Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Palacios, Jose Ramón

Review van La Viña

In La Viña ben je een teler van druiven. Je loopt over het pad door de wijnranken en pakt verschillende druiven die je in je mandje legt. Aan het einde van het pad kun je je mandje legen en leveren de combinaties van verschillende druiven je punten op. Maar pas op, bij het wegpakken van druiven komen er andere druiven tevoorschijn en die kunnen voor je tegenspeler net die combinatie maken die hem veel punten oplevert.

De auteur van dit spel is José Ramón Palacios van de Spaanse uitgever Devir Games. Op Spiel 2019 heb ik bij hun stand gestaan en brachten zij 4 leuke doosjes uit. Een van de doosjes was La Viña. Het spel is echt een set collection spel dat je kunt spelen met 2-5 spelers, duurt 30-45 minuten en is speelbaar vanaf 8 jaar. Ik heb het spel gespeeld met 2 spelers. Het was zeker leuk maar ik denk dat het spel nog beter tot zijn recht met 3-4 spelers.

Als je het doosje opent kom je veel leuke dingen tegen. Allereerst kun je met 3 stukken het pad in elkaar zetten waar je overheen gaat lopen. Dan zitten er de druivenkaarten in met een verschillende waarde. Verder kaarten met mandjes, een afbeelding van de druiventeler en de kaarten waar je je wijncontracten mee kunt vervullen. En de prachtig vormgegeven punten, die zijn echt het vermelden waard.

Spelverloop

Degene wiens pion als achteraan staat, mag beginnen. Dat principe kennen we ook van Patchwork. In elke beurt moet je je pion vooruit over het pad verplaatsen. Het pad bestaat uit, afhankelijk van het aantal spelers, uit 5 of 6 delen met elk 2 plekken. Je mag op elke plaats gaan staan maar mag nooit samen op 1 plek uitkomen. Verder moet je jezelf altijd verplaatsen naar een volgend deel op het pad. Voor of nadat je beweegt mag je kiezen om een kaart te pakken. Het moet dan altijd om de bovenste kaart gaan van de linker- of rechterkant.

De kaart die je pakt mag je in je mand leggen als er plek voor is of afleggen. Op elk moment in je beurt mag je ervoor kiezen om je mand leeg te gooien naar de aflegstapel of om alles in de andere mand te gooien mits er genoeg plek is.

Als je aan het einde van het pad komt, ligt er voor de eerste speler een beloning namelijk een druivenjoker. Deze mag je bij elke levering erbij doen. Verder kun je ervoor kiezen om 1 of 2 leveringen te doen. Elke levering doe je apart en voor de levering mag je maar de kaarten uit 1 mandje gebruiken. De wijnleveringen moeten aan bepaalde condities voldoen en leveren je punten op. Je laat zien dat je iets levert door een van de tonnen op de kaart te leggen waaraan je de wijn levert. Ook kun je op dit moment kiezen om een mandje te upgraden uit de overige manden die er nog liggen. Je betaalt dan het verschil in punten. Daarna ben je voor deze ronde klaar en moet je wachten tot iedereen klaar is. Dan begint de ronde opnieuw totdat iemand zijn laatste ton op een wijnlevering legt. Iedereen maakt de ronde af en dan worden alle punten geteld.

Er zijn nog een paar extra gereedschappen die je kunt gebruiken. Op sommige kaarten staan 1 van de 3 gereedschappen afgebeeld. Als je die kaart pakt, pak je ook het betreffende gereedschap en leg je die op de kaart van de druiventeler. Je kunt maximaal 2 van de 3 gereedschappen in bezit hebben.

Je kunt een schaar, een haak en laarzen pakken. Met de schaar pak je 2 trossen druiven ipv 1, met de haak kun je de kaart onder een kaart pakken en met de laarzen mag je kaarten pakken van het deel achter het deel waar je nu staat. Je mag ook meerdere gereedschappen tegelijk gebruiken.

Conclusie

La Viña is een leuk spelletje om te spelen. Het is mooi uitgevoerd met degelijke componenten. Is het een must have? Dat weet ik niet. Ik denk dat dit een prima instapspelletje is om mensen mee te nemen in de wereld van de bordspellen maar het is nu ook weer geen enorme hoogvlieger. Tactisch is het nog niet eens echt makkelijk want met elke kaart die je pakt, heb je het gevoel dat je voor de ander iets achterlaat. De tools geven een goede extra laag aan het spel; dat maakt het net een stukje leuker en moeilijker

Vergelijken met andere spellen is wel lastig maar Herbaceous komt wel een beetje in de buurt. Ook daar verzamel je kaarten in je kruidentuin. En het principe van Patchwork is al eerder genoemd. Je probeert eigenlijk de tegenstander te dwingen een bepaalde kaart te pakken maar ja, die heeft ook zijn eigen plan natuurlijk. Als je met z’n tweeën speelt, dan speel je allebei met 2 meeples. Het spelen met 2 mensen ging goed maar met 3 of 4 lijkt de complexiteit alleen maar toe te nemen en dat komt het spel denk ik wel ten goede.

Het spelmateriaal is goed uitgevoerd, nette kaarten, goeie meeples maar de punten moeten genoemd worden. Die zien er fantastisch uit. Het spelregelboek is degelijk en goed opgebouwd en geeft duidelijk de regels.

Kortom, La Viña is een heerlijk spelletje om te spelen. Pak een glas Cabernet Sauvigon, kaasplankje erbij en La Viña, een uitstekende combinatie.

Spellenbunker Reviewer Hilbert

Deze review van La Viña is geschreven door Hilbert.
Lees alle reviews van Hilbert

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop La Viña bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over La Viña

Omschrijving van La Viña


La Viña is een Strategiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje La Viña duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . La Viña staat in het Engels bekend onder de naam La Viña. La Viña is ontworpen door Jose Ramón Palacios en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Devir Games & Mandoo Games. .

Koop La Viña bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.