Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

45 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Ontwerper(s)

Kiesling, Michael

Review van Azul

Azul, uitgegeven door Asmodee, is een leuk en vooral ook heel mooi spel, waarin je mozaïeken gaat leggen voor het paleis van koning Manuel I in Portugal. Het maken van mooie patronen is echt leuk om te doen, maar het is natuurlijk nog leuker om je tegenstanders een beetje in de weg te zitten

 

Spelverloop

Om te beginnen geef je iedere speler zijn eigen spelersbordje en in het midden van de tafel leg je een aantal fabrieksschijven, afhankelijk van het aantal spelers. Die schijven vul je met de mozaïek-tegels

Bovenaan ieders bordje heb je een scorespoor. Daarop ga je jouw punten bijhouden.

Te beginnen met de startspeler pakt iedereen telkens 1 kleur tegels van een schijf of uit het midden. De tegels die overblijven op de schijf, schuif je naar het midden. Wanneer je er als eerste voor kiest om iets uit het midden te nemen, pak je ook de startspelerfiche. Dat geeft je de volgende ronde een voordeel, maar nu moet je het op de vloerlijn plaatsen. Dat zorgt voor minpunten.

De tegels die je pakt als je aan de beurt bent, leg je direct op een van de patroonlijnen links op je bordje. Als de lijn vol ligt en je hebt nog tegels over, dan leg je die op je vloerlijn. Dat zijn je minpunten.

Je mag dezelfde kleur niet meerdere keren tegelijk sparen op je patroonlijnen. Je moet die lijn eerst voltooien voor je op een andere lijn dezelfde kleur kunt gaan sparen.

Als alle tegels op zijn, kun je aan de Muurbekleding beginnen. Iedereen doet dat tegelijk. Van de volle patroonlijnen mag je één tegel naar het overeenkomstige vlak van de muur verplaatsen. De rest leg je in het deksel van de doos. De punten voor het plaatsen scoor je direct. Het is goed om dit een beetje te plannen, want een losse tegel is maar 1 punt waard, terwijl een tegel die grenst aan anderen meer punten oplevert. Je mag dan zowel horizontaal als verticaal voor elke aangrenzende tegel 1 punt tellen, dus dat kan al snel flink oplopen.

Let ook op de bonussen die je aan het eind van het spel kunt verdienen, bijvoorbeeld voor elke horizontale of verticale lijn die vol is of voor de kleur(en) waarvan je alle vijf de tegels op je muurbekleding hebt.

Als een van de spelers een horizontale muurlijn vol heeft gemaakt, eindigt het spel direct en ga je de laatste punten tellen. Degene met de meeste punten wint Azul.

Voor de variatie kun je de achterkant van het speelbord gebruiken. Hier kun je het patroon van je Muurbekleding zelf bepalen.

Conclusie

Azul, ontworpen door Michel Kiesling, is al jaren één van mijn favoriete bordspellen. Het is niet heel moeilijk, daarom valt het in de categorie familiespel, maar het is heel leuk om te spelen. Het leggen van patronen is leuk en het is belangrijk om te plannen, zodat je extra punten scoort. Je moet je tegenstanders goed in de gaten houden, want daarmee kun je ze bijvoorbeeld opzadelen met een flink aantal minpunten. Of het lukt ze niet om een grote patroonlijn vol te leggen.

Dit spel is leuk voor de beginnende speler, maar ook voor de ervaren bordspelspeler biedt het voldoende uitdaging.

Je speelt het spel met 2-4 personen vanaf 8 jaar en een potje duurt ongeveer 30-45 minuten.

Verschil tussen Azul en Azul Zomerpaviljoen

  • Bij Azul eindigt het spel wanneer een van de spelers een horizontale muurlijn vol heeft gelegd. Je kunt het einde daarom soms uitstellen en dat kan voordelig zijn, maar aan de andere kant kan het einde je soms overvallen. Bij Azul Zomerpaviljoen telt het spel 6 rondes en weet iedereen van te voren wanneer het spel is afgelopen.
  • In Azul heb je geen jokers, maar bij Azul Zomerpaviljoen wel. Iedere ronde is een andere kleur de jokerkleur. Dit geeft een leuke extra dimensie aan het spel.
  • Bij Azul kun je geen bonustegels verdienen, maar bij Azul Zomerpaviljoen wel. Als je de velden om een pilaar of standbeeld of naast een raam vol kunt leggen, mag je 1, 2 of 3 bonustegels pakken.
  • Bij Azul zijn de minpunten die je ontvangt voor de startspelerfiche en de tegels die je niet kwijt kunt, net even anders als bij Azul Zomerpaviljoen.
Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Das

Deze review van Azul is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop Azul bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Azul

Omschrijving van Azul


Azul komt uit de Azul Spelfamilie. Azul is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Azul duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Azul is ontworpen door Michael Kiesling en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Next Move Games. Je koopt Azul bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Azul is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2018 – Familieprijs Winnaar, Gouden Ludo 2018 – Winnaars, As d’Or 2018 – Winnaars, Deutscher Spiele Preis 2018 – Winnaar, Origins Awards 2018 – Winnaars, Golden Geek Awards 2017 – Winnaars, Spiel des Jahres 2018 – Winnaar. Azul is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar 2018 – Nominaties, International Gamers Awards 2018 – Nominaties.

Koop Azul bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Azul

Deze spellen kun je samen met Azul spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.