Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

Review van Mysterium

"Redden jullie samen de geest van het eeuwig ronddwalen."

— Rood met Witte Stippen

In Mysterium ga je samen op zoek naar de moordenaar van de geest. Dit coöperatief spel is voor 2 tot 7 spelers en vanaf 10 jaar.

Gameplay

Om te starten kies je naargelang het aantal spelers een aantal personagekaarten, aan aantal locatiekaarten en een aantal voorwerpkaarten.
Uit deze kaarten kiest de geest voor elke speler 1 van elke soort en steekt deze in zijn speelscherm. De andere spelers kunnen dit niet zien.

Daarna worden dezelfde kaarten open op tafel gelegd samen met nog wat extra kaarten die bij het begin willekeurig zijn uitgekozen. Als eerste moeten de spelers hun personage raden, daarna de locatie en tenslotte het moordwapen.

Iedere speler krijgt ook een aantal fiches waarmee hij de keuze van zijn medespeler steunt of afkeurt. De geest trekt nu 7 visioenkaarten. Met deze kaarten gaat hij proberen om de andere spelers tips te geven zodat ze hun personage kunnen vinden. De geest mag op geen enkel moment praten of gebaren maken.

Als een speler denkt het juiste personage te weten, zet hij zijn pion op dat personage. De andere spelers kunnen nu hun fiche gebruiken als ze denken dat hij/zij correct of fout is. Wanneer de speler het juiste personage heeft gekozen, mag hij verder naar de locatiekaarten.

De geest zal hier opnieuw visioenkaarten voor op tafel leggen. Indien ook deze correct geraden wordt, vervolg je de weg op zoek naar het moordwapen.

In totaal zijn er 7 uren (beurten) om te raden wie de geest heeft vermoord. Dit wordt aangegeven op de klok. Telkens als er geraden wordt door alle spelers, is er een uur voorbij.
Met de fiches kan je op het helderziendheidsspoor opschuiven waardoor je op het einde van het spel meer visioenkaarten krijgt om de uiteindelijke moordenaar te vinden.

Als alle spelers hun personage, locatie en moordwapen hebben gevonden speelt de geest nog de laatste visioenkaarten. Alle spelers kunnen nu samen beslissen welke combinatie van personage, locatie en voorwerp verantwoordelijk was voor de moord op de geest.

Als de moordenaar correct wordt geraden winnen ze het spel. Als de spelers echter fout raden, dan verliezen ze het spel en blijft de geest voor eeuwig in het ongewisse ronddwalen.

Conclusie

Mysterium ziet er fantastisch uit. De visioenkaarten zijn prachtig van design. De spelregels zijn duidelijk en het spel speelt zeer vlot.

De taak van de geest lijkt simpel maar dat is het absoluut niet. Soms heb je geen visioenkaart die bij een locatie past. Soms focus jij op kleur terwijl de spelers zich op andere details richten. Het gaat er dus om als team samen te werken. Je kan ook de moeilijkheidsgraad aanpassen voor meer ervaren spelers. Zowel jong en oud vinden dit spel leuk om te spelen. De nadruk ligt hier echt op het coöperatieve. Mysterium duurt ongeveer 45min tot 1 uur afhankelijk van het aantal spelers.

Als je houdt van wat mysterie en graag samenwerkt dan is Mysterium van Libéllud/Asmodee zeker iets voor jou.

Deze review van Mysterium is geschreven door Rood met Witte Stippen.
Lees alle reviews van Rood met Witte Stippen

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Ontcijfer de visioenen van de geest en vindt de moordenaar. "

— Rood met Witte Stippen

Koop Mysterium bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Mysterium

Omschrijving van Mysterium


Mysterium komt uit de Mysterium Spelfamilie. Mysterium is een Strategiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Mysterium duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Mysterium wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Libellud & Asmodee. Je koopt Mysterium bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Mysterium is winnaar van de As d’Or 2016 – Winnaars, Golden Geek Awards 2015 – Winnaars. Mysterium is genomineerd voor de Deutscher Spiele Preis 2016 – Nominaties.

Koop Mysterium bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Mysterium Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Mysterium Spelfamilie

Mysterium Park Asmodee Libellud

Mysterium Park

Review door Rood met Witte Stippen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.