Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Warsch, Wolfgang

Review van De Taveernen van de Oude Stad

Wordt jouw herberg de populairste van de oude stad? Voelen bij jou zowel de simpele ziel, als de meest gerespecteerde edellieden zich thuis? In Taveernen van de Oude Stad runnen jij en je concurrenten je eigen taveerne, waar je heerlijk kloosterbier serveert aan je gasten. Kans is groot dat je tijdens het spel opeens uitkraamt: ‘Ich hab voll Bock auf Bier’. Je herberg waar jij de waard bent, bevindt zich immers in Duitsland. Maar de uitroep ‘Ik heb enorm veel zin in een biertje’ zou op zich ook al grappig zijn. ;-P Je kunt dus beter alvast wat koud hebben staan.

Taveernen van de Oude Stad, in het Nederlands uitgegeven door 999 Games, is een deckbuilder die ontworpen is door Wolfgang Warsch. Je kunt het spelen met 2 tot 4 personen. Een potje duurt ongeveer een uur. En vanaf circa 12 jaar kun je dit mee spelen.

Doel van het spel

Winnen natuurlijk, maar hoe? Je wint als je aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten hebt. Deze staan op je kaarten, zowel je op je gastenkaarten als je taveernekaarten. En pssst… vooral de edellieden leveren je veel punten op. Niet doorvertellen hoor.

Verloop van het spel

Zoals hierboven gezegd heeft iedere speler zijn eigen taveerne. Daarnaast is er nog het kloostertableau, waar op de ronds worden bijgehouden. Op het kloostertableau is ook een kloosterspoor, waarop iedere speler met een fiche stappen kan zetten. Dit levert je leuke beloningen op.

Het spel telt 8 rondes of ‘dagen’, en elke ronde bestaat weer uit 7 fasen.

Het wordt avond in de taveerne. Je zet de maan op het volgende veld van het rondenspoor. Iedere speler krijgt de bonus die bij het betreffende veld staat.

De taveerne stroomt vol met gasten en personeel. Je draait de bovenste kaart van je trekstapel om en legt deze op de bijbehorende plek in je taveerne. Dit blijf je herhalen totdat al je tafels bezet zijn. Heb je al edellieden? Die gaan altijd gezellig samen aan een tafeltje zitten. Is je trekstapel op, schudt je aflegstapel en je hebt weer een nieuwe trekstapel.

De serveerster komt langs. Voor iedere serveerster in je taveerne die dag, pak je een dobbelsteen in je kleur. Daar heb je er drie van.
Wat mag het zijn? Alle spelers werpen hun 4 witte dobbelstenen, en eventueel de gekleurde als ze die deze dag kunnen inzetten. Leg de gekleurde dobbelstenen die je hebt geworpen onder je taveerne, en kies één witte dobbelsteen en leg deze erbij. De andere 3 witte dobbelstenen leg je op je bierviltje en deze geef deze door aan je linkerbuurman. Iedere speler doet dit. Jij krijgt dus een bierviltje van je rechterbuurman, je kiest opnieuw een dobbelsteen. Dit blijf je doen totdat iedereen witte dobbelstenen onder zijn taveerne heeft liggen.

Keuzestress. Plaats je dobbelstenen op je taveerne. Kies je plekken tactisch. De meeste plekken vereisen een specifiek getal. Op sommige plekken kun je meerdere dobbelstenen tegelijk leggen.

Nu wordt er geserveerd! Heb je dobbelstenen ingezet bij je gasten of je kassa, dan verdien je dukaten. Heb je ze ingezet bij je bierleverancier(s) of het biervat, dan krijg je bier. Verwijder de dobbelstenen van je taveerne en tel hoeveel dukaten en bier je krijgt. Wat doe je ermee?

Bier: Met bier werf je natuurlijk nieuwe gasten. En heb je heel veel bier, dan kan je zelfs edellieden naar binnen lokken. Als je bier overhoudt kan je deze opslaan in je bieropslag.

Dukaten: Hiermee heb je een twee opties. Je kunt nieuw personeel of een tafel kopen (taveernekaarten). Ook kun je je taveerne opwaarderen of vast personeel aannemen. Oh ja, en bij elke opwaardering van je taveerne of personeel krijg je weer een edelman, hehehe. Houd je nog dukaten over, dan kun je deze bewaren in je kluis.

Monnik: Per dobbelsteen bij de monnik mag je één stap vooruit op het kloosterspoor. Je krijgt direct de bijbehorende bonus.
Het laatste rondje (van de avond)! Iedere speler neemt nu alle kaarten van zijn taveerne en legt die op de aflegstapel naast zijn trekstapel. Nu begin je weer bij het begin totdat je aan ronde 9 wil beginnen, want die is er niet. Het spel is dan ten einde, en hopelijk tel jij dan de meeste overwinningspunten. Tel je overwinningspunten van al je kaarten, zowel van je trekstapel als je aflegstapel.

Verrassing!

Wat ik een hele grote verassing vond is dat er 4 extra modules in het spel zitten die je kunt gebruiken om het basisspel uit te breiden. 4 uitbreidingen dus, gewoon ín het basisspel! Deze modules sluiten bij elkaar aan, dus je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het basisspel (module 1) met module 4 te spelen, maar dan moet je ook module 2 en 3 gebruiken, enzovoorts.

Eindconclusie

Wat een lekker spel gezelschapsspel. En… Eindelijk een spel over bier! 😀 En dit spel mag óók zonder bier gespeeld worden hoor, want de gezelligheid spat simpelweg van je taveernetableau af tijdens het spelen. Je moet ook een beetje geluk hebben om Taveernen van de Oude Stad te winnen, maar tactiek staat toch wel voorop.

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mat

Deze review van De Taveernen van de Oude Stad is geschreven door Mat.
Lees alle reviews van Mat

Dit spel komt uit de collectie van de reviewer. Dit is geen betaalde reclame.

Koop De Taveernen van de Oude Stad bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Taveernen van de Oude Stad, de

Omschrijving van De Taveernen van de Oude Stad


De Taveernen van de Oude Stad is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje De Taveernen van de Oude Stad duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . De Taveernen van de Oude Stad is ontworpen door Wolfgang Warsch en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Taveernen van de Oude Stad bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . De Taveernen van de Oude Stad is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2020 – Kennersprijs Nominaties & Deutscher Spiele Preis 2019 – Nominaties.

Koop De Taveernen van de Oude Stad bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Taveernen van de Oude Stad, de

Deze spellen kun je samen met Taveernen van de Oude Stad, de spelen

De Taveernen van de Oude Stad- Kamer te Huur Bordspel Uitbreiding 999 GAmes

Taveernen van de Oude Stad, De – Kamer te Huur

Review door Remon & Chantal Uitbreiding

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Taveernen van de Oude Stad, de.

Ticket to Ride: San Francisco spel doos box Spellenbunker.nl

Ticket to Ride: San Francisco

Review door Mervin & Ginger
De Legenden van Andor- Nieuwe Helden Uitbreiding 999 Games

Legenden van Andor, De – Nieuwe Helden

foto Escape Room Exit Het Spel - de Dode in de Orient Express

Exit Het Spel – De Dode in de Orient Express

Castles of Burgundy - Dobbelspel

Castles of Burgundy – The Dice Game

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.