Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 7 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Pellin, Jean-Claude

Review van Nine Tile Panic

Wist je dat planeet Aarde de beste hamburgers heeft in het universum? Ik heb die van Mars wel eens gegeten, nou, smerig! Maar die aardbewoners, die weten wel van wanten met ham en burgers. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Voor je het weet breekt er een alien bij je in voor de hamburger waar je net een hap van neemt. En bij de snackbar, niet netjes betalen, ze stelen het gewoon, echt niet normaal! Tijd om ze eens goed aan te pakken. Je raadt het al, de hele stad in rep en roer, overal agenten die achter aliens aan rennen. 

Nine Tile Panic

Nine Tiles Panic is een pattern building game, ontworpen door Jens Merki en Jean-Claude Pellin. Het wordt in het Nederlands uitgegeven door Oink Games. Je kunt het spelen met 2 tot 5 spelers, en vanaf 7 jaar. Één potje duurt ongeveer 20 minuutjes, maar reken er maar op dat de verliezer een revanche wil na het eerste potje. 

Doel van het spel

Bouw zo snel mogelijk jouw stad, maar zorg er ook voor dat je stad zo goed mogelijk aan de thema’s van de ronde voldoet. Doe dit ronde na ronde om zoveel mogelijk punten binnen te slepen. Zo eindig je vooraan op het scorebord. 

Nine Tile Panic

Spelverloop

Iedere speler heeft een set van 9 tegels. Op elk deze tegels staat een stukje stad. Iedere tegel heeft een voor- en achterkant met een ander stukje stad. Op deze tegels staan wegen, politieagenten, aliens, hamburgers, honden, inwoners, huizen en UFO’s. Met deze tegels ga je proberen een stad te bouwen waarmee je de meeste punten binnensleept.

Nine Tile Panic

Aan het begin van een ronde worden 3 kaarten van het themadeck omgedraaid. Deze 3 kaarten bepalen de thema’s voor deze ronde, zoals: de meeste honden, de meeste hamburgers voor één alien of de meeste aliens tussen 2 agenten in. 

Als iedereen de thema’s voor de ronde in goed z’n oren heeft geknoopt, schudden de spelers hun tegels goed door elkaar. Klaar voor de start… af! Alle spelers bouwen tegelijk als de wiedeweerga hun stad. Je stad moet aan de volgende voorwaarden voldoen om überhaupt punten te krijgen: 

  • Alle 9 tegels zijn in een vierkant van 3×3 tegels neergelegd.
  • Wegen moeten verbonden zijn met wegen van aangrenzende tegels. Ze mogen dus niet doodlopen. 
  • Wegen moeten de stad uitleiden. Dus wegen in een rondje of een acht zijn niet toegestaan. Als je er met de auto zou rijden, moet je de stad uit kunnen zeg maar. 
Nine Tile Panic
Voorbeeld van een stad

De speler die als eerste zijn stad heeft afgebouwd, pakt het volgordefiche met de 1 erop, en draait de zandloper om. Wie zijn stad niet af heeft als de zandloper leeg is krijgt geen punten. In de volgorde waarmee de andere spelers hun stad af hebben, pakken ze de andere volgordefiches. Als je een volgordefiche pakt terwijl je stad nog niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag je niets meer veranderen, en krijg je dus geen punten. Draait deze speler ook de zandloper om, dan moeten de andere spelers wel hun stad afronden binnen de tijd. 

Puntentelling

Tijd voor de puntentelling. Voor elke themakaart afzonderlijk bepaal je hoe goed de steden van elke speler erbij passen. De speler die het het beste heeft gedaan krijgt hiervoor het aantal punten gelijk aan het aantal spelers. In een spel 4 met spelers bijvoorbeeld, krijgt deze speler 4 punten. De speler met de op één na beste stad krijgt één punt minder, enzovoorts. Hebben spelers het even goed gedaan, dan bepalen de volgordefiches wie er meer punten krijgt. Per themakaart wordt zo de score van iedere berekend.

Als een speler het aantal punten heeft bereikt dat nodig is om het spel te winnen eindigt het spel. Hebben geen van de spelers nog het benodigde aantal punten, dan wordt er nog een ronde gespeeld. In een ronde met 2 spelers eindigt het spel als één speler 10 punten heeft, met 3 spelers bij 15 punten, enzovoorts. De speler met de meeste punten wint het spel.

Nine Tile Panic

Conclusie

Nine Tiles Panic is een heel grappig spelletje voor het gezin of met vrienden. Niet te lang, niet te ingewikkeld, gewoon even tussendoor. En toch is een spelletje met impact, zie je vrienden in paniek raken om hun stad af te krijgen. Het heeft ook wat weg van Carcassonne, waar je ook een stad bouwt, waarbij de tegels goed op elkaar moeten aansluiten, en je punten kunt verdienen met wat er op de tegels staat. Naast dat het zo leuk is, zit het ook nog eens in een minidoosje. Makkelijk om mee te nemen op vakantie dus. Echt een leuke toevoeging voor in de spelletjeskast.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van Nine Tile Panic is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Nine Tile Panic bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Nine Tile Panic

Omschrijving van Nine Tile Panic


Nine Tile Panic is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 7 jaar. Een spelletje Nine Tile Panic duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . Nine Tile Panic is ontworpen door Jean-Claude Pellin en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Oink Games. .

Koop Nine Tile Panic bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.