Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Happy Meeple Games

Happy Meeple Games

Review van P’achakuna

"Wit begint, zwart wint? Hmm, dat zullen we nog weleens zien"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Ik hoor je denken: ‘Alweer een spel over lama’s?’ Het antwoord is JA! Lama’s zijn populair op het moment en je vindt ze dan ook in menig spel terug. Maar vind je het gek? Lama’s zijn toch ook gewoon geweldig! Wij zijn nog lang niet op deze pluizige, spugende en grappige dieren uitgekeken. We zijn dan ook helemaal blij om ze in P‘achakuna terug te zien en met ze door de Andes te trekken en de dorpen van mooie stoffen te voorzien.

Wat een fantastisch artwork van Johanna Tarkela


Doel van het spel
Voor ons is het een beetje een tongbreker maar P’achakuna betekent ‘textiel’ in het Quencha, de taal van de Andes. Dit heeft dan natuurlijk ook te maken met het doel van het spel. In dit echte 2-spelersspel zijn we handelaars die met onze lama’s kleurstoffen en wol vervoeren naar verschillende dorpen. Als we slim handelen, mogen we een deel van de goederen zelf houden. Wie als eerste alle 7 kleuren verzameld heeft, wint P’achakuna.

Opbouw van het spel
Leg het bord op tafel en leg de losse terreintegels neer zoals aangegeven. Dit is wel even een klusje. Als je dit hebt gedaan zie je een wirwar van rots en grastegels. Dit is de Andes waar je met de lama’s doorheen gaat lopen. Op de zes hoekpunten bevindt zich een dorp, elk in een andere kleur. De kleur van het dorp laat zien welke kleurstof het dorp zelf produceert. Trek dan uit het zakje een vlag of vraagtegel en plaats er één bij elk dorp. Deze tegel geeft aan aan welke kleuren het dorp behoefte heeft en dus graag van jou wil kopen. Let er hierbij op dat de kleur op de vraagtegel nooit hetzelfde mag zijn als de kleur van het dorp.

Verloop van het spel
Elke speler begint met één lama, zwart of wit, met een witte grondstof op z’n rug. De ander twee lama’s in jouw kleur kun je in de loop van het spel bijkopen. Het startpunt is de witte stad in het midden van het bord. Wit mag zich alleen maar over gras verplaatsen, zwart verplaatst zich alleen over de rotsen. Wit begint, zwart wint? Hmm, dat zullen we nog weleens zien. Maar inderdaad wit begint en als compensatie krijgt zwart een bruine grondstof.

In het spel worden er 4 fases om de beurt uitgevoerd.

Fase 1: Draaien
Je mag één terreintegel willekeurig draaien. Hiermee probeer je voor jezelf een route te maken naar een dorp. Om extra terreintegels te draaien moet je twee grondstoffen uit je voorraad betalen. Misschien logisch, maar als er een lama op een tegel staat mag je deze niet draaien. Anders wordt de lama duizelig 😉

Fase 2: Verplaatsen
Je moet je lama’s minstens één terreintegel verplaatsen. Uitzondering hierop is een dorp waar je langer mag blijven staan. Verplaats je lama naar een dorp of een andere terreintegel die je via een ononderbroken route kan bereiken.

Fase 3: Handelen
Lukt het je om een dorp te bereiken dan mag je daar handel drijven. Je kan dan grondstoffen verkopen en/of lama’s kopen.

Als jouw lama een kleurstof bij zich heeft waar het dorp geen behoefte aan heeft, dan kan je die stof verkopen maar levert het jou verder niets op.

Heb je een grondstof bij je waar het dorp beperkte vraag naar heeft (kleine vlag op de vraagtegel) dan kan je die stof verkopen en krijg je in ruil daarvoor 1 grondstof in je voorraad.

Heb je een grondstof waar in het dorp veel behoefte aan is (grote vlag op de vraagtegel), dan levert de verkoop daarvan jou persoonlijk 2 grondstoffen voor in je voorraad op.

Na een verkoop wordt de vraagtegel verwijderd. Daardoor kan er maar één keer per beurt iets verkocht worden in een dorp.

Deze fase is het ook mogelijk om een extra lama te kopen, dit kost je 4 grondstoffen uit je voorraad.

Dit is toch te schattig

 

Fase 4: Aanvullen
Elke stad waar geen vraagtegel meer ligt, ontvangt een nieuwe uit de zak. Ook ontvangt elke lege lama een nieuwe grondstof in de kleur van de stad waar hij staat.

Wie als eerste alle 7 verschillende grondstoffen heeft verzameld wint het spel!

Deze zakjes zijn exclusief voor de Kickstarter-campagne ontwikkeld


Conclusie
P’achakuna is bedacht door Moreno Vogel en Stefan Kraft. Het artwork is van de hand van Johanna Tarkela. Het spel is uitgegeven door Happy Meeple Games en er staat zo’n 30-60 minuten voor. Misschien overbodig om nogmaals te noemen maar het is dus een echt 2-spelersspel. Leuk weetje: P’achakuna is gefinancierd door 4588 mensen via Kickstarter. Nog een weetje: achterin het spelregelboekje, kun je allemaal achtergrondinformatie vinden over de verschillende grondstoffen, kameelachtigen en het Suyana programma. Interessant!

Het woord P’achakuna zei ons weinig, maar toen we de fantastische artwork op de doos zagen en door hadden dat er lama’s in het spel zaten, waren we meteen verkocht. We houden van lama’s! Dus wat kon er verder nog mis gaan? Nou vrij weinig, want het is gewoon een ontzettend geinig spelletje.

De spelregels zijn kort en duidelijk wat maakt dat het spel binnen no-time kan gaan beginnen. Het principe is duidelijk en eenvoudig: Maak een route en verplaats je lama’s. Is het spel dan ook eenvoudig? Nee eigenlijk niet. Het is best een uitdaging om een goede route uit te stippelen. En doordat de behoefte van de dorpen steeds verandert, loop je ook nog weleens voor niets een bepaalde kant op. Het helpt niet echt mee dat je tegenstander de routetegels ook verdraaid en jouw route daarmee om zeep helpt.

Het thema, het artwork en de eenvoud spreken ons in het bijzonder aan. Wij zijn enthousiast over dit luchtige 2-persoonsspel!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van P’achakuna is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"We houden van lama’s! Dus wat kon er mis gaan? Nou vrij weinig, want het is gewoon een ontzettend geinig spelletje"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop P’achakuna bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van P’achakuna


P’achakuna is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje P’achakuna duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . P’achakuna staat in het Engels bekend onder de naam P'achakuna. P’achakuna is ontworpen door Stefan Kraft & Moreno Vogel en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Treecer & Happy Meeple Games. .

Koop P’achakuna bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.