Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Suchý, Vladimír

Review van Praga Caput Regni

Gezocht: rechterhand voor Koning. Rijke burger uit vooraanstaande familie is een pré. Taakomschrijving: Hoofd van bouw van de Hongermuur, Sint Vitus Kathedraal, universiteit en oja, de bouw van de Karelsbrug valt ook onder jouw verantwoording. Vakantiedagen zitten er voorlopig helaas niet in. Is deze functie jou op het lijf geschreven? Lees dan snel verder…

Praag 1347, de hoofdstad van het Koninkrijk van Karel IV. En wat een uitgestrekt koninkrijk was dat zeg. Deze Karel in kwestie was koning van Duitsland, Bohemen, Italië en zelfs Keizer van het Roomse Rijk.

En hij heeft grootse plannen met de stad Praag. Aan jou de eer om de bouwprojecten te organiseren. En als je het het goed doet en de meeste indruk maakt op de koning dan win je dit spel.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Uitpakken maar

Het is altijd leuk om een nieuw spel uit te pakken en alle onderdelen uit het karton de drukken. Maar Praga uitpakken is wel echt een feestje, je voelt je bijna een modelbouwer. De brug, de Hongermuur en de kathedraal mag je nog in elkaar zetten (en vergeet ze niet te lijmen). En op het speelbord en de spelersbordjes moeten nog enkele ‘wielen’ gemonteerd worden.

En wat opvalt is niet alleen deze leuke 3D onderdelen die je zelf hebt mogen assembleren. Maar ook de vele verschillende speelstukken, de spelersborden en het enorme speelbord, dat ook nog eens super gedetailleerd is. Het spel bestaat uit heel veel onderdelen, dus je bent wel even bezig met het opzetten.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Op het speelbord vind je de volgende onderdelen:

Hongermuur

Kathedraal

Scorespoor

Actie-Kraan (Bouwkraan)

Zegels

Karelsbrug

De Moldou rivier

The Kings Road

Oude Stad

Nieuwe Stad

Actie opwaarderingen (tegels)

Muren (tegels)

Gebouwen (tegels)

Naast het bord liggen dan ook nog:

Technologie Tegels

Ramen

Eieren

Bonus Fiches (rood en blauw).

En iedere speler heeft zijn eigen spelersbord & actiebord. Op je persoonlijke speelbord vind je 6 tellers:

Steengroeve

Goudmijn

Technologiespoor

Universiteitsspoor

Geldvoorraad

Steenvoorraad

Wat een lijst he! Ik hoop niet dat ik je hiermee heb afgeschrikt maar juist warm heb gemaakt voor Praga Caput Regni. Want het is inderdaad een heleboel, maar gelukkig zit er een heel overzichtelijke handleiding bij met foto’s en voorbeelden die alles duidelijk uitleggen. En al die vele verschillende onderdelen blijken na het lezen van het boekje heel slim verweven te zijn tot een slim spel met talloze mogelijkheden.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Een Speelbeurt

Je begint je beurt met het kiezen van een actietegel uit het grote Actie-Kraan. Dit wiel draait na iedere speelbeurt een stapje door. Een actietegel die aan het begin van het wiel ligt, kost je geld. Maar naarmate het wiel na iedere beurt verder draait worden ze goedkoper, vervolgens gratis, en nog verder leveren ze je zelfs punten op.

Op zo’n actietegel staan 2 acties, waarvan je er maar 1 mag kiezen. Daarnaast zijn er altijd een of meerdere bonussen gekoppeld aan het plekje in het wiel waar deze tegel ligt. Je kiest een van de beschikbare bonussen.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

De 6 verschillende acties staan op jouw persoonlijke actiebord en dit zijn:

 • Goudmijn – Produceer goud of verbeter je mijn.
 • Steengroeve – Produceer steen of verbeter de groeve.
 • Opwaarderen – Verbeter 1 van de 6 acties op je actiebord.
 • Muur – Bouw aan de muur rondom je actiebord.
 • Gebouwen – Bouw een gebouw in de stad.
 • King’s Road – Ontwikkel de weg die je uiteindelijk over de Karelsbrug brengt.

Na je beurt draai je het actiewiel 1 stap verder plaats je je gebruikte actietegel terug aan het begin van het wiel.

Bij het plaatsen van tegels (opwaarderingen, muur & gebouwen) kun je bepaalde bonussen ontvangen door dezelfde symbolen aan elkaar te laten grenzen. Dit kunnen punten zijn of ramen, maar ook rode en blauwe bonus fiches.

De Hongermuur en de Kathedraal

Op deze 2 locaties vind je een scorespoor waarop je zijwaarts én vooruit kunt bewegen.

