Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

15 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

White Goblin Games

White Goblin Games
Ontwerper(s)

Benndorf, Steffen

Review van SIXTO

"Heerlijk vlot en simpel dobbelspelletje"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Je ziet het meteen. De overeenkomst tussen Qwixx en Sixto is overduidelijk. Beide van de hand van Steffen Benndorf. Is dat een reden om één van de twee niet te kopen? Als je de ene hebt, is de andere niet meer interessant? Nee. Beide spelletjes dobbelen heerlijk weg. Indien mogelijk is Sixto misschien wel nog eenvoudiger. Maar daarmee zo’n heerlijk spelletje om mee te nemen en te spelen op het terras onder het genot van een lekker drankje. Lekker nippen, zonnetje op je gezicht en dobbelen maar. Zie je jezelf al zitten?

Doel van het spel

Alle spelers hebben hun eigen scoreblad met daarop 6 rijen met getalletjes in 6 verschillende kleuren. Hoe meer getallen je in zowel een rij als een kolom aankruist, des te meer punten dit je oplevert. Degene met de meeste punten wint Sixto.

Dobbelen maar

De actieve speler gooit met alle 6 de dobbelstenen (in 6 verschillende kleuren, overeenkomend met de kleuren op het scoreblad). Hij mag beslissen deze worp te gebruiken of, indien hij niet tevreden is, mag hij alle 6 de dobbelstenen eenmaal opnieuw gooien. Het leuke aan Sixto is dat vervolgens alle spelers de resultaten van de worp mogen gebruiken en getallen mogen aankruisen op hun scoreblad. Je zit dus nooit te wachten tot je aan de beurt bent, iedereen speelt altijd mee.

Iedereen probeert nu zoveel mogelijk getallen op zijn/haar scoreblad weg te kruisen. Je wilt zowel in een rij als in een kolom zoveel mogelijk kruisjes zetten. Je kruist altijd van links naar rechts en mag overgeslagen getallen later niet alsnog aankruisen. Kan je niks aankruisen? Geen probleem. Daar zitten geen consequenties aan verbonden.

Rijen sluiten

Wanneer iemand minimaal 4 kruisjes in een rij heeft geplaatst, mag hij/zij getallen van zijn doelgebied gaan kruisen. Wanneer je hier 2 getallen hebt aangekruist, sluit je hiermee het doelgebied. Dat betekent dat de dobbelsteen uit het spel wordt verwijderd. Niemand kan die kleur dus nog gebruiken.

Einde spel

Het spel eindigt wanneer de 3e dobbelsteen uit het spel wordt verwijderd. Dan volgt de puntentelling. Het scoreblad heeft aan hoeveel punten je ontvangt voor een bepaald aantal kruisjes. Let op: heeft een kolom maar 1 kruisje, dan levert dit -5 punten op. Oei! Dit is iets om tijdens het spel echt goed in de gaten te houden.

Hier te zien zijn scoreblad L en A. Iedereen speelt altijd met een ander scoreblad. Zo heb je nooit dezelfde combinatie van kleuren en getallen als de ander.

Conclusie

Sixto is een spel van Steffen en Florian Benndorf uitgegeven door White Goblin Games. Je kan dit met 1-6 spelers spelen en er staat ongeveer een kwartiertje voor.

Je merkt dat dit spel door dezelfde persoon is ontwikkeld, want de overeenkomsten met Qwixx zijn overduidelijk. Hiermee is het geen origineel spel. Is dit erg? Nee. Is het daardoor minder leuk? Nee. Er zijn natuurlijk al oneindig veel dobbelspelletjes op de markt en dit is gewoon weer een leuke toevoeging. Als dobbelen je ding is, ga je dit zeker een heerlijk spelletje vinden!

Het is snel, simpel, vlot uit te leggen, werkelijk iedereen kan dit, het vereist geen inspanning en is makkelijk mee te nemen. Echt zo’n spel dat je op het terras, in een restaurant terwijl je op je eten wacht of tijdens een wandeling aan de picknicktafel in het park even tevoorschijn haalt.

Iedereen is elke beurt bezig en je zit dus nooit op elkaar te wachten. Met z’n tweeën is dit leuk en met z’n zessen is het nog steeds leuk. Het is vlot en nooit saai.

Kopen dus!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van SIXTO is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Iedereen doet elke beurt mee, het is dus nooit saai"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop SIXTO bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over SIXTO

Omschrijving van SIXTO


SIXTO is een Familiespel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje SIXTO duurt gemiddeld 15 minuten en scoort qua moeilijkheid 1 ster(ren) . SIXTO is ontworpen door Steffen Benndorf en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door White Goblin Games. .

Koop SIXTO bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.