Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

100 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Phillips, Shem

Review van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

"Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is een heerlijk strategisch spel waar je per beurt je hersens flink aan het kraken bent"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Stel je eens voor dat je in deze situatie bent: Je probeert je stad op te bouwen. Een stad met veel invloed, geloof en kracht. Een stad met nobele burgers en een stevige maar vooral sterke muur eromheen. Maar niet alles gaat volgens plan: Je stad wordt bedreigt door buitenstaanders! Ondanks de bereidwillige arbeiders lukt het je niet je stad veilig te stellen. Stress?! Misschien. Gelukkig heeft de wijze koning hulp ingeroepen: De paladijnen. Deze stoere maar vooral sterke ridders zijn precies de personen die je stad nodig heeft! 

Paladijnen van het Westelijk Halfrond
Lekker veel speelmateriaal, het past haast niet op de foto

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk komt uit de Westelijk Koninkrijk-trilogie en geeft je de mogelijkheid om de hulp in te roepen van een paladijn om zo je krachten te boosteren en extra vaardigheden te krijgen. In 7 rondes ga je als speler je stad opbouwen en gedurende het spel zal je geloof, kracht en invloed stijgen waardoor je als stad steeds sterker wordt en zo ook buitenstaanders kunt aanvallen.

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk uitgegeven door White Goblin Games is een expertspel en een worker placement spel. Behalve deze variant bestaat ook nog in deze serie: Architecten van het Westelijk Koninkrijk + uitbreidingen en Burggraven van het Westelijk Koninkrijk + uitbreidingen. En deze variant heeft ook nog een uitbreiding. Dus bevalt dit spel, dan ben je voorlopig nog niet uitgespeeld! Voor ons was dit de eerste kennismaking en zijn daarom zeker benieuwd naar de rest! 

Paladijnen van het Westelijk Halfrond
Deze horde woestelingen moet je vooral buiten je kasteelmuur houden.

Je speelt dit spel met 1- 4 spelers vanaf 12 jaar in zo’n 90 minuten, maar reken er de eerste keer wat minuutjes bij. De designers zijn Shem Phillips en S.J MacDonald. Geïllustreerd door Mihajlo Dimitrievski die al vele spellen op zijn naam heeft staan, waaronder Rovers van de Noordzee.

Hoe wordt Paladijnen gespeeld?

Leg het spel klaar zoals wordt uitgelegd, dit neemt wel even wat tijd in beslag. Het spel wordt over 7 rondes gespeeld en in een ronde doen de spelers om de beurt 1 actie totdat iedereen gepast heeft. Aan het begin van elke ronde schudt iedereen zijn Paladijnkaarten en pakt de bovenste 3 en bekijkt deze. Je mag nu 1 paladijn kiezen om mee te spelen, daarna kies je nog een paladijn die je gedekt bovenop de stapel legt en de overgebleven paladijn leg je gedekt onderaan de stapel. Iedere speler kiest een taveerne kaart en pakt de workers die erop staan afgebeeld, ook wordt de eerste kaart omgedraaid van ‘Bevel van de Koning’. En later ook de ‘Gunst van de Koning’. Dit geeft je een extra kans op punten aan het eind van het spel (doelkaarten) of extra acties tussendoor.

Paladijnen van het Westelijk Halfrond
Welke Paladijn kies je? Kijk goed welke eigenschappen er geboost worden. Ook de workers die je krijgt zijn belangrijk voor de acties die je wilt gaan uitvoeren

Iedere speler heeft nu op zijn eigen speelbord de mogelijkheid acties uit te voeren. Elke actie kost je workers in bepaalde kleuren. Een paarse worker mag je als joker gebruiken en op de transparante vakken mag je een worker naar keuze leggen. Het is dus de uitdaging om zo veel mogelijk workers te scoren, dat creëert meer mogelijkheden in je beschikbare acties. Dit herkenbare spelelement zie je ook bijvoorbeeld bij Stenen Tijdperk. Wat voor acties zijn er? We proberen ze even in het kort toe te lichten:

De acties op de linkerhelft zorgen voor spullen die je gedurende het spel altijd nodig zult hebben;

 • Ontwikkelen: Kost je 4 munten. Hiermee mag je een werkplaats plaatsen op de rechterhand van het bord waardoor je daar 1 worker minder nodig hebt.
 • Jagen & ruilen: Levert je proviand of geld op
 • Rekruteren: Kost je 1 worker om een inwoner op pad te sturen (groene kaarten). Rechtsboven op de kaart zie je wat je krijgt. De kaart leg je daarna gedekt naast je speelbord. Wil je 2 workers inzetten dan ga je een inwoner rekruteren. Je krijgt dat direct wat bij het ⚡️ staat en de onderste bruine balk geldt de rest van het spel. De kaart leg je open naast je speelbord. 
 • Bidden: Kost je 2 zilver. Je mag daarna 1 actieveld leegmaken en dus opnieuw gebruiken.
 • Samenzweren: Je krijgt een crimineel (paarse worker) deze staat voor een joker. Elke keer als je een paarse worker krijgt, krijg je ook een paarse verdenkingskaart. Deze levert je zilver op uit de belastingvoorraad. Is deze pot leeg, dan wordt er een inquisitie gehouden, zie de speluitleg hoe dit werkt.
Paladijnen van het Westelijk Halfrond
Linkerhelft van je speelbord. Hier scoor je allerlei spullen die je nodig hebt.

