Unboxing Video
Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

LavaBe

LavaBe

Review van Lebbod

Je bent bezig met het bouwen van de Chinese Muur, een van de 4 wereldwonderen in Lebbod, en je hebt nog maar een paar stenen nodig om deze te voltooien. Laat jouw concurrent (die bijna de Piramide bij Gizeh af heeft) nou net over de stenen beschikken die jij nodig hebt!

Lebbod Bordspel door LavaBe
Startopstelling voor 4 personen

 

In Lebbod bouwen alle spelers aan een wereldwonder. Er zijn er 4 in dit spel; Het Colosseum, De Chinese Muur, Machu Picchu & De Piramide van Gizeh. Iedere speler bouwt aan zijn eigen wonder en probeert stenen van zijn tegenstander te bemachtigen om zo zijn eigen wonder af te bouwen.

Maar laat de aarde nou continue in beweging zijn waardoor het extra moeilijk is om jouw stenen te beschermen en je tegenstanders stenen te bemachtigen.

Lebbod Bordspel door LavaBe
Lebbod Na een aantal speelrondes

Let’s move the world

Het speelbord bestaat uit zwarte en witte vakjes, net als een schaakbord. Iedere speler speelt met 6 stenen. Je kiest uit zwart of wit & rond of vierkant. Speel jij met wit dan staan jouw witte stenen veilig op witte vlakken, speel je met zwart dan staan jouw stenen veilig op zwarte vlakken. Staan jouw witte stenen op een zwart vlak dan mag de tegenstander jou slaan, maar daar moet hij eerst nog wel de juiste ogen gooien met zijn dobbelstenen.

  • Iedere beurt gooi je met 2 dobbelstenen, en jij kiest dan uit de gegooide dobbelstenen met welke steen je gaat lopen, en de andere dobbelsteen bepaalt het aantal stappen dat je mag zetten. Gooi je bijvoorbeeld een 5 en een 2, dan mag je met je speelstuk nr. 5 twee stappen lopen, óf met speelstuk nr. 2 vijf stappen lopen.
  • Lopen doe je horizontaal of verticaal, maar je mag ook een of meerdere keren veranderen van richting. Gooi je bijvoorbeeld een 6, dan mag je 3 stappen naar voren, dan 2 naar rechts, en dan nog een stap naar achteren zetten.
  • Gooi je dubbel… dan gaat de aarde bewegen. Het schuifbord, onder het speelbord, schuif je de andere kant op. Hierdoor worden alle witte vlakken zwart, en de zwarte wit. De speelstukken blijven allemaal netjes staan, maar dan wel ineens op een andere kleur. Vervolgens zet je nog je stappen die je hebt gegooid, bijvoorbeeld 3 stappen met speelstuk 3.
  • Op het moment dat je precies op het speelstuk van je tegenstander uitkomt win je dit speelstuk.
  • De speler die als eerste 4 speelstukken* heeft bemachtigd wint de ronde, en daarmee 1 puzzelstuk van zijn wonder.
  • De eerste speler die 3 rondes wint, en dus 3 puzzelstukken heeft verzameld, heeft zijn Wereldwonder voltooid en wint Lebbod.
Lebbod Bordspel door LavaBe
Lebbod met 2 personen

Conclusie

Je speelt Lebbod met 2 òf 4 personen. Wat meteen opvalt is de enorme doos van het spel. In die doos bouw je ook het speelbord op. Eerst het schuifbord met daaroverheen een transparante speelbord en daar weer bovenop het 2/4-spelersbord. Dat schuifbord is een heel slim bedacht systeem, schuif je dat bord heen en weer, dan blijven al je speelstukken dus gewoon netjes staan doordat die op het transparante speelbord liggen. In doos staat overigens duidelijk beschreven hoe je het speelbord opbouwt.

Lebbod, ontworpen door Lesley Las van Bennekom & Melchior van Rijn is de tekenaar/illustrator, is een heel leuk spel met eenvoudige regels. Het spel heeft een flinke geluksfactor door de dobbelstenen en het geschuif van het bord. Uiteraard zit er tactiek in het spel, maar door 1 schuif van het speelbord verandert alles meteen weer. Maar dat is ook meteen het leuke aan dit spel: heeft je tegenstander net al z’n stenen veilig staan, gooi jij dubbel en zijn al zijn stenen ineens weer voor het grijpen.

Lebbod Bordspel door LavaBe
De (hele grote) doos van Lebbod samen met alle puzzelstukjes van de 4 Wereldwonderen

Kortom een heel leuk familiespel vanaf 8 jaar waar je zo’n 20 minuten mee bezig bent (45 minuten bij 4 spelers). Op de website van Lebbod staan nog een aantal varianten van het spel.

Lebbod is een spel van Nederlandse bodem en uitgegeven door LavaBe. Het is nog niet bij heel veel winkels te koop, maar je koopt hem bij de maker zelf op https://lebbod.nl/bestellen/

*In de regels staat 5, dat is een foutje. Dit moet 4 zijn, zoals ook op de website vermeld.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Lebbod is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Lebbod bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Lebbod

Omschrijving van Lebbod


Lebbod is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Lebbod duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Lebbod is ontworpen door Lesley Las van Bennekom & Melchior van Rijn en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door LavaBe. .

Koop Lebbod bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.