Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Schotten Totten 2

"Niet al te moeilijk, met een beetje geluk, maar ook tactiek"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

— Mat

Wil je net je eerste hap haggis naar binnen schuiven, KNAL! Je kasteel schudt, haggis in je haar, en whisky in je kruis. 🤬 CÀC A’ CHOIN! AMADÁIN!! Oh sorry, als ik kwaad ben switch ik automatisch naar Gealic. Maar dat zijn dus je buren met de stormram, wéér! Maar jou krijgen ze niet klein, die haggis wacht maar tot na de oorlog! ⚔💣⚔ Ik ga niet herhalen wat ik zei trouwens, maar Google Translate weet het ook als je zo nieuwsgierig bent.Schotten Totten 2 / Iello / Mat / kaartspel

Schotten Totten 2 is een variant op Schotten Totten. Je speelt het met 2 spelers vanaf 8 jaar, en je moet wel je kilt aan natuurlijk. Het spel duurt ongeveer 20 minuutjes. Het is een kaartspel ontworpen door Reiner Knizia en wordt uitgegeven uitgegeven door Iello. De spelregels zijn in het Engels.

Doel van het spel

De ene speler is de aanvallende clan, de andere speler moet zijn kasteel 🏰 verdedigen. Houdt je muur stand totdat het belegeringskaartendeck (met strijders) op is, dan moet de aanvallende clan zich terugtrekken en heeft de verdedigende clan gewonnen. Als de aanvallende clan 4 verschillende delen van de muur weet te beschadigen, of 1 deel 2 keer, dan heb je als verdedigende clan verloren, en ben je je kasteel (met haggis) voorgoed kwijt.

Schotten Totten 2 / Iello / Mat / kaartspel
Overview

Set-up

De aanvaller krijgt het koks-figuurtje 👩‍🍳 en de verdediger krijgt de kip🐥, plus 3 ketel tokens. De 7 kasteelmuur-kaartjes hebben een voor- en een achterkant, beschadigd en onbeschadigd. Leg de 7 kaartjes naast elkaar, met de onbeschadigde kant boven. De aanvaller moet aan de kant van de ‘muur’ zitten waar de kaartcombinaties worden getoond. De belegeringskaarten worden geschud, en deze vormen het kaartendeck. Elke belegeringskaart is er 5 keer: 0-11 in 5 kleuren. Beide spelers trekken 6 handkaarten, en het spel kan beginnen!

Schotten Totten 2 / Iello / Mat / kaartspel
De aanvaller en de verdediger, de kok en de kip

Spelverloop

De verdediger kreeg de haggis en whisky over zich heen met een reden, de aanvaller begint! Er zijn 4 acties mogelijk in je speelbeurt (voor de verdediger 3 acties).

      Bereid je voor. Deze stap is optioneel.

De aanvaller kan aan het begin van z’n beurt zich terug trekken van één of meerdere delen van de muur. Leg ál je belegeringskaarten bij de  kasteelmuurkaart(en) naar keuze af.

De verdediger kan aan het begin van z’n beurt één van z’n drie ketels olie over de muur gooien. Je mag dan de belegeringskaart die het dichtst bij de kasteelmuurkaart ligt afleggen.

      Speel een kaart. Plaats een belegeringskaart aan jouw kant van de muur bij één van de kasteelmuurkaartjes. Op de kasteelmuurkaartjes staat welke formatie telt, houdt daar dus rekening mee omdat later de formaties aan beide kanten van de muur vergeleken worden. Het cijfer op de belegeringskaarten geeft aan hoe sterk je strijder is, maar dit zegt niet alles. Verderop leg ik uit hoe de formaties vergeleken worden. Aan jouw kant van de muur mogen niet meer belegeringskaarten liggen dan op het kasteelmuurkaartje wordt aangegeven. Let op: De volgorde waarin de belegeringskaarten zijn neergelegd mag nooit veranderd worden.

Oh ja, als je een 0 neerlegt aan jouw kant, en aan de andere kant ligt een 11, dan moeten beide kaarten worden afgelegd, en vice versa.

Schotten Totten 2 / Iello / Mat / kaartspel
Belegeringskaarten

      Trek een kaart. Simpel, trek een kaart en je beurt is over.

