Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Menzel, Michael

Review van Drakenherders

"Verander het magische boek en verzamel zoveel mogelijk babydraakjes"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Kunnen draken ook schattig zijn? Ja! In Drakenherders zijn de draken zeker schattig. In dit kaartspel kruipen wij in de huid van oppassers die de zorg over de babydraakjes op zich nemen. En wat een schatjes zijn het. Je zou ze allemaal wel onder je hoede willen nemen. Maar helaas, dat mag niet. Welke draakjes en hoeveel jij er mag verzorgen wordt bepaald door het magische boek, dat continue verandert. Van de bedenker van het mooie ‘De avonturen van Robin Hood’ en het populaire ‘Andor’, hebben we nu Drakenherders aan de collectie mogen toevoegen. Dit keer geen coöperatief spel, maar een vlot kaartspel waarbij elke speler iedere beurt wat kan doen.

Doel van het spel  

De speler die aan de beurt is mag 1-3 drakenkaarten van de stapel in zijn/haar hand nemen. Vervolgens probeert hij/zij kaarten uit de hand voor zich neer te leggen. Dit levert een beloning op in de vorm van punten en voordelen. Maar hoeveel draakjes en van welke kleur neergelegd mogen worden, hangt af van het magische boek, waarvan de inhoud continue verandert. Gelukkig heb je de  mogelijkheid de inhoud van het boek aan te passen. Wanneer de actieve speler iets neer mag leggen, mogen de andere spelers dat ook. Zij hebben alleen geen invloed op de inhoud van het boek. Wel ontvangen ook zij de beloningen. Iedere speler heeft dus elke ronde wat te doen en hoeft niet eindeloos op zijn of haar beurt te wachten. Uiteindelijk wint degene met de meeste punten.

Hoe wordt Drakenherders gespeeld?

Het spel volgt 5 simpele en vlotte stappen, namelijk:

1. Drakenkaarten nemen
De actieve speler mag één voor één 1-3 drakenkaarten uit het aanbod in zijn/haar hand nemen. De lege plekken worden meteen weer aangevuld. Door het nemen van kaarten verandert het magische boek. Het magische boek geeft aan hoeveel draakjes en van welke kleur er neergelegd mogen worden. Na het nemen van de kaarten wordt pas duidelijk wat de inhoud van het magische boek is. Gelukkig volgt daarom stap 2.

2. Magische boek wijzigen
De actieve speler mag het magische boek wijzigen. Je plaatst dan een kaart uit je hand met de achterkant naar boven op het magische boek. Hiermee kun je de kleur en/of het aantal draakjes aanpassen. Je probeert hiermee voor elkaar te krijgen dat je vervolgens ook daadwerkelijk kaarten voor je neer kunt leggen.

3. Drakenkaarten neerleggen
De actieve speler mag nu drakenkaarten voor zich neerleggen zoals bepaald door het magische boek. Je moet je aan de kleur en het aantal houden dat het boek aangeeft. Kun je dit niet, dan is helaas je beurt voorbij.

4. Beloning ontvangen
Wanneer de actieve speler drakenkaarten voor zich neer heeft kunnen leggen, ontvangt hij de beloning zoals aangeven door het magische boek. Heeft hij niets kunnen neerleggen, dan ontvangt hij uiteraard ook niets.

5. Meeleggen
Alle andere spelers mogen ook drakenkaarten uit hun hand voor zich neerleggen, mits ze kunnen voldoen aan de voorwaarde zoals aangegeven door het magische boek. Zij hebben niet de mogelijkheid om het boek te wijzigen. Wanneer iemand kaarten voor zich neerlegt, ontvang ook die persoon de aangegeven beloning.

Na deze 5 stappen is de volgende speler aan de beurt en worden alle stappen weer herhaald.

Hier zichtbaar zijn het magische boek (boven) en het aanbod (onder). Het magische boek geeft aan dat er 4 witte draken neergelegd mogen worden. Met je handkaarten kun je de kleur en/of het aantal wijzigen. Het magische boek toont ook de beloning: 1 amuletdeel en 1 gouden ei.

