Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Keep Exploring Games

Keep Exploring Games
Ontwerper(s)

Tyrovouzis, Nestor

Review van Tour Operator

"Stroop de mouwen maar op, er is werk aan de winkel!"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Trappelend van spanning staan ze voor je… De één wat veeleisender dan de ander. De één geduldig, de ander ongeduldig. De één wil vooral ontspannen en niks doen, de ander wil de wereld verkennen en zoveel mogelijk beleven. Over wie hebben we het? Over de gasten voor wie wij de reis van hun leven gaan regelen. In Tour Operator gaan we aan de slag en proberen we aan alle wensen van onze gasten te voldoen. Omdat we niet alles zelf in de hand hebben, maar de dobbelstenen ook het één en ander bepalen, lukt dat de ene keer beter dan de andere keer.

Tour Operator

Doel van het spel
Wij werken bij een reisbureau en gaan alles tot in de puntjes voor onze gasten verzorgen. Willen ze businessclass vliegen? Dat kan! Een extra luxe hotelkamer of juist kosten besparen en een kamer delen? Dat kan! Eén nachtje blijven of 2 weken? Dat kan! Het maakt allemaal niet uit wij gaan het regelen. We halen gasten binnen, regelen een (schone) stoel in het vliegtuig, vliegen ze naar de plek van bestemming en geven ze een (schone) hotelkamer. Dit hebben we deels zelf in de hand en wordt deels bepaald door een worp met speciale dobbelstenen. Wie er uiteindelijk voor zorgt dat zijn of haar gasten het meest gelukkig zijn, wint Tour Operator.

Klaarzetten van het spel
Tour operator bevat veel verschillende, kleine onderdelen. Het opzetten van het spel is daardoor iets meer werk dan bij een gemiddeld ander spel. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken, want als alles eenmaal uitgedeeld is en op de goede plek ligt, kan het plezier beginnen.

Geef elke speler om te beginnen een vliegtuig/kantoorbord en een hotelbord. Deze worden tegen elkaar aangelegd en vormen zo één groot, persoonlijk speelbord.

De stadkaarten worden geschud en in een vorm naar keuze op tafel neergelegd. De spelregels adviseren om het aantal kaarten te laten afhangen van het aantal spelers en de kaarten in een vierkant neer te leggen. Bijvoorbeeld: 2 spelers – 16 kaarten in een 4×4 vierkant. Om het overzichtelijk te houden, hebben wij de kaarten ook in een vierkant neergelegd. Maar je kan zo creatief hiermee zijn als je wilt. Maar… hoe complexer je de kaarten neerlegt, des te moeilijker je het jezelf later in het spel gaat maken. Weet dus waar je aan begint.

Elke speler ontvangt een aantal tokens of fiches om het spel mee te beginnen. Iedereen krijgt: 2 brandstof-, 2 coupon-, 3 schone vliegtuigstoelen- en 4 schone hotelkamertokens. De overige tokens worden in het midden gelegd zodat iedereen erbij kan. Deze tokens zal je tijdens het spel verbruiken en met de dobbelstenen weer terugwinnen.

De toeristenkaarten en de werknemerskaarten worden geschud en dicht op tafel neergelegd. Zijn de stapels tijdens het spel opgeraakt, dan worden de aflegstapels gewoon weer geschud en worden er nieuwe trekstapels gevormd.

Vervolgens kiest elke speler een kleur en pakt alle tokens in die kleur. Eén token gaat op de ‘0’ op het scorebord. De rest ga je tijdens het spel gebruiken om het geduld van de gasten te markeren, hoe lang ze in het hotel verblijven en de activiteiten die je organiseert.

Plaats als laatste je vliegtuigje aan een van de zijden van de speelbord. Degene die het laatste heeft gereisd, mag het spel beginnen. Aan het eind van elke ronde is de nieuwe startspeler degene die de minste overwinningspunten heeft.

Verloop van het spel
Wat is nou precies de bedoeling? Hoe ziet een spelletje Tour Operator eruit? Een korte samenvatting: Je haalt een aantal toeristen op het reisbureau binnen. Na binnenkomst op het reisbureau bied je ze een stoel in het vliegtuig aan. Dit mag alleen een schoongemaakte stoel zijn. Je betaalt de brandstof van het vliegtuig en vliegt de toeristen naar hun bestemming. In het hotel aangekomen bied je ze een schone hotelkamer van hun keuze aan. Daarna organiseer je een activiteit naar hun keuze. Uiteindelijk zullen de toeristen uitchecken. Ondertussen moet de hotelkamer en het vliegtuig weer schoongemaakt worden. En moet je nieuwe brandstof voor het vliegtuig inkopen.

