Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

20 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:
Ontwerper(s)

Knizia, Reiner

Review van Schotten Totten

Volg eerst deze stappen nauwkeurig op voordat je begint met spelen. Trek je meest Schotse kleding aan, beschilder je gezicht met wat stoere blauwe strepen, zet de soundtrack van Braveheart aan en open een fles Schotse whisky om je op te warmen. Of jouw uiteindelijke verschijning je tegenspeler kan intimideren hangt af van het moment waarop je bent begonnen aan de whisky

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

Oké, je bent nu helemaal klaar voor Schotten Totten. Een spel waarbij je, niet geheel verassend, een rol gaat spelen in één van de twee Schotse clans. Er is namelijk een probleempje: Beide clans hebben meer ruimte nodig voor hun clanleden. De grens tussen beide clans wordt slechts bepaald door een rij flinke stenen. Dus je hebt een geniaal idee, als de buren niet kijken til jij met je clanleden toch gewoon een paar grensstenen wat verder weg? Jammer joh, de andere clan heeft je door en had toevallig hetzelfde idee. Dit moet op z’n Schots uitgevochten worden. Weet jij de sterkste formatie te maken en zo jouw dorp te beschermen?

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

De doorgewinterde speler kent dit spel trouwens waarschijnlijk al een tijdje. Het bestaat al enige jaren en de makers vonden het tijd om deze klassieker in een nieuw jasje te steken. Het gehele artwork is vernieuwd door illustrator Djib, en naar onze mening heeft dat goed uitgepakt. De bedenker van dit spel is Reiner Knizia. Wij zijn al een tijdje fan van Reiner. Hij is een afgestuurd wiskundige en dat zie je altijd goed terug in zijn spelontwerp. Hij zit ook achter het populaire Regenwormen, El Dorado en het pas uitgebracht My City.

Schotten Totten is een deck-building kaartspel speciaal voor 2 spelers en wordt uitgegeven door iello. Het is ook een lekker vlot spel want een potje duurt zo’n 20 min.

Doel van het spel

Het spel draait om de 9 grensstenen die tussen beide clans inleggen. Door een zo sterk mogelijke combinatie van kaarten aan jouw kant van de grens te plaatsen kun je deze stenen ‘claimen’.  Wie de meeste stenen heeft weten te scoren wint het spel.

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

Hoe wordt Schotten Totten gespeeld?

Als voorbereiding worden de 9 grensstenen in een rij tussen beide spelers geplaatst. Daarna krijgen jullie allebei 6 Clan kaarten van de trekstapel. Vecht uit (lief blijven) wie startspeler wordt.

De Clan kaarten zijn in 6 verschillende kleuren genummerd van 1 t/m 9. De wiskundige onder jullie komt dan al snel op een totaal van 54 Clan kaarten uit. Reiner Knizia zou trots op je zijn. Het getal op de kaart geeft de sterkte aan van het afgebeelde Clanlid.

Nu ga je om de beurt één van je handkaarten plaatsen bij 1 van de 9 grensstenen. Dit doe je steeds aan jouw kant van de grens. Denk goed na want als een kaart eenmaal is neergelegd mag deze tijdens het spel niet meer worden verplaatst. Nadat je een kaart hebt geplaatst neem je een nieuwe op je hand van de trekstapel.

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

Aan een grenssteen mogen per kant max 3 kaarten worden geplaatst. Met deze 3 kaarten moet je ervoor zorgen dat jouw combinatie losgeslagen Schotten Totten sterker is dan die aan de andere kant van de grens. Degene met de sterkste formatie mag de grenssteen claimen.

Hieronder de mogelijke combi’s in volgorde van sterkste tot zwakste

  • Color-Run   Drie kaarten met opeenvolgende getallen in dezelfde kleur
  • Three of a kind  Drie kaarten met dezelfde kracht
  • Color  Drie kaarten met dezelfde kleur
  • Run  Drie kaarten met opeenvolgende getallen in willekeurige kleuren
  • Sum  De optelsom van drie totaal willekeurige kaarten

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

Er zijn 2 mogelijkheden om een steen te kunnen claimen. De eerste mogelijkheid doet zich voor als bij een grenssteen aan beide zijde 3 kaarten zijn geplaatst. Er wordt gekeken wie de sterkste combinaties heeft en de winnaar mag die grenssteen aan zijn kant van de grens onder zijn winnende combinatie leggen.

De tweede optie is een steen claimen waar jij al 3 kaarten hebt geplaatst maar je tegenstander nog niet. Dit kun je alleen doen als je kunt bewijzen dat de ander niets kan doen om jouw combi te verslaan. Dit mag je alleen doen aan de hand van de kaarten die al op tafel zijn geplaatst (je handkaarten tellen niet mee).

Wie het eerst 5 willekeurige stenen of 3 aangrenzende stenen heeft weten te claimen wint het spel.

Schotten Totten, IELLO, Kaartjspel

Onze conclusie van Schotten Totten

Wij vinden dit een mooie aanwinst in onze collectie. De plaatjes zijn echt grappig en vervelen niet snel. Als je op zoek bent naar een goed en kort spel voor 2 spelers dan is dit een prima en vooral betaalbare optie. Het spelmechanisme doet denken aan Rummikub en de te maken combinaties bevatten duidelijk Poker elementen (inclusief bluf). Omdat je steeds nieuwe handkaarten trekt en je dus continue je plan moet aanpassen is elk spel weer uniek. Je werkt ook niet aan één combinatie per keer maar aan negen tegelijkertijd. Dat zorgt voor genoeg uitdaging. Mocht je toch meer uitdaging willen dan kun je ook met de tactische variant spelen. Dan worden er 10 extra kaarten aan het spel toegevoegd. Met deze unieke kaarten kun je een totaal andere wending aan het spel geven en elkaar flink dwarszitten. Voordat je dat gaat doen, raden we je aan om eerst een paar keer het basis spel te spelen. Schotten Totten heeft zijn plekje bij ons al goed weten te veroveren.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Schotten Totten is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Schotten Totten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Schotten Totten

Omschrijving van Schotten Totten


Schotten Totten komt uit de Schotten Totten Spelfamilie. Schotten Totten is een Familiespel dat door 2 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Schotten Totten duurt gemiddeld 20 minuten en scoort qua moeilijkheid 1.5 ster(ren) . Schotten Totten is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Iello. Je koopt Schotten Totten bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Schotten Totten is genomineerd voor de International Gamers Awards 2000 – Nominaties.

Koop Schotten Totten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Schotten Totten Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Schotten Totten Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.