Review van Pyramido
"Als je last hebt van hoogtevrees wees dan gerust, deze Pyramide wordt maar 4 verdiepingen hoog"
— Remon & Chantal
Het blijft nog altijd indrukwekkend om de restanten van de eens zo grote Egyptische wereldmacht te zien. Eigenlijk weten we nog steeds niet goed hoe ze die majestueuze Pyramides gebouwd hebben. Ik geloof nog steeds in de theorie van Obelix en Asterix en de grote ketel toverdrank. Ze hebben die stenen gewoon naar elkaar overgegooid…zo, mysterie ontrafelt.
In Pyramido ga je zelf een Pyramide bouwen in opdracht van Farao Mido, vandaar de naam van het spel dus. Nu ga je dus helemaal zelf een mooie manier bedenken om een Pyramide neer te zetten. Toverdrank heb je helaas niet tot je beschikking, je moet echt die grijze massa in je bovenkamer wakker schudden. Als je last hebt van hoogtevrees wees dan gerust, deze Pyramide wordt maar 4 verdiepingen hoog, dat is goed te overzien toch?! Pyramido is duidelijk een tegellegspel en maakt gebruik van het ‘open drafting’ mechanisme, dat betekent dat je keuze hebt uit verschillende tegels die opengedraaid worden. In dit spel wordt dat de ‘groeve’ genoemd.
Pyramido kun je met 2-4 Egyptenaren spelen en omdat de Pyramides maar 4 etages hoog worden mag je al meehelpen vanaf 8 jaar. Je bent ook zo klaar, 45 min. We hebben trouwens ervaren dat het in de praktijk sneller gaat. Vooral de 3e en 4e verdieping gaan snel. Pyramido wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Farao Mido is trouwens niet de bedenker van dit spel, dat is Ikhwan Kwon, een spelontwerper uit Zuid-Korea.
De regels van Pyramido zijn niet zo moeilijk en daardoor is de drempel laag om in dit spel te duiken of als nieuweling mee te doen. Het boekje met spelregels is duidelijk en gebruikt veel plaatjes. Daar houden we van, met weinig tekst en veel afbeeldingen een spel goed begrijpelijk maken. De tegels zijn van goed dik en stevig materiaal gemaakt, die gaan wel even mee. Ook wel leuk dat als je een Pyramide gaat bouwen, er wel een beetje diepteverschil zit in de verschillende lagen.
Aan de slag…
Elke speler bouwt zijn eigen Pyramide. Je kunt elkaars bouwwerk niet saboteren. Het spel wordt per laag gespeeld, je kunt dus eigenlijk spreken van 4 ronden en uiteraard werkt het zo dat hoe verder je komt, de rondes steeds korter worden. De 1e laag bestaat uit 10 tegels (mag 4×5 of 5×4 worden), de 2e laag uit 6 tegels (4×3), de 3e laag uit 3 tegels (3×2) en de 4e laag bestaat uit 1 tegel. Iedereen gebruikt dus max 20 tegels. Soms leg je de tegels zo dat er gaten ontstaan, daar heb je je 3 overlaptegels voor. Gebruik ze goed, want als je ergens een gat hebt en je overlaptegels zijn op, dan heb je direct verloren!
Om punten te scoren probeer je gebieden met dezelfde kleuren aan elkaar te leggen. Zo’n gebied markeer je met één houten symbool van die kleur. Elk symbool op de dominotegels in dit gebied en met die kleur zijn dan 1 punt per stuk waard. En omdat je meerdere verdiepingen bouwt kun je de verschillende lagen combineren en (gedeeltelijk) meermaals gebruiken.
Acties in een beurt:
- Pak één van de drie beschikbare dominotegels en plaatst deze (verplicht)
- Je markeert een dominosteen (verplicht, als je dit kunt doen)
- Gebruik een overlaptegel (optioneel)
- Vul de ‘groeve’ aan (verplicht)
1 – Plaatsen van een tegel
In de afbeelding hieronder kun je zien dat je steeds keuze hebt uit 3 tegels, die elk in het midden van 2 trekstapels liggen. Net zoals in heel veel andere tegellegspellen zijn ook hier de regels redelijk hetzelfde. Steeds aan een al geplaatste tegel laten grenzen, geen gaten laten vallen en niet diagonaal plaatsen. Je mag hem wel draaien hoe je wilt. Als je een volgende verdieping gaat bouwen dan moet deze op de kruislijnen (helft) van de buitenste tegels daaronder worden geplaatst (zie foto voor een voorbeeld). Tegels aanvullen gebeurt pas in stap 4.