Het aantal spelers bepaalt het aantal rondes dat het spel duurt. Elke ronde duurt 6 fases. Gelukkig heeft het spel kleine kaartjes waar een overzichtje van deze fases opstaat zodat je niet alles hoeft te onthouden. Gemak dient de mens 😉

Tour Operator
Handig hoor die overzichtjes

 

Een overzichtje van de fases:

Fase 1: Toeristen die al in het hotel zitten checken uit
In de eerste ronde speel je deze fase niet, er verblijven immens nog geen gasten in je hotel. Vanaf ronde 2 begin je met deze fase. Op je hotelbord geef je met tokens aan hoe lang iemand in het hotel wil verblijven. 1 ronde duurt als het ware 1 week, want na elke ronde verlaag je het aantal weken met 1. Als een toerist op 1 week stond, checkt deze nu uit. Deze toerist gaat naar de aflegstapel en de hotelkamer is leeg (maar vies). Deze hotelkamer is pas weer beschikbaar voor een nieuwe gast nadat hij is schoongemaakt. Wel zo fris toch?!

Fase 2: Nieuwe toeristen komen aan
Je begint het spel met een leeg kantoor. Aan het eind van deze fase heeft elke speler 4 toeristen in zijn/haar kantoor. Je kiest je toeristen met behulp van een leuk draft mechanisme. Je trekt 1 toeristenkaart meer dan dat je nodig hebt. Daarna kies je 1 toeristenkaart minder dan je nodig hebt. Je houdt nu dus 2 kaarten over. Deze geef je met de klok mee aan je buurman. Hieruit kies je je laatste kaart. Je plaatst je gekozen toeristen in je kantoor en geeft met een token aan hoeveel geduld deze toerist heeft (aangegeven met een symbool rechtsboven op de kaart). De overgebleven kaarten gaan op de aflegstapel.

Met verschillende symbolen is op de toeristenkaarten aangegeven hoe ze willen vliegen (businessclass of economyclass), hoe lang ze op vakantie willen (1,2 of 3 weken), op wat voor kamer ze willen slapen (VIP, standaard kamer of stapelbed) en wat voor activiteiten ze willen ondernemen.

Fase 3: Krijg en gebruik middelen
Je gaat nu met de 5 dobbelstenen gooien voor middelen. Elke dobbelsteen heeft 6 zijdes:
Brandstof, coupon, schone stoel, schone kamer, werknemer en vraagteken. Je neemt vervolgens de middelen (tokens) welke je hebt gedobbeld. De meeste spreken voor zich. Gooi je een brandstof symbool dan pak je het brandstof token, enz. Alleen bij de werknemer mag je 3 kaarten trekken en er hiervan 0 of 1 houden. Bij het vraagteken mag je zelf kiezen naar welke zijde je de dobbelsteen draait. Ben je niet tevreden met je worp? Dan mag je 1 dobbelsteen wegleggen en een andere draaien naar een zijde naar keuze.

De middelen en werknemers die je deze ronde verzamelt, mag je meteen gaan inzetten. Een werknemer werkt in je kantoor, vliegtuig of hotel. Je mag maximaal 1 werknemer per positie hebben. Op de kaart staat aangegeven of ze eenmalig of elke ronde inzetbaar zijn. Daarbij staat met symbolen aangegeven wat deze werknemer voor je kan doen. Een werknemer in het hotel kan bijvoorbeeld een kamer voor je schoonmaken en een werknemer op kantoor kan zorgen dat de gasten niet ongeduldig worden en ze een coupon aanbieden als coulance voor het wachten. Goede werknemers zijn goud waard. Zo ook in dit spel. Investeer dus in je personeel.

Ook de middelen die je hebt gedobbeld, mag je meteen gaan inzetten. Heb je een gebruikte (vieze) hotelkamer? Dan mag je daar meteen je ‘schone kamertoken’ neerleggen, wat aangeeft dat je de kamer hebt laten schoonmaken. Dit geldt ook voor de vliegtuigstoelen. Brandstof heb je uiteraard nodig om het vliegtuig te laten vliegen en met coupons houd je ongeduldige mensen tevreden.

Tour Operator

Tour Operator

Fase 4: Nieuwe toeristen vliegen en punten scoren
Beginnend met de startspeler kiest iedereen welke toeristen hij/zij meeneemt en plaatst deze in het vliegtuig. Hierbij moet je aan de eis van de toerist voldoen (businessclass of economyclass stoel) en moet de stoel schoon zijn. Is de stoel vies? 1 minpunt. Zet je ze op de verkeerde stoel? 1 minpunt. Plaats je een toerist in het vliegtuig, maar heb je uiteindelijk geen hotelkamer beschikbaar? Oei, de toerist loopt nu boos weg – 3 minpunten.

