Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Game Brewer

Game Brewer

Review van Paris

Ben je ooit wel eens met de auto naar Parijs geweest? Dan ken je waarschijnlijk wel de chaos op de rotonde rondom de Arc de Triomphe? Met zweethandjes deze rotonde op in de hoop dat je niet te veel banen hoef te wisselen! Maar te voet door Parijs….geweldig!! De pittoreske straatjes, de schilderswijk Montmartre, de prachtige architectuur, en natuurlijk een kop koffie op een terras met een overheerlijke croissant of croque-monsieur met uitzicht op de Eiffeltoren. Formidable!

Foto Bordspel Paris Game Brewer

Nee Parijs verveelt niet zomaar! Wijzelf zijn al een paar keer naar deze stad geweest en zijn er echt van gaan houden, daarom zeker geen straf om dit spel te mogen reviewen.

De stad Parijs, maar dan van een aantal jaartjes geleden, een goedgekozen thema voor dit originele citybuilder spel. Paris is een spel voor 2-4 personen en duurt ongeveer 90 minuten en kan gespeeld worden vanaf 12 jaar. Paris is bedacht door Wolfgangs Kramer en Michael Kiesling en geïllustreerd door Andreas Resch. In het Nederlands uitgegeven door Game Brewer.

Foto Bordspel Paris Game Brewer

Doel van het spel

Alle spelers doen hun best om de meest mooie en waardevolle gebouwen te kopen, deze leveren namelijk overwinningspunten op. Ook doe je je best om te investeren in de prachtige monumenten waar Parijs bekend om staat. Alleen voor niets gaat de zon op dus je zult wel wat moeten neerleggen voor deze gebouwen, zoals grondstoffen en geld. Wees slim en bouw goed op. Wie de meeste overwinningspunten weet binnen te slepen wint Paris.

Foto Bordspel Paris Game Brewer

Hoe speel je Paris

Leg het spel klaar volgens de instructies. Ons viel meteen op dat het uitpakt tot een prachtig rond bord, wat natuurlijk opvalt omdat de meeste borden toch wel vierkant of rechthoekig zijn. Ook de 3D Arc de Triomphe valt lekker op in het midden. Daar rondom 6 wijken van Parijs, met daarin plaats voor 8 gebouwen. Op de buitenste lijn een dubbel scorespoor, waarvan 1 voor de overwinningspunten is en 1 om bonustegels te bemachtigen. Iedereen heeft zijn eigen afgeschermde spelersbord. De speelstukken zijn heel mooi vormgegeven en van stevig materiaal. Kortom, het opbouwen ervan draagt al bij tot plezier. Maar nu gaan we het spelen…

Foto Bordspel Paris Game Brewer

Het spel heeft geen vaste aantal rondes, oftewel je hebt een groot gedeelte zelf in de hand door het spel nog iets te verlengen bijvoorbeeld als dat in jouw voordeel is.

Per beurt moet je de volgende 2 stappen doen:

  1. Een gebouw bouwen. Je pakt een gebouw van 1 van de 3 stapels en legt deze in 1 van de wijken. That’s it…
  2. Actie uitvoeren. Voer 1 van de volgende acties uit:
  • Plaats een sleutel vanaf je scherm op een bank naar keuze of op de Arc de Triomphe.
  • Verplaats een sleutel op het speelbord naar een gebouw of monument binnen dezelfde wijk en betaal de kosten. Daarna mag je het fiche wat ernaast ligt pakken (grondstof of prestige). Verplaats je een sleutel van gebouw naar gebouw, dan mag je alleen iets uitkiezen wat een hogere waarde heeft, je betaald dan alleen het verschil. Dus zet niet meteen te hoog in, je kunt namelijk niet meer terug. Sommige gebouwen hebben een extra voordeel. Bij gebouwen van waarde 1-3 mag je stappen vooruitzetten op het bonustegelspoor. Als er binnen een wijk 4 sleutels liggen op gebouwen of monumenten dan mag de actieve speler een OP-tegel (waarde tabel) uitkiezen voor die wijk. Dit stukje is ook herkenbaar in het spel El Grande: de speler met het hoogste aantal binnen deze wijk krijgt het hoogste aantal punten op de tabel, de een na hoogste het tweede getal, en zo verder….
  • Neem een eindspeltegel (de Franse vlaggen). Deze tegels leveren je iets extra’s op. Deze worden pas beschikbaar als de stapels met gebouwen op zijn. En het leuke is dat je deze tegel zelf mag uitzoeken… Zijn de tegels op? Dan wordt de ronde afgemaakt en is het spel klaar.

Foto Bordspel Paris Game Brewer

De grondstoffiches en prestigefiches kun je krijgen als je dus een gebouw koopt. Zijn ze later in het spel als betaalmiddel gebruikt dan liggen ze in de algemene voorraad en kun je ze ook gaan kopen als je dat wil. Het kopen geldt alleen voor de grondstoffiches, de prestigefiches kunnen niet gekocht worden en worden bij betaling daarna uit het spel gehaald. Prestigefiches kunnen je veel punten opleveren als je ze inlevert bij het kopen van een monument.

Het bonustegelspoor deed ons een beetje denken aan het spel Glasgow. Kies je voor een gebouw met waarde 1-3 dan mag je een x aantal stappen vooruit op het spoor, maarrrrr je mag niet terug! Bedenk dus goed wat je nodig hebt en wat je ervoor over hebt. Je neemt de tegel en je kan ervoor kiezen deze gelijk te cashen of later in het spel te gebruiken. Als je hem gebruikt hebt dan leg je deze daarna open naast je scherm. Dat werkt hetzelfde met de eindspeltegels.

Foto Bordspel Paris Game Brewer

Conclusie

Wij houden van een groot en mooi speelbord dus Paris viel al gauw in de smaak! Paris is een toegankelijk citybuilding spel met niet al te veel spelregels welke wel heel overzichtelijk zijn. Zoek je even wat meer uitdaging maar is een expertspel iets te hoog gegrepen, dan is dit een hele mooie tussenweg. Stukje denkwerk, maar niet te ingewikkeld. Klaarleggen duurt even maar is wel heel leuk om te doen, en dat is meteen ons volgende pluspunt: Prachtig spel om te zien en heel leuk om te spelen!  C’est fantastique!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Paris is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Paris bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Paris

Omschrijving van Paris


Paris is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Paris duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Paris is ontworpen door Michael Kiesling & Wolfgang Kramer en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Game Brewer. .

Koop Paris bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Paris

Deze spellen kun je samen met Paris spelen

Paris l'étoile Uitbreiding Bordspel Game Brewer

Paris – L’Etoile

Review door Remon & Chantal Uitbreiding

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Paris.

Tiny Epic Tactics spel doos box Spellenbunker.nl

Tiny Epic Tactics

Botanik spel doos box Spellenbunker.nl

Botanik

Binnenkort review

7 Wonders Leaders Bordspel Uitbreiding Tweede Editie Repos Asmodee

7 Wonders – Leaders

Uitbreiding
Foto Bordspel Santorini - New York

Santorini – New York

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.