Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

75 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

Game Brewer

Game Brewer

Geronimo Games

Geronimo Games
Ontwerper(s)

Steding, Andreas

Review van Stroganov

"Strijd om in de gunst van de tsaar te komen"

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

De familie Stroganov was in de 16e eeuw een machtige familie die in de gunst van de tsaar viel. Aan het eind van de 16e eeuw deed de tsaar een beroep op de familie om Siberië aan Rusland toe te voegen. De familie wilde dat wil en huurde Kozakken in om te gaan jagen en verhandelden de pelzen in de regio.

In dit spel stuur je je eigen Kozak steeds verder oostwaarts Siberië in. In de lente, zomer en herfst jaag je op pelzen en bouw je buitenposten. Gedurende deze reis verzamel je verhalen en schrijf je liederen die je zingt op de weg terug naar huis.

Huh? Verhalen schrijven en liederen zingen? Gelukkig niet echt want dan zou deze review hier stoppen. Als ik met mijn spellenvrienden moet gaan zingen, komt een spel niet op tafel. Laat je hierdoor niet afschrikken.

De auteur van het spel is Andreas Steding en dat is natuurlijk een bekende naam met onder meer de grote titels Hansa Teutonica, Firenze, Norenberc en Gugong. Speciale vermelding verdient ook wel het artwork. Ziet er mooi uit en is van Maciej Janik.

Stroganov kun je spelen met 1-4 spelers, duurt 90 minuten en is speelbaar vanaf 14 jaar. In het eerste spel hadden we in het begin echt geen idee wat we moesten doen maar na de eerste rondes werd dat wel duidelijk. De speelduur zal zeker de eerste keren langer zijn om een tactiek te bepalen omdat dit dus niet meteen duidelijk is. De icoontjes zijn dat zeker wel. We hebben maar weinig het boekje erbij gepakt en dan bleek dat de interpretatie vaak goed was.

Spelverloop

In Stroganov heb je de 4 jaargetijden. In de lente t/m de herfst speel je om beurten met de klok mee 1 spelbeurt. Deze beurt is vrij gestructureerd en ziet er als volgt uit:

 • Je moet je Kozak 1 of 2 naar rechts verplaatsen. Met paarden kun je 1, 2 of 3 stappen extra doen.
 • Je mag een basisactie uitvoeren (hiervan zijn er 5).
 • Je mag een hoofdactie uitvoeren en tegen betaling een 2e. Een hoofdactie kan een basisactie zijn maar ook een gevorderde actie (hiervan zijn er ook 5)

Kortom lopen, en minimaal 2 acties kiezen uit 10 acties. Simpel toch??

Ja hoor het mechanisme is vrij eenvoudig maar dit is typisch een spel in de categorie “easy to learn, hard to master”.

Om een beter beeld te krijgen neem ik even de acties onder loep.

De 5 basisacties zijn:

 • Neem een munt
 • Neem paarden
 • Verplaats je Kozak 1 of 2 plaatsen naar rechts OF naar links
 • Ga jagen
 • Ga handelen

Met name het jagen en handelen verdienen uitleg. Als je gaat jagen, neem je van de landschapstegel waar je op staat 1 (of 2 als je extra betaalt) pelzen en legt die in je voorraad. Dit is de manier om aan pelzen te komen.

Als je gaat handelen neem je vanuit je voorraad een pels die op het veld van de handelactie ligt. Die lever je in en dan mag je een munt nemen, je verhaalfiche vooruit zetten, je Kozak verplaatsen of paarden nemen. En dat mag je 2x doen!

De hoofdacties zijn de volgende:

 • Je gaat een dorp bezoeken en krijgt de opbrengsten
 • Je gaat een yurt gebruiken (wat is nou weer een yurt? Nou dat is een traditionele ronde tent! En in dit geval heeft ie wat leuke dingen voor je)
 • Je neemt een opdracht van de tsaar
 • Je bouwt een buitenpost
 • Je eist een landschapstegel op

Oh help er zijn nog wat hulpacties. Toch nog meer acties die je kunt maar deze zijn alleen voor de actieve speler. Je kunt namelijk altijd pelzen kopen, verhandelen of een opdracht van de tsaar vervullen als je aan de voorwaarden voldoet.

Wat doen we in de winter? We krijgen inkomen namelijk paarden! Daarna gaan we het verhaal schrijven. Je geeft je verhaalpunten uit aan liederentegels en deze leveren je bonussen op.

Daarna maken we het bord weer klaar voor het volgende jaar.

Aan het einde van jaar 4 heb je de eindtelling. Er zijn vele manieren om punten te scoren en die staan allemaal goed beschreven in het regelboek.

Conclusie

Toen ik aan de eerste ronde van Stroganov begon, had ik werkelijk waar geen idee wat ik moest doen en wat handig was. Na 1 jaar spelen was dat gevoel wel weg en wist ik hoe ik het moest spelen alleen wist ik nog niet wat de goede tactieken waren. Stroganov is typisch zo’n spel dat je een paar keer speelt en dan echt goed doorhebt. Het lastige is wel dat het niet echt te vergelijken is vind ik met een ander spel.

Maar het zit wel goed in elkaar! Waar we wel tegenaan liepen is het continue gebrek aan geld. En soms ligt die ene pels er net niet die je zo goed had kunnen gebruiken.

Het opzetten kost wel even tijd. Alles moet op de juiste plek komen en je hebt van veel tegels A en B varianten. In de deluxe editie die ik heb, zit wel een nette insert van de producent die alles netjes in de doos stopt.

Het spelregelboek is netjes en overzichtelijk. We hebben bijna alles kunnen vinden. De rest vonden we op Boardgamegeek.

Het thema is mooi doorgetrokken in het spel; dat is echt goed gedaan. Het zingen op de terugweg, ach dat vind ik niet heel sterk en lijkt er een beetje bij gezocht maar is absoluut geen showstopper. De 90 minuten hebben wij totaal niet gehaald. Bij ons duurde het 2-speler spel meer dan 2 uur. Verwachting is wel dat het korter kan maar als je AP-mensen in je groep hebt……

Als je de kans krijgt om dit spel te spelen, zeker doen. Ik vind het echt een aanrader!

Spellenbunker Reviewer Hilbert

Deze review van Stroganov is geschreven door Hilbert.
Lees alle reviews van Hilbert

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

"Stuur je kozak over het bord, jaag op pelzen en bouw buitenposten"

Spellenbunker Reviewer Hilbert

— Hilbert

Koop Stroganov bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Stroganov

Omschrijving van Stroganov


Stroganov is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Stroganov duurt gemiddeld 75 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Stroganov is ontworpen door Andreas Steding en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Game Brewer & Geronimo Games. .

Koop Stroganov bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.