Zodra je de toeristen in het vliegtuig hebt gezet, vlieg je met je vliegtuig naar een stad naar keuze. Elk vakje dat je vliegt, kost je 1 brandstof.
Dan arriveert het vliegtuig met de toeristen op de bestemming. Elke stad biedt een aantal activiteiten aan welke een bepaald aantal punten waard is. Dat is het aantal overwinningspunten dat je krijgt als je daar een toerist brengt die die interesse heeft. De overwinningspunten zet je meteen op het scorebord uit.

Tour Operator
Wij legden de bestemmingen in een vierkant. Maar je kan hier heel creatief mee zijn.

 

Fase 5: Toeristen checken in in het hotel
De toeristen zijn op hun bestemming aangekomen en checken nu in het hotel in. Ze kunnen alleen inchecken in een schoongemaakte kamer. Heb je iemand meegenomen in je vliegtuig, maar heb je geen schone kamer? 3 minpunten.
Je kan toeristen ook alleen maar plaatsen in de kamer van hun keuze (aangegeven met het symbool rechtsonder op de kaart). Geef je iemand een upgrade? Heel aardig, maar dit levert niks extra’s op. Geef je iemand een slechtere kamer dan gewenst? 1 minpunt.
Haal na inchecken het ‘schone kamertoken’ weg en leg een token neer bij de verblijfsduur van de gast.

Fase 6: Organiseer activiteiten en wachtende toeristen worden ongeduldig
Elke stad heeft één of twee symbolen onderaan de kaart staan, dat zijn de activiteiten die je in de stad kunt ondernemen. Als je net in een stad bent geland, kan je een token plaatsen op het matchende symbool op het scorebord. Als je de eerste bent die een rij compleet heeft, ontvang je een aantal bonuspunten. Deze ga je meteen op de scorebord vooruit. Na het organiseren van een activiteit draai je de stadkaart om. Deze is nu gesloten en hier kan niet meer op worden gevlogen.

Als laatste worden de toeristen die nog in je reisbureau zijn ongeduldig. Het ‘geduld’ vakje wordt met 1 verlaagd. Tenzij je ze een coupon aanbiedt of het personeel ze kan kalmeren dan blijft het geduld op het huidige niveau. Lukt dit niet en wordt een toerist boos? Dan loopt de toerist weg en krijg je hiervoor 3 minpunten.

Tour Operator
Met fiches geef je aan hoeveel ‘geduld’ een gast nog heeft

 

Na deze 6 fases begint een nieuwe ronde. Na de laatste ronde wint degene met de meeste overwinningspunten het spel!

Conclusie
Tour Operator is een spel van Nestor Tyrovouzis en wordt uitgegeven door Keep Exploring Games. Deze uitgever ken je misschien ook van Cuzco, Mississippi Queen en natuurlijk Sleeping Gods!
Tour Operator geeft aan dat het 45-75 minuten duurt en geschikt is voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar. Persoonlijk denken we dat dit spel nog wat teveel elementen bevat en nog iets te lastig is voor een kind van 8 jaar.

Tour operator combineert een aantal verschillende elementen. Het draftmechanisme voor de toeristenkaarten is leuk, omdat je niet alles zelf bepaalt. Vanwege de dobbelstenen zit er een ook een gelukselement in. Maar het is toch vooral een kwestie van zelf goede beslissingen nemen en … regeren is vooruitzien.

Zoals op de foto’s te zien is, is Tour operator ook een ontzettend vrolijk en kleurrijk spel. De fiches zijn wat aan de kleine kant, maar de kaarten zijn mooi geïllustreerd en brengen je echt in vakantie stemming. Het spel deed ons daardoor wat denken aan Droomcruise. Ook hierbij verzamel je toeristen, breng je ze naar de plek van bestemming en probeer je ze te vermaken met activiteiten naar keuze. Klinkt bekend? Precies, het lijkt wel alsof Droomcruise hiervan afgekeken is. In dat geval zou Droomcruise de vereenvoudigde versie van Tour operator zijn. Tour operator bevat meer elementen en vereist meer denkwerk dan Droomcruise. Is de een leuker dan de ander? Nee, het is maar net waar je van houdt en smaken verschillen. Als je van reizen houdt, dan zullen beide spellen je aanspreken.

Al met al is Tour operator een vermakelijk spel.

Tour Operator

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Tour Operator is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Het is vooral een kwestie van zelf goede beslissingen nemen en ... regeren is vooruitzien."

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Tour Operator bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Tour Operator

Omschrijving van Tour Operator


Tour Operator is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Tour Operator duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Tour Operator is ontworpen door Nestor Tyrovouzis en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Keep Exploring Games. Je koopt Tour Operator bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop Tour Operator bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Tour Operator

Deze spellen kun je samen met Tour Operator spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.