 

Beloningen

Er zijn 4 soorten beloningen die je kunt ontvangen deze leveren je punten of een voordeel op.

Amuletdeel: Hierop staat een waarde welke aan het eind van het spel punten vertegenwoordigt. Bij 3 amuletdelen is een amulet voltooid en ontvang je ook een parel. Ook de parel vertegenwoordigt een aantal punten.

Tegenlichtdraak: Dit is een drakenkaart die geldt als een joker en dus inzetbaar is voor elke kleur draak.

Kristal: Wanneer je een kristal inlevert, mag je 1 extra drakenkaart uit het aanbod pakken.

Gouden ei: Elk ei is 4 punten waard. De speler met de meeste gouden eieren, mag deze aan het eind van het spel ook nog eens omdraaien. Daarmee wordt hij zelfs 16 punten waard!

Extra beloning is het Schild van Diversiteit. Deze ontvangt de speler die van elke kleur (er zijn 4 kleuren) een draakje voor zich heeft liggen. Ook dit vertegenwoordigt een aantal punten voor de eindtelling.

Alle 4 de soorten beloningen: De tegenlichtdraak, het gouden ei, het kristal en de amuletdelen met parels.

 

Einde van het spel

Het spel is voorbij wanneer er gezamenlijk een bepaald aantal amuletten is voltooid. Dit aantal hangt af van het aantal spelers.

Nu volgt een puntentelling. De waarde van de amuletdelen, parels, gouden eieren en eventueel het Schild van Diversiteit wordt bij elkaar opgeteld. Degene met de meeste punten wint Drakenherders!

Conclusie

Drakenherders is een spel van Michael Menzel en wordt uitgegeven door 999 games. Het is geschikt voor 2-4 spelers en er staat ongeveer 20 minuten voor.

Dit spel lijkt totaal niet op de andere spellen van dhr Menzel: De avonturen van Robin Hood en Andor. Waar dat uitgebreide, coöperatieve spellen zijn, is dit een simpel en vlot kaartspel. Alleen de fantasiewereld waarin dit zich afspeelt is wellicht een overeenkomst, maar daar houdt het dan ook bij op. Drakenherders heeft weinig regels en biedt zeer duidelijke spelregels. Je kunt dan ook lekker snel met dit spel aan de slag.

Het artwork is weer steengoed. Het is een eenvoudig spel, maar heeft toch nog aardig wat onderdelen. En alles ziet er even fraai uit. Ja, draakjes zijn dus schattig.

Fijn onderdeel van het spel is dat elke speler iedere beurt de mogelijkheid krijgt iets te doen. Zo ben je het hele spel erbij betrokken en hoeft je niet eindeloos te wachten totdat iedereen zijn beurt heeft voltooid. Behalve dat het spel vlot speelt vanwege de weinige en simpele acties, werkt ook dit mee aan het vlotte karakter.

Houd je van complexere spellen, waarbij je tactieken moet uitzetten en anderen kunt dwarsbomen dan is dit niet het spel voor jou. Hoewel wij een dergelijk spel op z’n tijd ook zeker kunnen waarderen, valt ook Drakenherders bij ons in de smaak. Het is ook lekker om een simpel spel tussendoor te kunnen doen als afwisseling met de wat zwaardere spellen. Of als je weinig tijd hebt en toch eens wat anders dan anders wilt doen. En ja, we hebben altijd een zwak voor een spel dat er lief uitziet.

Leuk extraatje is dat er een bijlage is toegevoegd en 6 toverkisten. Er wordt geadviseerd deze pas na een paar keer spelen erbij te pakken en zo het spel weer een beetje extra uitdaging te geven. Een leuke toevoeging.

De toverkisten: Leuk extraatje om het spel meer variatie te geven.
Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Drakenherders is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Lekker vlot kaartspel en prachtig artwork"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Drakenherders bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Drakenherders

Omschrijving van Drakenherders


Drakenherders is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Drakenherders duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Drakenherders is ontworpen door Michael Menzel en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop Drakenherders bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.