Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

3-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 14 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Teuber, Klaus

Review van De Kolonisten van Catan - Kosmonauten

"Het spelbord en de artwork is ontzettend mooi."

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

— ZoMau

Heb je ooit de sterren willen ontdekken? Willen weten hoe de rest van het heelal eruitziet? Aliens ontmoeten en vriendschappen met ze sluiten? En ondertussen asociaal rijk worden? Dan is Catan – Kosmonauten iets voor jou!

Catan Kosmonauten

Dit spel vindt zijn oorsprong in de Catan franchise, en dat zie je ook duidelijk terug. Spelers verdienen grondstoffen doordat ze met hun ruimtekolonies of ruimtehavens aan planeten liggen die 1 van 5 grondstoffen produceren. De productie wordt bepaald door het getal dat wordt geworpen met de dobbelstenen. Daarnaast krijgen speler extra grondstoffen, afhankelijk van de hoeveelheid overwinningspunten die ze hebben; des te meer punten, des te minder bonus grondstoffen.

De Kolonisten van Catan - Kosmonauten

Met de verkregen grondstoffen kunnen ze in hun beurt verschillende dingen doen. Ze kunnen ruimteschepen bouwen met daaraan een nieuwe ruimtekolonie of een ruimtehaven, of ze kunnen hun moederschip uitbreiden met verschillende onderdelen. Een paar andere kenmerken komen niet terug in dit spel: het kopen van straten (of iets wat daarop lijkt) of ontwikkelingskaarten. In plaats daarvan gebruiken spelers hun ruimteschepen om zich te verplaatsen door het heelal en om kolonies te stichten.

Als je klaar bent met het bouw en onderhandelen met je medespelers, is het tijd om met je ruimteschepen te gaan varen. Dit doe je door je moederschip te schudden. Aan de onderkant verdwijnen gekleurde balletjes, die bepalen hoeveel stappen je mag zetten door de ruimte. Verschijnt er echter een zwart balletje, dan is er een ‘ontmoeting’. Deze kaart leest een ander speler aan je voor, waarna je voor een bepaalde keuze staat: geef je grondstoffen aan een handelaar, help je een ruimteschip in nood, of ben je bereid om door een wormgat te reizen? Afhankelijk van de keuze die je maakt krijg je een geweldige beloning of komt het je duur te staan.

Catan Cosmonauten

Daarnaast kan je met handelsposten vrienden maken met buitenaardse volken, die jou als speler ook weer allerlei bonussen opleveren. De speler die als eerste 15 overwinningspunten haalt, wint het spel!

Kosmonauten

Conclusie

Wij vinden het spel ongelofelijk leuk om te spelen. Het is niet slechts ‘Catan in een leuk jasje’, het bevat namelijk hele nieuwe kenmerken die het spel gebalanceerd maken. De bonusgrondstoffen die je krijgt, afhankelijk van je overwinningspunten, zorgen ervoor dat je toch grondstoffen krijgt ondanks een slechte startpositie of worp. Het concept van het moederschip, het verplaatsen van ruimteschepen, en ‘ontmoetingen’, geven je als speler flexibiliteit; als iemand anders je net te snel voor is, kan je gemakkelijk van strategie wisselen.

Het spelbord en de artwork is ontzettend mooi, maar de gehele opzet neemt veel ruimte in beslag. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte hebt voor het spelbord en je eigen plekje als speler. Daarnaast is het een op zichzelf staand spel, dus je kan het niet combineren met de andere spellen van Catan. Wel bestaat er een uitbreiding voor 5-6 spelers.

999 games

Al met al vinden wij het spel een aanrader voor nieuwe en ervaren Catan-spelers. Je krijgt prachtig materiaal, een goede uitleg en een vertrouwde maar toch andere spelervaring. Zien we jou straks ook tussen de sterren vliegen?

Catan: Kosmonauten is bedacht door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands uitgegeven door 999 Games. Je kan het spel met 3-4 spelers spelen in ongeveer 2 uur.

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

Deze review van De Kolonisten van Catan - Kosmonauten is geschreven door ZoMau.
Lees alle reviews van ZoMau

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Het is niet slechts ‘Catan in een leuk jasje’, het bevat namelijk hele nieuwe kenmerken die het spel gebalanceerd maken."

bordspellen-icon-spellenbunker-achtergrond INSTA

— ZoMau

Koop De Kolonisten van Catan - Kosmonauten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Catan – Kosmonauten

Omschrijving van De Kolonisten van Catan - Kosmonauten


De Kolonisten van Catan - Kosmonauten komt uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie. De Kolonisten van Catan - Kosmonauten is een Strategiespel dat door 3-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 14 jaar. Een spelletje De Kolonisten van Catan - Kosmonauten duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . De Kolonisten van Catan - Kosmonauten staat in het Engels bekend onder de naam Catan: Starfarers. De Kolonisten van Catan - Kosmonauten is ontworpen door Klaus Teuber en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Kolonisten van Catan - Kosmonauten bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.

Koop De Kolonisten van Catan - Kosmonauten bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594980200308", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000128066756","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Catan%3A%20Kosmonauten%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

Uitbreidingen op Catan – Kosmonauten

Deze spellen kun je samen met Catan – Kosmonauten spelen

De De Kolonisten van Catan Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de De Kolonisten van Catan Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.