Op muur-tegels staat soms het symbool van de Hongermuur(blauw) en op gebouwen soms de Kathedraal(rood). Dat betekent dat je een stap zijwaarts mag zetten op het spoor van deze locatie.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Je kunt op de muur en de kathedraal ook vooruit en soms omhoog, maar daar moet je voor betalen met goud, steen en/of ramen.

Zijwaarts bewegen levert je aan het einde van het spel meer punten op per rode of blauwe fiche. Vooruit bewegen op het spoor levert je ook nog eens een vaste extra score op.

Raar maar waar

Volgens legenden is bij de constructie van de Karelsbrug, zo’n 600 jaar geleden, gebruik gemaakt van eieren als bestandsdeel van het bouwmateriaal. Karrenvrachten eieren werden uit het hele koninkrijk naar Praag gehaald. In dit spel zijn eieren dan ook een heel kostbaar handelswaar. Je hebt ze nodig om de Kings Road te ontwikkelen. En ze leveren je punten op aan het einde van het spel.

Einde van het spel

Het tel-systeem in het slimme mechanisme van het actie wiel op het speelbord zorgt ervoor dat iedere speler precies 16 beurten speelt.

In de eindtelling scoren de volgende onderdelen:

 • Gebouwen rondom onafgemaakte pleinen (die had ik nog niet besproken hé sorry ).
 • Technologiespoor in combinatie met de universiteit.
 • De behaalde rij en kolom op de Hongermuur en die in de Kathedraal in combinatie met de rode en blauwe fiches.
 • Gebouwde muren.
 • Extra eindscore punten door zegels en de laatste stap op de Karelsbrug.
 • Overgebleven eieren.

Variatie

Heb je het een paar keer gespeeld dan kun je wat variatie en meer uitdaging in het spel brengen:

 • Door andere actietegels te gebruiken.
 • Een aangepaste King’s Road.
 • De sporen op de muur en de kathedraal kun je vervangen.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Conclusie

Er is nog zoveel meer over dit spel te vertellen. Maar ik vertel je nu liever wat ik van dit spel vind. Het historisch aspect is heel leuk, vooral als je de stad al eens hebt bezocht. Je bent echt bezig met het bouwen van de stad.

Op je eigen actiebord ben je bezig om je acties te verbeteren en je muur eromheen te bouwen. En op je spelersbord werk je ondertussen aan je technologie en universiteit. Maar het meeste gebeurt toch wel op het grote speelbord met al zijn aspecten.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

Het leukste en meest unieke element aan dit spel is de Actie-Kraan. Alle acties zijn altijd beschikbaar, maar afhankelijk van de locatie in het wiel variëren de kosten van duur naar gratis tot extra bonuspunten. Dus laat je een bepaalde actie nog even liggen in de hoop dat je hem de volgende beurt goedkoper kan krijgen, met het risico dat je tegenspelers hem voor je neus wegkapen. Of kies je juist die ene actie die misschien net je voorkeur heeft maar wel een berg bonuspunten oplevert. Of ben jij er zo eentje die precies weet welke actie de speler na jou aan het plannen is en kaap je die voor zijn neus weg?

De vele verschillende manieren om dit spel te spelen (en te winnen) zijn heel goed uitgewerkt en met elkaar verweven. En je hoeft echt niet op alle onderdelen van het spel goed te scoren om te winnen. Misschien heb je de Kings Road helemaal voltooid maar vrijwel geen stap gezet in de kathedraal. De ander heeft weer veel meer gewerkt aan zijn muur rondom z’n actiebord en heeft daardoor ook meer stappen gezet op de Hongermuur. Spreiden is in mijn ervaring niet de beste tactiek.

Foto Bordspel Praga Caput Regni Delicious Games

En je moet ook nog eens snel zijn want het spel vliegt voorbij. In de laatste paar speelbeurten is het dan ook nog een heel gepuzzel met welke acties je nou nog het efficiëntst kan scoren. (Dit wikken en wegen kan bij mij nogal lang duren, excuses aan mijn medespelers ).

Dit spel is er echt een van de buitencategorie. Ik wil nog niet te veel op de zaken vooruit lopen, maar een plekje in mijn persoonlijke top-10 moet zeker haalbaar zijn.

Praga Caput Regni is een Engelstalig spel. Ontworpen door Vladimir Suchý en uitgegeven door Delicious Games (gevestigd in Praag, dat kan geen toeval zijn toch). Deze werkten eerder ook al samen aan een ander pareltje, Underwater Cities.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Praga Caput Regni is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Praga Caput Regni bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Praga Caput Regni

Omschrijving van Praga Caput Regni


Praga Caput Regni is een Expertspel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Praga Caput Regni duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 4 ster(ren) . Praga Caput Regni is ontworpen door Vladimír Suchý en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Delicious Games. .

Koop Praga Caput Regni bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.