Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

HABA

HABA
Ontwerper(s)

Kiesling, Michael

Review van Miyabi

Toen ik Miyabi zag staan was ik meteen nieuwsgierig. De speldoos ziet er namelijk heel mooi uit. En toen ik las waar het over gaat werd ik nog enthousiaster. In Miyabi ben je namelijk een tuinarchitect van een Japanse tuin. Ik was dus heel blij toen ik dit bordspel kreeg om te reviewen. Maar worden mijn verwachtingen waar gemaakt?

Miyabi Haba
Inhoud

Spelverloop

Iedere tuinarchitect krijgt zijn eigen spelbord (tuin). Je bouwt in verschillende bouwfases een Japanse tuin.
Miyabi Haba
Startopstelling
Elke ronde worden een aantal tegels omgedraaid. De spelers kiezen om de beurt een tegel om in hun tuin aan te leggen. Je moet hierbij voldoen aan een aantal voorwaarden:
  • Je mag de tegel alleen plaatsen als het object dat op de tegel staat in de juiste horizontale rij komt te liggen;
  • Per bouwfase mag je maar 1 object in een verticale rij plaatsen. Zodra je een object in een verticale rij hebt geplaatst, verplaats je de lantaarn. Zo onthoud je welke objecten je in deze bouwfase hebt geplaatst;
  • De tegels mogen op eerder gelegde tegels worden gelegd, maar dit mag alleen als als er geen lege ruimte onder ontstaat.
Miyabi Haba
Na de eerste bouwfase (met 2 spelers)

Puntentelling

Je krijgt punten voor elke tegel die je legt. Voor een tegel met drie objecten krijg je drie punten, voor een tegel met twee objecten twee punten en een punt voor een tegel met een object.
Echter als je een tegel over een eerder geplaatste tegel legt ontvang je ook punten voor de tegels die er onder liggen. Dus leg je een tegel met twee objecten over een eerder gelegde tegel, dan ontvang je vier punten.

De speler die als eerst het vijfde hoogteniveau bereikt krijgt extra punten.

Miyabi Haba
Bonustegels + scoretableau

Aan het eind van het spel wordt gekeken welke speler de meeste objecten per soort heeft. Zo krijgt de speler met de meeste bonsaiboompjes 15 punten en de speler met de tweede score krijgt 7 punten. Zo wordt er gekeken naar alle objecten.

Uitbreidingen

Het spel bevat nog eens vijf uitbreidingen. Drie van de vijf voegen niet zoveel extra’s aan het spel toe. Al kunnen ze wel invloed hebben in de laatste bouwfase. Je krijgt bijvoorbeeld extra punten voor open velden of velden waar veel objecten liggen.
De kikker vind ik een leuke uitbreiding. Je krijgt extra punten als je je kikker verplaatst naar het vijfde hoogteniveau. Dit is lastiger dan je denkt.

Conclusie

Ondanks dat ik zelf totaal geen groene vingers heb, vind ik dit bordspel echt heel leuk! Het is een heerlijk ontspannen puzzelspel. En de hoogteniveaus geven een leuke dimensie. Speel je met kinderen dan kan je de uitbreidingen weglaten, maar wil je wat meer tactiek toevoegen dan zou ik zeker met de uitbreidingen spelen. Het is ook nog eens mooi vormgegeven spel, wat het altijd extra leuk maakt om te spelen.

Het is wel jammer dat de spelborden (de tuinen) van dun karton zijn, waardoor het wat sneller kan beschadigen.

 

Miyabi is bedacht door Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Haba. Speel met 2-4 spelers. Vanaf twee spelers is het al een leuk spel om te spelen. Speelduur is met twee personen ongeveer een half uur.
Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Sam

Deze review van Miyabi is geschreven door Sam.
Lees alle reviews van Sam

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Miyabi bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Miyabi

Omschrijving van Miyabi


Miyabi is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Miyabi duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Miyabi is ontworpen door Michael Kiesling en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door HABA. Je koopt Miyabi bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Miyabi bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.