Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-10 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

25 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Dujardin, Sébastien

Review van Troyes Dice

Terug naar de middeleeuwen! Maar dan de leuke elementen van de middeleeuwen gelukkig! Samen met je medespelers ga je de Franse stad Troyes opbouwen. Iedereen maakt zijn eigen versie van de stad. Elke keuze heeft een gevolg! Speel je slim en pak je de bonussen bij elkaar of lijk je elke keer maar mis te grijpen…

De Troyes- serie heeft al een bordspel wat in 2010 is uitgebracht, nu de dobbel versie sinds 2020.

Foto spel Troyes Dice, Asmodee

Troyes Dice is een strategisch roll and write spel voor 1-10 spelers vanaf 12 jaar. De bedenkers hiervan zijn Sébastien Dujardin, Xavier Georges en Alain Orban. Geïllustreerd door Alexander Roch en uitgegeven door Pearl Games. Een spelletje Troyes Dice leg je vrij snel klaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe speel je Troyes Dice

Troyes Dice speel je in 8 rondes, waarbij elke ronde een dag voorstelt. Elke dag bestaat dan uit 2 fases: Ochtend en avond. Op de bovenste draaischijf zit een gedeelte wat licht gekleurd is, dit is de ochtend fase, het donkere gedeelte is de avond fase. In de kleine schijf zit een uitsparing zodat je kunt zien in welke ronde van het spel je bent. Om te beginnen moet deze op 0 staan. De ronde gekleurde (rood-wit-geel) schijven worden willekeurig neergelegd om de draaischijf heen.

Foto spel Troyes Dice, Asmodee

De actieve speler mag nu met de 3 transparante en de zwarte dobbelsteen gooien (tegelijkertijd). In de ochtendfase worden deze dobbelstenen op de gekleurde schijven gelegd, beginnend rechts van de 0. De stenen worden dan opeenvolgend neergelegd. Mocht er 2 dezelfde getallen bij liggen en 1 daarvan is de zwarte dobbelsteen dan komt deze in de volgorde voor de transparante dobbelsteen.

De schijf waar de zwarte dobbelsteen ligt doet in deze fase niet mee (vanaf ronde 3 wordt ook het gebouw vernietigd wat correspondeert aan het getal en kleur van de zwarte dobbelsteen). Omdat de transparante dobbelstenen op de gekleurde schijven liggen, neemt de dobbelsteen automatisch deze kleur aan. Elke speler kiest nu een dobbelsteen uit, betaalt de kosten (zie de schijf) en gaat die op zijn scoreblad invullen. Meerdere spelers mogen daarbij dezelfde dobbelsteen kiezen. Als iedereen iets genoteerd heeft doe je hetzelfde bij de middag fase, hierna is 1 ‘ronde’ afgelopen.

Foto spel Troyes Dice, Asmodee

Wat ga je invullen? Tja de keuze is reuze! En niets is minder waar. Zoals je op het scoreblad kunt zien, zie je 3 kleuren: rood, geel en wit. In de vakjes noteer je 1-6 in elke kleur. (Van de ogen van de dobbelsteen)

Per kleur zie je 2 rijen gebouwen, als je gooit wat in het vakje erboven staat dan kun je dus kiezen uit de 2 gebouwen eronder, in de gebouwen zie je wat dat je oplevert. Soms is het ook nog zo dat als je het je lukt er 2 naast elkaar in te vullen, dat dat je een extra bonus oplevert.

  • Rood staat voor bescherming, kies je hiervoor dan heb je de mogelijkheid een gebouw te beschermen voor vernietiging van de zwarte dobbelsteen (vanaf ronde 3)

            Onder deze kleur staan vlaggetjes. Vergeet deze vooral niet mee te nemen

in je spel. Ze zijn geschikt als betaalmiddel. Maar je kunt ze ook gebruiken om de ogen van je dobbelsteen met 1 te verhogen.

  • Geel staat voor het leveren van goederen. De muntjes eronder als betaalmiddel.
  • Wit staat voor religie, bouw je hierin gebouwen dan spaar je edelen die je uiteindelijk weer punten opleveren in elke kleur. De witte boekjes eronder zijn net zoals de rode vlaggetjes erg waardevol. Je kunt ze gebruiken als betaalmiddel. Maar per 2 boekjes kun je ook de kleur van een dobbelsteen veranderen.

Foto spel Troyes Dice, Asmodee

Helemaal onderaan het scoreblad staan de ‘mannetjes’. Vergeet ze niet! In elke kleur heb je namelijk de mogelijkheid deze mannetjes te scoren en ze te omcirkelen onderaan je scoreblad. De mannetjes leveren je in ieder geval 1 punt per stuk op aan het einde van het spel, maar zorgen tussendoor voor extra bonussen!

Dus net zoals in elk spel heb je alles tegelijkertijd nodig, en moet je dus slimme keuzes maken om uiteindelijk te krijgen wat je wilt. Door de combinaties te maken die extra bonussen opleveren, lukt het misschien om genoeg punten bij elkaar te sprokkelen om Troyes Dice te winnen.

De symboliek op het scoreblad spreekt voor zich, als je eenmaal de spelregels goed door hebt kun je die wegleggen en dan haal je elke keer uit de symbolen de informatie die je nodig hebt. Laat je niet tegenhouden door de hoeveelheid regels (dat deden wij wel). Het is niet een heel ingewikkeld spel en de moeite waard om je erin te verdiepen. En anders heb je altijd nog deze review! 😉

Liefhebbers van het spel Clever zullen dit spel zeker gaan waarderen. Hetzelfde idee zit hier namelijk een beetje in verstopt. Speel ‘clever’ door de goede keuzes te maken waardoor je zoveel mogelijk bonussen bemachtigd. Zonder die bonussen kun je je winst namelijk wel op je buik schrijven.

Foto spel Troyes Dice, Asmodee

Wij waren enorm verrast door de leuke opzet van dit spel en hoe eenvoudig je het weg speelt, daar tegenover staat wel dat dit spel absoluut niet te makkelijk is. Er zit genoeg diepgang en tactiek in om je niet te laten vervelen. Heel kleine geluksfactor met wat je gooit met de dobbelstenen, maar voor de rest is het voornamelijk strategisch. Doordat je elke dobbelsteen kan kiezen die je wilt en die op je eigen scoreblad noteert is het een vrij solitair spel. Dus elkaar flink dwars zitten of pesten? Dat zit hier niet bij! Hou je daar dus niet van dan heb je aan Troyes Dice een geweldig spel! En mocht je toe zijn aan wat afwisseling dan zit er ook nog een leuke uitbreiding bij die zorgt voor net weer even wat meer uitdaging!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Troyes Dice is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Troyes Dice bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Troyes Dice

Omschrijving van Troyes Dice


Troyes Dice komt uit de Troyes Spelfamilie. Troyes Dice is een Strategiespel dat door 1-10 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Troyes Dice duurt gemiddeld 25 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Troyes Dice is ontworpen door Sébastien Dujardin en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Pearl Games & Asmodee. .

Koop Troyes Dice bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

De Troyes Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Troyes Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.