2 – Markeren
Zodra je een dominotegel plaatst moet je deze ‘markeren’ met 1 van je 6 gekleurde houten juwelen. Heb je dit voor deze kleur al gedaan bij een andere tegel dan hoef je dit nu niet meer te doen. Let goed op dat je tegel uit 2 helften bestaat, die soms dezelfde kleur hebben maar soms ook uit 2 verschillende kleuren bestaan. Als je deze plaatst en je hebt de ene kleur al eerder gemarkeerd maar de andere kleur niet, dan moet je ook deze kleur markeren. Elk gebied mag en kan ook maar 1 houten juweel per kleur bevatten. Kies goed waar je hem plaatst!
3 – Overlaptegels gebruiken
Je hebt 3 overlaptegels tot je beschikking, maar daar moet je wel heel het spel mee doen. Elk is dubbelzijdig en zo heb je dus alle 6 de kleuren ter beschikking. Je kunt er 2 dingen mee doen:
- Een gat opvullen zodat je verder kunt bouwen.
- Een tegel veranderen van kleur.
Zeker met die laatste optie kun je ineens veel punten pakken door gebieden met dezelfde kleur te verbinden.
4 – De groeve aanvullen
Als laatste actie moet je de groeve aanvullen vanuit 1 van de 2 trekstapels die bij de lege plek horen. Zo heb je een beetje controle over welke tegels je de volgende beurt zelf zou kunnen pakken of welke een andere speler vooral niet mag pakken. Daar zit dus een kleine pestfactor voor degene die daar niet vies van zijn.
Puntentelling
Na elke bouwfase (verdieping) vindt er een telling plaats. Zoals eerder al gezegd, 1 punt per juweelsymbool in een gebied van 1 kleur waar een houten juweel van die kleur ligt. De kunst is om met zo weinig mogelijk symbolen zoveel mogelijk punten te pakken. Waarom? Omdat er ook nog een bonus is, de bonus van Mino. Hoe werkt dat?
In het gebied met de minste juweelsymbolen telt elk symbool voor 1 punt, voorwaarde is dat er dan wel een houten juweel op ligt. Vrij vertaald, je gebied met de minste symbolen telt dus dubbel. Daarom wil je dit gebied niet te klein hebben. Met 2 of 3 houten juwelen kun je in de praktijk meer punten binnen halen dan met 4-6, zeker in bouwfase 3 en 4. De speler met de meeste punten wordt benoemd tot vizier, je bent nu zo rijk dat je gewoon een Pyramide voor jezelf kunt gaan laten bouwen!
Wat vinden wij van dit ‘Pyramidespel’?
Onze mening zit al aardig door de review heen verspreid, maar nog even alles op een rijtje. Wij vinden Pyramido een lekker ontspannen spelletje. Makkelijke regels die snel te begrijpen zijn, geen dik boekwerk waar je je doorheen moet worstelen. Goed stevig materiaal, alleen de overlaptegels niet, maar als je de functie hiervan begrijpt dan snappen we ook de keuze om deze dunner te maken. De doos en het materiaal zien er kleurrijk uit. De binnenkant van de doos is ook keurig afgewerkt en verdeeld in twee vakken voor alle tegels. Keurig gedaan, wij worden namelijk altijd verdrietig als een mooi (en vooral duur) spel zomaar in een lege doos wordt verpakt, zonder inserts o.i.d. Dat is hier gelukkig niet gedaan.
Voor de echte beleving van het bouwen van een Pyramide hadden de tegels misschien nog wat dikker moeten zijn (ze zijn zeker niet te dun) maar dan zou de doos ook 2x zo groot worden en dat past dan weer niet bij het spel wat het uiteindelijk is. Dit is wel echt een spel dat je makkelijk met onervaren personen kunt spelen en dus vrij snel op tafel komt. Bestaat je groep uit meer ervaren spelers, dan heeft dit spel misschien net even te weinig uitdaging. Wij vonden hem leuk.
Deze review van Pyramido is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop Pyramido bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Videos over Pyramido
Omschrijving van Pyramido
Pyramido is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Pyramido duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Pyramido is ontworpen door Ikhwan Kwon en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. .
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Pyramido.