Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Queen Games

Queen Games
Ontwerper(s)

Ornella, Emanuele

Review van Pioneers

Toen Amerika eenmaal ontdekt was, trokken mensen van over de hele wereld naar deze ‘nieuwe wereld’ toe. Boeren, veehouders, goud en gelukzoekers. Allemaal hoopten ze een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Ze werden pioniers genoemd en verspreiden zich over het hele land. Kleine dorpen werden in mum van tijd uit de grond gestampt, en natuurlijk was de saloon het eerste gebouw dat klaar was. Ben jij klaar om je handen uit de mouwen te steken en als pionier mee te helpen aan de groei en welvaart van het land van de onbegrensde mogelijkheden?

Pioneers - Bordspel - Queen Games

In het bordspel Pioneers reis je samen met de andere spelers in een postkoets door heel Noord-Amerika heen. Onderweg probeer je zo veel mogelijk pioniers van jouw kleur in de dorpen en steden achter te laten. Dat zorgt voor de nodige uitdaging want je bent niet alleen en voor je het weet gaat de koets de verkeerde kant op.

Pioneers is een strategiespel met een goed toegankelijk niveau voor het algemene publiek. Als je nog niet zo ervaren bent met dit soort bordspellen dan is dit een prima eerste kennismaking. Pioneers is bedacht door Emanuele Ornella en werd uitgegeven door Queen Games. Je kunt Pioneers spelen met 2-4 spelers en al vanaf 8 jaar. De speelduur is gemiddeld ongeveer 60 minuten.

Doel van het spel

Spelers proberen tijdens het spel zoveel mogelijk pioniers op het speelbord te plaatsen, en deze via een netwerk van wegen met elkaar te verbinden. Daar kun je namelijk overwinningspunten mee scoren. De speler met de meeste overwinningspunten blijkt een echte pionier te zijn en wint het spel.

Pioneers - Bordspel - Queen Games

Het spel voorbereiden

Het dubbelzijdige speelbord wordt klaargelegd volgens de instructies in de spelregels. Iedere speler krijgt ook een spelersbord waarop je kunt zien hoe een speelbeurt verloopt. Je krijgt een grote (start)koets om mee te beginnen en plaatst daar 5 van je pioniers op. Daarnaast krijg je ook een aantal wegen en een shop tegel. Verder wordt de stapel met kleinere koetsen neergelegd die je tijdens het spel kunt gaan kopen.

Zo wordt Pioneers gespeeld…

Wat je direct moet weten is dat spelers niet hun eigen route kunnen uitstippelen zoals ze dat graag zouden willen. Er is namelijk maar één postkoets die over het speelveld wordt verplaatst. Alle spelers verplaatsen dus per beurt dezelfde postkoets om een gewenste richting op te gaan. Je zult dus flexibel moeten zijn en steeds moeten improviseren. Dat geeft trouwens wel een spannende twist aan het spel.

Het speelveld ligt vol met pionierstegels. Deze zijn random verspreid. De volgende 7 tegels kom je onderweg tegen: Bankier, Handelaar, Sergeant, Barkeeper, Goudzoeker, Boer en het Hotel. Elk van deze tegels heeft zijn eigen kracht en een specifieke actie die je mag gaan uitvoeren.

Pioneers - Bordspel - Queen Games

Op je startkoets en later ook andere koetsen die je gaat kopen, staan dezelfde pioniers afgebeeld als die op het speelbord. In principe werkt het zo: Je kunt alleen pioniers op het bord plaatsen als je met de postkoets op een pionierstegel komt die overeenkomt met één van de pioniers die je op je persoonlijke koets hebt staan. Als dat het geval is, haal je de tegel van het speelbord weg en plaatst je daar jouw pionier vanaf je eigen koets. Zodra je een koets leeg hebt gespeeld, door alle pioniers te plaatsen, krijg je direct overwinningspunten en geld als beloning.

Op je spelersbord kun je zien welke acties je in een beurt kunt uitvoeren.

