Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 7 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Wrede, Klaus-Jürgen

Review van Carcassonne

"Nu zijn wij net zo verslaafd aan deze must-have game als de rest van de wereld."

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Wie kent deze klassieker niet? Nou wij tot voor kort. Nee dat is niet waar. Al jaren horen we over het beroemde spel Carcassonne. Maar we hadden het nog nooit gespeeld. Nu zijn we net zo verslaafd aan deze must-have game als de rest van de wereld. Neem het eigen heft in handen en ontwikkel het landschap in de Zuid-Franse stad Carcassonne.

Carcassonne, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

De klassieker Carcassonne is een familiespel, uitgegeven door 999 games in het jaar 2000. Laat je niet afschrikken door het feit dat spel dus al 23 jaar oud is, want je zal zien dat je deze niet mag missen in je spellencollectie. Ben je al een trouwe fan van Carcassonne? Bekijk dan eens de 20e Jubileum Editie van het spel. De bedenker is Klaus-Jürgen Wrede. In 2016 is de vernieuwde editie van het spel uitgebracht en zijn de tekeningen op de tegels wat verfrist. Het spel zelf is niet veranderd, maar er zijn wel 2 miniuitbreidingen toegevoegd aan het basisspel. Hier vertellen we later meer over. Je speelt het spel met 2-5 spelers, boven de 7 jaar en het neemt zo’n 30-45 minuten in beslag.

Het spel

Het is een tegellegspel, waarbij je als speler elke beurt moet bepalen hoe je een blindelings gepakte tegel met een stuk landschap erop neerlegt. Met je medespelers bouw je één groot landschap aan tegels. Op de tegel kan een stuk weide, een weg, een klooster of een stad te zien zijn of een combinatie hiervan. Je moet er voor zorgen dat jouw tegel aansluit op hetgeen al op tafel ligt. Wegen moeten dus verbonden worden met wegen, steden met steden etc. Even puzzelen dus.

Om voor het uitbreiden van het landschap punten te krijgen, gebruik je meeples. Deze meeples kan je plaatsen op de door jou zojuist gelegde tegel. Zo maak je van deze meeple een ridder als hij in een stad geplaatst wordt, een monnik als hij naar het klooster gestuurd wordt, een boer als hij op de weide gelegd wordt, of een struikrover als hij op een weg gaat staan. Je bevindt je even in de middeleeuwen.

Als een project afgerond is, denk bijvoorbeeld aan een weg die niet meer doorloopt doordat hij een begin- en eindpunt heeft of een begrensde stad, verdient deze meeple punten voor jou en komt hij terug in je voorraad. De volgende beurt kan je deze meeple opnieuw inzetten. Een meeple die als boer op de weide gelegd wordt levert pas aan het einde van het spel punten op. Deze krijg je dus niet meer terug. Je mag een meeple alleen op een weg, weide of stad plaatsen als er nog geen andere meeple staat. Wel kan je door wat tactiek steden, wegen of weides bij elkaar trekken waardoor je uiteindelijk toch in hetzelfde territorium als de ander terecht komt.

Carcassonne, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Puntentelling
  • Een afgemaakte weg levert je 1 punt per tegel op.
  • Een afgebouwde stad (volledig door muren omsloten) geeft 2 punten per tegel.
  • Elk stadswapen afgebeeld in een afgebouwde stad is 2 punten waard.
  • Een klooster is afgebouwd als het volledig door 8 tegels is omgeven. Inclusief de tegel met het klooster zelf levert dat je 9 punten op.
  • Elke afgebouwde stad die aan een weide grens waarin een boer ligt levert 3 punten op.
  • Zijn er meerdere spelers bij een afgebouwd stuk landschap betrokken, dan krijgt de speler met de meeste meeples op de weg, stad of weide de punten. Bij een gelijke stand krijgen beide spelers dezelfde punten. Let op: er zijn echter regels voor het plaatsen van de meeples. Je mag niet zomaar een meeple neerzetten in een al bewoonde stad of bezochte weg.
  • Aan het einde van het spel krijg je ook nog een bepaald aantal punten voor niet afgeronde stukken landschap.
Mini-uitbreiding 1: De Rivier

Het landschap wordt nu uitgebreid met een rivier. De starttegel van de rivier vervangt de gewone starttegel en bepaalt dus de basis voor jouw landschap. In totaal bestaat de rivier uit 12 tegels. Het spel verloopt op de gebruikelijke manier, behalve dat de spelers dus eerst de rivier aanleggen. Zo krijg je een viarabele start van het spel en beïnvloedt het de verdeling van je landschap.

Mini-uitbreiding 2: De Abt

De tuinen die op sommige tegels afgebeeld zijn krijgen een functie. Als een abt de tuin bezoekt geldt deze als een klooster en kan je dus 9 punten verdienen door de tegel te omringen met 8 andere tegels. Een abt mag ook op een klooster gezet worden. Wanneer je een tegel aanlegt maar geen meeple plaatst op het speelveld kan je ervoor kiezen om je eerder geplaatste abt terug te nemen in de voorraad. Je krijgt dan direct de punten die het klooster of de tuin op dat moment waard is.

Carcassonne, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Conclusie

Wij vinden het leuk dat Carcassonne ook een strategisch spel is. Je kan er voor kiezen je volledig te focussen op het verzamelen van je eigen punten, maar je kan ook je medespelers dwarsbomen. Rond je hun stad of weg af zodat ze niet verder kunnen uitbreiden? Voeg je je stiekem bij de stad van een ander en neem je de punten van hen over door er voor te zorgen dat jij met een meerderheid aan meeples de stad verovert? Kies je ervoor om al je meeples zo snel mogelijk in te zetten of bewaar je er een paar voor het eind? Hoeveel meeples zet je in als boeren en krijg je dus niet meer terug in je voorraad?

Ook speelt het spel lekker vlot. Elke beurt bestaat uit 1 tegel plaatsen en 1 meeple of abt. Zo is de volgende speler snel aan de beurt. Het spel is ook makkelijk en snel uit te leggen. Je bent met elkaar echt wat aan het bouwen op tafel, het is daarom ook een city building spel. En het speelveld komt er elk spel weer anders uit te zien wat wij heel erg leuk vinden. Een nadeel is dat het scorebord eigenlijk te weinig punten bevat voor hetgeen je bereikt aan het einde van het spel. Het loopt tot 49 punten, maar vaak zit je hier overeen. Met name als je uitbreidingen van Carcassonne toevoegt. Wat wij doen als we de 49 punten gepasseerd hebben, is de meeple op zijn rug leggen of een andere houding geven zodat je weet in welke rondje ‘om het bord’ je bent.

Carcassonne, 999 games, Mervin & Ginger, tegellegspel

Mervin en Ginger Bitmoji

Deze review van Carcassonne is geschreven door Mervin & Ginger.
Lees alle reviews van Mervin & Ginger

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Wie kent deze klassieker niet?"

Mervin en Ginger Bitmoji

— Mervin & Ginger

Koop Carcassonne bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Carcassonne

Omschrijving van Carcassonne


Carcassonne komt uit de Carcassonne Spelfamilie. Carcassonne is een Familiespel dat door 2-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 7 jaar. Een spelletje Carcassonne duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Carcassonne is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Carcassonne bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Carcassonne bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594118303046", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000056199511","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Carcassonne%20-%20Basisspel%20-%20Nieuwe%20Editie","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

De Carcassonne Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Carcassonne Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.