De acties op de rechterkant van het bord zorgen voor extra geloof, kracht en invloed;

 • Uitzenden: Kost je proviand. Je kunt nu een Monnik (zwart) uitzenden, oftewel op een vakje op het speelbord zetten. Check hierbij de hoogte van je geloof (op het eigenschappenspoor en de booster van je paladijn) om te kijken waar je je monnik neer mag zetten. Je mag nu de bonus pakken.
 • Versterken: Kost je proviand. Check hierbij de hoogte van je eigenschap Invloed. Je mag nu een muurkaart pakken en de bonus hiervan nemen.
 • Bezetten: Kost je proviand. Check hierbij de hoogte van je eigenschap  Kracht. Je mag nu een buitenpost op het bord zetten ter hoogte van je eigenschap Kracht. Je mag de bonus nemen. 
 • Vergeven: Kost je zilver. Check de hoogte van je eigenschap Invloed. Je mag nu een pot plaatsen op de vakken rechts wat je uiteindelijk ook een bonus oplevert en je mag een paarse verdenkingskaart afleggen. 
 • Aanvallen: Kost je mogelijk zilver. Check de hoogte van je eigenschap Kracht. Je mag nu ter hoogte van die eigenschap een buitenstaanderskaart kiezen en de bonus nemen die rechtsboven op de kaart staat. Je kaart leg je daarna gedekt naast je speelbord.
 • Bekeren: Kost je mogelijk zilver. Check de hoogte van je eigenschap Geloof. Je mag nu ter hoogte van die eigenschap een buitenstaanderskaart kiezen maar kijkt nu speciaal naar de onderste zwarte balk van de kaart. Dit levert je aan het einde van het spel punten op. Bij het ⚡️ staat wat je direct krijgt.
Paladijnen van het Westelijk Halfrond
Rechterhelft van je speelbord. De acties die je hier uitvoert maken je sterker. Hier worden ook de punten verdient.

Einde van het spel

Als iedereen in de zevende ronde gepast heeft dan eindigt het spel direct. Je kunt in het spel aan de goudkleurige vakjes herkennen waar je punten voor krijgt. Verzamelen maar! Ook voor geld en proviand kun je nog punten krijgen. Degene met de meeste punten wint Paladijnen van Westelijk Koninkrijk.

Paladijnen van het Westelijk Halfrond

Wat vinden we van het spel?

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is een heerlijk strategisch spel waar je per beurt je hersens flink aan het kraken bent. Je mag maar 1 actie doen maar je hebt eigenlijk alles nodig en je wilt natuurlijk overal ‘safe’ staan met je punten. Dat vereist flink wat planning en strategie. Heerlijk! Althans, dat vinden wij. Trek er ook lekker een avondje voor uit, want dit is geen spel wat je eventjes tussendoor doet. Trek dat je niet aan dan kun je dit spel beter overslaan.

Het spel heeft veel mogelijkheden die uiteindelijk de winst kunnen betekenen. Dus veel strategieën mogelijk. Dat vinden wij persoonlijk altijd een pluspunt in tegenstelling tot sommige spellen waarin je dan merkt dat er 1 leidende strategie is. Dat maakt de herspeelbaarheid groot. Het spel is goed uitgebalanceerd, vooral de 3 eigenschappen (Geloof, Kracht & Invloed).

Het spel komt het beste tot zijn recht met 3-4 spelers, omdat je dan elkaar een beetje in de weg kunt zitten, maar ook met 2 spelers speelt het heel goed. Ook een dik pluspunt zijn de duidelijke symbolen die overal gebruikt worden.  

Het spel is ook geweldig vormgegeven. Stevig speelbord (let vooral op de details) en mooi getekende kaartjes, alles voelt goed aan en ziet er kwalitatief heel goed uit. Insert in de doos had een tikje groter gemogen voor alle onderdelen en kaartjes, daar gaat helaas wel bij meer spellen mis merken we. Wij zijn zeker heel benieuwd naar de rest van de spellen in deze serie!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Omschrijving van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk


Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk duurt gemiddeld 100 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk staat in het Engels bekend onder de naam Paladins of the West Kingdom. Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is ontworpen door Shem Phillips en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games & Renegade Game Studios. Je koopt Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1666608445562", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000050348835","familyId":"","siteId":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"White%20Goblin%20Games%20Paladijnen%20Van%20Het%20Westelij...","linkSubId":""};
var bol_sitebar={"id":"bol_1594199061357", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000123879886","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Paladins%20of%20the%20west%20kingdom","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Uitbreidingen op Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Deze spellen kun je samen met Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.