Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

40 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Jolly Dutch Productions

Jolly Dutch Productions
Ontwerper(s)

Drent, Adrie

Review van PANDA

Het Giant Panda National Park staat er verlaten bij, alleen een lege rivier stroomt door het park. Bouw met elkaar dit park uit door verschillende dieren toe te voegen. Maar let op: een prooidier dat zich veilig waant trekt roofdieren aan.

Geïllustreerd door Zhenya Lyapina

Dit nieuwe kaartspel van Adrie Drent uitgegeven door Jolly Dutch is weer rijkelijk geïllustreerd door Zhenya Lyapina. Je speelt Panda met 2-4 spelers van 8 jaar of ouder en het duurt ongeveer 40 minuten.

Mogelijke startopstelling bij 2 personen

Het spel

Leg de rivier in het midden van de tafel neer naar keuze. Een aantal voorbeelden van startopstellingen vind je in de spelregels.

Fase 1:

Geef iedere speler een aantal prooidieren naar het aantal spelers. (2 spelers, 6 kaarten. 3 spelers, 4 kaarten en 4 spelers, 3 kaarten). Geef iedere speler een stapel roofdieren in een kleur naar keuze. Beginners wordt aangeraden met 5 roofdieren te starten (panda, vos, wolf, jakhals en wasbeer).

Alle spelers geven nu de helft (bij 4 spelers 2 kaarten) van de prooidierkaarten aan de speler links van zich, deze speler kiest er 1 uit en geeft de rest weer terug.

Prooidieren

Fase 2:

De startspeler legt een kaart aan de rivier. Dit mag een prooidier of een roofdier zijn. De punten van een prooidier worden meteen geteld en genoteerd. De punten van een roofdier worden pas aan het eind van het spel geteld.

Let bij het aanleggen op het volgende: je eerste kaart moet altijd aan het water liggen. Kaarten moeten altijd aan een andere kaart grenzen, dit mag zowel de lange of korte zijde zijn (Niet diagonaal en niet overlappend). En let op de eigenschappen van de dieren. Sommige dieren kunnen geen soortgenoten naast zich hebben, andere leveren juist meer punten op als ze een kudde of school vormen. Andere leveren aan het water of het bos meer punten op en de roofdieren leveren naast bepaalde dieren meer punten op maar kunnen naast andere roofdieren juist minpunten opleveren. Alle eigenschappen staan op de kaarten vermeld, het is een kwestie van even door hebben hoe je deze tekentjes moet lezen en daarna spreekt het voor zich en kun je de spelregels wegleggen.

 

Bouw het park om de rivier heen

Nu is de volgende speler aan de beurt. Zolang er nog een speler een prooidier in de hand heeft mag er nog gespeeld worden. Wanneer je geen prooidieren meer in je hand hebt mag je nog wel roofdieren spelen (max 2 per ronde). Zodra je past mag je geen kaarten meer spelen in deze ronde.

Als alle spelers hun prooidieren hebben gespeeld en heeft gepast wordt er een nieuwe ronde gestart vanaf fase 1. Na 4 ronden worden de punten van de roofdieren bij de al bestaande aantal punten van de prooidieren geteld. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Roofdieren

Conclusie

Wij waren meteen enthousiast over de illustraties! Wat een mooie tekeningen. Dat is natuurlijk niet wat het spel maakt maar het draagt, wat ons betreft, zeker bij in het geheel. Het is een heerlijk simpel uit te leggen kaartspel. Als je eenmaal weet wat welk tekentje op de kaarten betekenen, spreken de kaarten voor zich. Door met 10 roofdieren te spelen heb je ineens veel meer uitdaging, op deze manier zit er dus meteen een variant voor de gevorderde speler in het kleine compacte doosje. Er komt heel wat tactiek bij kijken, maar ook een beetje geluk en je kunt elkaar wel aardig dwarszitten.

In eerste instantie waren wij heel enthousiast over het feit dat er kaarten bijgeleverd zijn waarmee je de puntentelling kunt bijhouden. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo handig en pakken wij er liever even pen en papier bij. Samenvattend: Wij zijn erg enthousiast over dit nieuwe spel en vinden het weer een typisch Jolly Dutch spel; mooie illustraties, tactiek, klein beetje geluk, uitdagende uitbreidingsset en een compact doosje wat overal mee naar toe kan!

Kaarten die je kunt gebruiken om de puntentelling bij te houden.

Deze review van PANDA is geschreven door Mandy.
Lees alle reviews van Mandy

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop PANDA bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over PANDA

Omschrijving van PANDA


PANDA is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje PANDA duurt gemiddeld 40 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . PANDA is ontworpen door Adrie Drent en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Jolly Dutch Productions. .

Koop PANDA bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.