      Alleen voor de aanvaller: Op elk moment tijdens zijn beurt kan de aanvaller ‘de controle nemen’ over een kasteelmuurkaart. Dit kan hij alleen als er even veel belegeringskaarten aan zijn kant liggen als op de kasteelmuurkaart wordt aangegeven, oftewel als zijn formatie compleetAls de verdediger hetzelfde aantal kaarten heeft liggen: Vergelijk wie de sterkste formatie heeft. Heeft de aanvaller een sterkere formatie, dan heeft de aanvaller dat stukje muur succesvol beschadigd.

Als de verdediger zijn formatie nog niet compleet heeft: Als de aanvaller kan bewijzen aan de hand van de kaarten die al gespeeld of afgelegd zijn, dat de verdediger geen sterkere formatie neer kan zetten, dan heeft de aanvaller dat stukje muur succesvol beschadigd.

Lukt het de aanvaller de muur te beschadigen, draai dan de kasteelmuurkaart om, en haal de belegeringskaartjes bij dit kasteelmuurkaartje weg. Er kunnen nu opnieuw belegeringskaarten worden neergelegd tijdens jullie volgende beurten.

Hoe vergelijk je beide formaties?

Op de kasteelmuurkaartjes staat welke formaties meetellen bij het vergelijken. Soms tellen alle formaties mee, maar het kan ook zijn dat een kasteelmuurkaartje aangeeft dat alleen som-formaties gelden, of bijvoorbeeld alleen som- en kleurformaties. Als je dus een formatie hebt liggen die niet aan de vereisten voldoet, en je tegenstander heeft dat wel, dan verlies je dus zowiezo deze strijd.

De ene formatie is sterker dan de andere. Hieronder staan ze in volgorde van sterk naar zwak:

Kleurreeks. Dit is een reeks opeenvolgende van kaarten in dezelfde kleur. Dus bijvoorbeeld: 5, 6, 7, 8, maar ook 3, 1, 4, 2 is een geldige reeks.

Dezelfde sterkte. Kaarten met hetzelfde cijfer, bijvoorbeeld 3x een 7.

Kleur. Kaarten in dezelfde kleur, ongeacht cijfer.

Reeks. Een reeks van kaarten met opeenvolgende nummers, ongeacht kleur.

Som. Dit kan elke combinatie zijn. Bij het +symbool op de kasteelmuurkaart is hoogste som het sterkst, en bij een – wint degene met de laagste som.

Einde van het spel

Als de aanvaller opnieuw de controle heeft over een kasteelmuurkaartje dat al op z’n beschadigde kant ligt, of als de aanvaller succesvol een 4e kasteelmuurkaart beschadigd, dan heeft de aanvaller gewonnen.

Als de laatste belegeringskaart is getrokken van het kaartendeck, krijgt de aanvaller nog één beurt de kans om te winnen. Lukt dat niet, dan is de aanvaller verdreven, en kan de verdediger eindelijk verder aan de haggis.

Maar… de verdediger laat het hier natuurlijk niet bij zitten, want dit vraagt om revanche. Draai de rollen om, wie eerst verdedigde valt nu aan. Dan zullen we eens zien wie de echte winnaar is.

Conclusie

Schotten Totten 2 is een grappig kaartspelletje voor 2 personen. Niet al te moeilijk, met een beetje geluk, maar ook tactiek. Wil je tactiek op een wat hoger niveau, er is ook een tactische variant, dan worden er net als bij het originele spel 11 tactiekkaarten toegevoegd aan het spel. Het design en ook het verhaal van deze versie vind ik leuker dan Schotten Totten. De makers van het spel hebben een leuke draai gegeven op het originele spel met voor beide spelers een andere rol, aanvallend en verdedigend. Met de verschillende formaties zul je herkennen uit Poker, als je dat wel eens hebt gespeeld. Wij vinden ‘m tof, ook zonder kilt trouwens. 😜

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van Schotten Totten 2 is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Jou krijgen ze niet klein, die haggis wacht maar tot na de oorlog!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

— Mat

Koop Schotten Totten 2 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Schotten Totten 2


Schotten Totten 2 komt uit de Schotten Totten Spelfamilie. Schotten Totten 2 is een Familiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Schotten Totten 2 duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Schotten Totten 2 is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Iello. .

Koop Schotten Totten 2 bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Schotten Totten Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Schotten Totten Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.