Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 4 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Albers, Felix

Review van Paco Sako

Met The Queen’s Gambit in de toplijsten van Netflix wil iedereen ineens leren schaken Heb jij je schaakbord al weer uit de kast gehaald? Dan hebben wij nog een leuke tip: ga Paco Sako spelen! Paco Sako is schaken ♟ ♟ ♟ met een twist: je slaat geen stukken, maar je vormt eenheden met de stukken van je tegenstander. Ze omarmen elkaar. Vredesschaak.

Deze leuke variant op het klassieke schaken is bedacht door Felix Albers. Geïnspireerd door de geboorte van zijn zoon wilde hij een positieve boodschap brengen: verbinden, harmonie en vrede.

Paco Sako Schaakspel

Verschil

Bij klassiek schaken is het doel de koning van de tegenstander schaakmat te zetten, waardoor je wint. Tegelijkertijd wil je je eigen koning zo goed mogelijk veilig houden. Bij Paco Sako is het doel een eenheid te vormen met de koning van de tegenstander. Dan heb je gewonnen.

Paco Sako Schaakspel

Spelverloop

Je zet het speelveld op zoals een gewoon potje schaken. Dus op de traditionele manier, maar nu met de open armen naar elkaar toe. Je begint met de zetten van de schaakstukken zoals je gewend bent. Maar wanneer je de ander normaal gesproken zou slaan, dan gaat het spel veranderen: er worden namelijk geen stukken geslagen, maar je vormt eenheden. De stukken omarmen elkaar en gaan vanaf dat moment samen, als een eenheid, over het bord. Je verplaatst de eenheid volgens de regels van je eigen schaakstuk.

Paco Sako Schaakspel

Je kunt een eigen schaakstuk dat vrij is in een eenheid plaatsen. Dan komt het schaakstuk van jou kleur vrij en mag die zich weer verplaatsen. Soms kun je dan een hele schakeling maken van meerdere zetten waarbij er steeds een ander schaakstuk vrij komt. Kun je in je volgende beurt een schaakstuk verenigen met de koning van de tegenstander, dan geef je ‘Sako’ (vergelijkbaar met ‘schaak’). Maar wanneer het je daadwerkelijk lukt om met een van jouw schaakstukken een eenheid te vormen met de koning van de tegenpartij, dan geef je ‘Paco’ (vergelijkbaar met ‘schaakmat’) en dan heb je gewonnen.

Conclusie

Paco Sako is verrassend leuk. Wij moesten eerst in ons geheugen graven voor de basisregels van schaken, want dat hadden we echt al in geen jaren meer gedaan. Maar dat is gelukt Daarna konden we de regels van vredesschaak gaan toepassen en dat werkte heel leuk! Je plant voor mijn gevoel nog meer vooruit, omdat je probeert een schakeling van zetten te doen, waarbij je eenheden probeert te verbreken en zo de koning van je tegenstander ‘Paco’ te geven.

Paco Sako Schaakspel

De meeste mensen kennen de principes van traditioneel schaken, dus dan kun je dit spel makkelijk leren. Je hebt nieuwe uitdagingen in dit spel, maar de basis van schaken blijft overeind en dat is heel knap! Verder ziet het spel er ook nog een heel aantrekkelijk uit. Wat ons betreft een aanrader!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Paco Sako is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paco Sako bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Paco Sako

Omschrijving van Paco Sako


Paco Sako is een Strategiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 4 jaar. Een spelletje Paco Sako duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Paco Sako is ontworpen door Felix Albers en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Overige. Je koopt Paco Sako bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Paco Sako bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.