  1. Inkomsten ontvangen. Je ontvangt altijd 3 dollars. Als je de Bankiertegel weet te bereiken, mag je deze op je spelersbord leggen. Je inkomsten stijgen hiermee met 1 dollar per tegel. Je kunt er max 2 kwijt op je spelersbord.
  2. Aankopen doen. Met je Shop tegel kun je kiezen wat je wilt kopen. Koop 1 weg, 2 wegen of een nieuwe koets op de markt. De wegen die je koopt moet je meteen op het speelbord plaatsen. Je bent vrij om ze plaatsen waar je wilt, alleen mag dit niet naast een bestaande weg. Op de markt heb je keuze uit 4 koetsen waarvan je er één mag kopen. Afhankelijk van de plek kost dit je tussen de 1-4 dollars. Zodra je een nieuwe koets koopt zet je hier pioniers op. Als je de Handelaarstegel weet te bereiken mag je deze op je spelersbord leggen. Dit kun je ook max 2 keer doen. Hiermee kun je meerdere dingen tegelijk kopen.
  3. Postkoets verplaatsen en pioniers plaatsen. Tot slot ga je de postkoets verplaatsen. Elke stap kost je 1 dollar, tenzij je over een weg van jouw kleur rijdt. Rijd je over een weg van iemand anders, dan moet je die speler 1 dollar per weg betalen. Belangrijke regel tijdens het verplaatsen is dat je moet eindigen in een stad met een pionierstegel. Je kunt steden met een pionierstegel niet passeren tijdens het verplaatsen. Uiteindelijk eindig je dus in een stad met een pionierstegel. Haal de tegel weg en plaats vanaf je eigen koets een pionier die overeenkomt met de tegel die er lag. Tot slot mag je andere spelers uitnodigen om, tegen betaling van 2 dollar, één van hun pioniers in jouw stad erbij te plaatsen. Dit mag maar één speler na jou met de klok mee doen. Zo kun je alsnog pioniers kwijtraken als je er zelf niet meer in de buurt kunt komen.

Pioneers - Bordspel - Queen Games

Einde spel en puntentelling

Het spel eindigt aan het einde van een ronde als er tijdens die ronde één van de volgende twee dingen gebeuren. Een spelers heeft zijn laatste weg gebouwd of de laatste koets wordt van de trekstapel aan de markt toegevoegd.

Je krijgt punten voor alle lege plekken op de koetsen die je gekocht hebt (of je startkoets). Ook krijg je punten voor alle goudklompjes die je via de goudzoeker gescoord hebt. De meeste punten krijg je voor het grootste netwerk dat elke speler afzonderlijk gemaakt heeft. Een netwerk zijn pioniers in jouw kleur die via wegen van jouw kleur met elkaar verbonden zijn. Elke pionier in dit grootste netwerk (per speler) zijn 2 overwinningspunten waard.

Pioneers - Bordspel - Queen Games

Onze conclusie van Pioneers

Zoals eerder in deze review al gezegd heeft het spel een toegankelijk niveau. Je hebt keuze uit verschillende opties maar ook weer niet zo veel dat je het overzicht verliest. Het spel wordt niet meer verkocht door Queen Games maar is via andere partijen nog steeds wel te krijgen. Wij hebben het spel op Das Spiel in Essen gekocht. Het is namelijk helemaal taalonafhankelijk en werkt alleen met plaatjes. We kenden het spel niet en het was eerlijk gezegd een gokje toen we hem meenamen. Maar het leuk vormgegeven speelbord, de speeltegels en de koetsen trokken ons over de streep. Uiteindelijk bleek het een goede gok. Zeker het element dat de postkoets alle kanten op gaat en je plan steeds in duigen valt vinden we leuk, het zorgt voor meer uitdaging. Kortom, kom je dit spel tegen, grijp dan je kans.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Pioneers is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Pioneers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Pioneers

Omschrijving van Pioneers


Pioneers is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pioneers duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Pioneers is ontworpen door Emanuele Ornella en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Queen Games. Je koopt Pioneers bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Pioneers bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.