook nog 2 punten per koninkrijkkaart. De speler met de meeste punten wint.

Foto Bordspel Kitara

Conclusie

Ben jij er meer een van het verdedigen en kaarten verzamelen die punten scoren? Of toch meer van het aanvallen en punten verzamelen d.m.v. de Helden-fiches?

Een lekker vlot tactisch spel. Geen geluksfactor, en jullie weten dat ik daar van houd. Je gebruikt je tactiek om je manschappen zo slim mogelijk te verdelen over de savannes en ruïnes.

Je moet zorgen dat je genoeg savannes bezet met je krijgers want anders verhongeren je mensen en verlies je ze van je bord. En die ruïnes leveren ook leuke punten op, maar kun je het je wel veroorloven om je manschappen zo te spreiden?

…En dat dan allemaal binnen die paar stappen die je mag zetten. Het spel zit er zo weer op.

Ik word er blij van. Het constant veroveren, ofwel landjepik, deed mij een beetje denken aan Small World maar dit thema spreekt mij meer aan. Je bent constant aan het vechten, veroveren & hergroeperen dus geen moment om je te vervelen. En met iedere zet van je tegenstanders moet jij je plannen weer gaan aanpassen.

Kitara, ontworpen door Eric B. Vogel, word in het Engels uitgegeven door IELLO. Maar wat zou het leuk zijn als dit spel ook door een Nederlandse uitgever wordt opgepakt.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Kitara is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Kitara bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Kitara


Kitara is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Kitara duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Kitara is ontworpen door Eric B. Vogel en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Iello. Je koopt Kitara bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Kitara bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.