Unboxing Video
Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

30 minuten

Moeilijkheid

Ontwerper(s)

Wake, Connor

Review van Umbra Via

Vorig weekend stond de ene helft van Holland nog te glibberen op het ijs en was de andere helft druk bezig met het prikken van winterpenen in sneeuwpoppen . En nu, slechts één weekend later, lopen we in ons t-shirt door t park te genieten van de krokussen. Ik had na al die bloemen meteen zin om Umbra Via te gaan testen.

Umbra Via Pandasuarus Games Bordspel
De 4 tegels waarop kan worden geboden

In Umbra Via loop je door een mysterieuze tuin en ontdek je de mooiste paden tussen de bloemen. Je geniet al dwalend over de paden van het groen en de mooie kleuren. Pas maar op dat je niet verdwaalt.

Umbra via is een mooi vormgegeven (Engelstalig) spel met veel aandacht voor kwaliteit van de onderdelen, waar de uitgever Pandasaurus Games dan ook om bekend staat. De ontwerper is Connor Wake.

In Umbra Via ga je in het geheim bieden op tegels, paden aanleggen en probeer je controle over deze paden te behouden. Iedere speler heeft een zak vol met bloemen in zijn kleur, in 2 variaties, licht en donker. De lichte tellen voor 2 en de donkere voor 1.

Umbra Via Pandasuarus Games Bordspel
De biedingen doe je in het geheim achter je scherm

Een Speelronde

Een speelronde bestaat steeds uit 3 fases; Opzetten, Bieden, Plaatsen. We lopen ze even door:

  • Opzetten – Op het aanbod-speelbord worden 4 nieuwe tegels neergelegd.
  • Bieden – Er zijn altijd 2 bied-rondes. Iedere speler trekt blind 3 bloemen uit zijn zak, en verdeelt deze in het geheim achter zijn schermpje over de 4 getallen die weer corresponderen met de 4 tegels waarop je biedt. Zodra iedereen dit heeft gedaan legt iedereen zijn ingezette bloemen op de tegels zodat de bieding nu openbaar is en je al een beetje kunt zien wat je medespelers van plan zijn. Nu volgt direct de 2e bied-ronde. Hierna heeft iedere speler dus totaal 6 bloemen ingezet op de tegels.
  • Plaatsen – de 4 tegels worden nu (in volgorde van laag naar hoog aantal ingezette bloemen) op het speelbord geplaatst door de speler die het meest heeft ingezet op de tegel. Lichte bloemen tellen dubbel, dus hiermee kun je sneller de overhand krijgen. Is er toch een gelijkspel dan is er een speciale volgorde (tiebreaker-track) waardoor dit eerlijk wordt afgehandeld.
Umbra Via Pandasuarus Games Bordspel
De paden op het speelbord met daarop de bloemen van de spelers

Een pad is af zodra alle uitgangen geblokkeerd zijn door ofwel de rand van het speelbord of doordat het pad niet doorloopt op de aangrenzende tegels. Zodra een pad af is wordt de score voor dit pad berekend. Alleen de donkere bloemen tellen hiervoor mee. De speler met de meeste bloemen op het pad krijgt evenveel punten als het pad lang is. Speler 2 krijgt de helft van die punten (naar beneden afgerond) enz. Die punten ontvang je in de vorm van lichte bloemen die je vanaf de tegel naast het bord in jouw zak mag plaatsen.

Umbra Via Pandasuarus Games Bordspel
Wie het eerst zijn tegel en de 11 bloemen in verzameld heeft Umbra Via gewonnen.

Einde van het spel

Naast het bord ligt een tegel in jouw kleur met daarop 11 bloemen. Die bloemen verzamel je in de loop van het spel door punten te scoren met de paden. Uiteindelijk kun je, nadat je al deze 11 bloemen hebt verzameld ook deze tegel winnen. De eerste speler die zijn tegel kan pakken wint Umbra Via.

Umbra Via Pandasuarus Games Bordspel

Conclusie

Umbra Via is een luchtig spel dat je heel snel aan nieuwe spelers kunt uitleggen. Maar vergis je niet, want er is bijna geen geluksfactor in het spel, dus er is een aardige dosis tactiek vereist. De enige geluksfacto zit ‘m in dat wat je uit je zak trekt.

De 2 bied-rondes zorgen ervoor dat je eerst inzicht krijgt in de plannen van je tegenstanders, voordat je de 2e bieding doet. Maar ze kunnen je natuurlijk ook letterlijk om de tuin lijden in dit spel.

Je maakt continu afwegingen hoeveel bloemen je op welke tegel inzet. Want als je een bepaalde tegel als eerste wilt spelen, dan moet je zowel zorgen dat je de overhand hebt op die tegel maar aan de andere kant ook de minder bloemen dan op de andere tegels. Al met al veel tactiek in dit kleine spel. En je fleurt er nog van op ook!

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Umbra Via is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Umbra Via bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Umbra Via


Umbra Via is een Strategiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Umbra Via duurt gemiddeld 30 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Umbra Via is ontworpen door Connor Wake en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Pandasaurus Games. .

Koop Umbra Via bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.