Review van Terraforming Mars
De aarde raakt een beetje overbevolkt en waar kun je dan het beste naar toe? Mars natuurlijk! Met z’n allen probeer je de Rode Planeet te temmen. Maar kies je voor het algeheel belang of toch voor je eigen gewin? Want er kan maar 1 winnaar zijn..
Spelverloop
Het grote bord leg je in het midden van de tafel. Dat is de planeet waar je als team aan werkt.
Iedereen begint met een corporatie, waarmee je Mars gaat koloniseren. Elke corporatie heeft eigen specialisaties en startvoordelen. Je krijgt allemaal 10 projectkaarten waar je uit mag kiezen. Elke kaart die je houdt kost 3 mega-credits van je startkapitaal.
Het gezamenlijke doel is het zuurstofgehalte en de temperatuur op het gewenste niveau te krijgen en voldoende water (oceanen) te creëren.
Maar ondertussen ben je ook op je eigen spelersbord bezig om je productie te verbeteren. Op je grondstoffenbordje probeer je ervoor te zorgen dat je genoeg mega-credits (geld) verdient, maar ook grondstoffen heb je nodig. Met staal en titanium kun je sommige projecten met korting uitvoeren. Planten heb je nodig om groen te plaatsen op Mars en energie en hitte om de temperatuur te verhogen. En met de kaarten in je hand kun je projecten uitvoeren die voordeel opleveren.
Spelronde
Iedere keer dat je aan de beurt komt, mag je 1 of 2 acties uitvoeren.
Je kunt bijvoorbeeld een kaart spelen, planten omzetten in groen of hitte omzetten in een temperatuurstijging. Op het grote speelbord staat een lijstje met standaardprojecten waar je ook uit kunt kiezen. Verder kun je Mijlpalen en Bakens reserveren voor punten aan het einde van het spel.
Je speelt om beurten totdat iedereen gepast heeft. Dan volgt de productiefase. Op je eigen spelersbord zie je hoeveel je van iedere grondstof ontvangt. Iedereen krijgt vier nieuwe kaarten en koopt die welke hij wil houden. Daarna begint de volgende ronde.
Projectkaarten
Met de projectkaarten kun je bijvoorbeeld je productie verhogen of direct verbeteringen aanbrengen op Mars zelf, zoals het bouwen van een stad of het plaatsen van oceanen. Maar alles kost mega-credits, dus je moet goed nadenken over de keuzes die je maakt.
Sommige kaarten kun je met korting spelen, als je staal of titanium in je voorraad hebt.
De Projectkaarten zijn ingedeeld in 3 categorieën:
- actieve kaarten (blauw) die een permanent effect hebben en je als actie kunt spelen.
- Geautomatiseerde kaarten (groen) waarvan je de actie uitvoert. Daarna hebben ze geen effect meer, maar ze moeten wel met het bovenste gedeelte zichtbaar blijven om de omvang van je activiteiten te kunnen zien.
- Evenement kaarten ( rood) kun je uitvoeren en daarna komen ze gedekt op je evenementen stapel.
Op de kaarten staan soms voorwaarden waar eerst aan voldaan moet worden voordat je het kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: maximaal 4 graden, of minimaal 2 wetenschapskaarten of minimaal 3 oceanen.
Als alle drie de parameters op maximaal staan (zuurstof, temperatuur en oceanen) dan is het spel afgelopen. Degene met het hoogste Terraformingniveau (punten) aan het einde van het spel, is de winnaar.
Conclusie:
Terraforming Mars is al een hele lange tijd een van mijn favoriete spellen. Het is een heel gaaf thema en het is een spel wat gewoon lekker speelt. Het kost natuurlijk tijd om de regels goed onder de knie te krijgen, maar als je die eenmaal door hebt, is het niet meer zo moeilijk.
Het is semi-coöperatief, wat het nog leuker maakt. Je gaat samen Mars bewoonbaar maken, maar je wilt ook uiteindelijk de sterkste corporatie bezitten om het spel te winnen.
Er zit een kleine geluksfactor in het spel, want de acties die je kunt uitvoeren zijn voor een deel afhankelijk van de kaarten die je trekt.
Er is niet heel veel interactie in het spel, je bent vooral bezig met het ontwikkelen van je eigen corporatie (engine-builder). Je kunt wel in de gaten houden wat het beste moment is om bijvoorbeeld de temperatuur te verhogen. Daarmee kun je je tegenspeler wel een beetje dwarsbomen. Of bijvoorbeeld door het plaatsen van je tegels op een gewilde plek of grondstoffen af te pakken met behulp van een projectkaart.
Een fijne hulp zijn de spelershulpkaarten 1-4, want er zijn veel regels en je vergeet snel een detail (zoals het verhogen van je Terraformingniveau wanneer je een groentegel plaatst).
Omdat er zo veel kaarten in het spel zitten en je verschillende combinaties kunt maken, is de herspeelbaarheid groot!
Kleine minpuntjes zijn de dunne en gladde spelersbordjes, waar de blokjes makkelijk op verschuiven. Ook zit er geen inlay in de doos, waardoor alle onderdelen door elkaar raken.
Maar dat mag de pret niet drukken!
Al met al echt een topper!
Terraforming Mars, uitgegeven door Intrafin en ontworpen door Jacob Fryxelius, speel je met 1-5 spelers, vanaf 12 jaar. Een potje duurt 90-120 minuten.
Deze review van Terraforming Mars is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das
Koop Terraforming Mars bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
We gaan Mars bewoonbaar maken! Concurreer met andere corporaties om van Mars een bewoonbare planeet te maken. Met inzet van middelen en innovatieve technologieën kun je de temperatuur en het zuurstofgehalte verhogen en oceanen creëren. Naarmate dit proces vordert, zullen steeds meer mensen zich gaan vestigen op de Rode planeet. Je staat aan het hoofd van een corporatie met een eigen specialiteit en doelen. Speel projectkaarten, vergroot je productie en plaats steden en groene zones op de kaart. Mijlpalen en onderscheidingen die je behaalt, leveren nog meer punten op. Wie het hoogste Terraforming niveau bereikt is de winnaar van het spel.
Videos over Terraforming Mars
Omschrijving van Terraforming Mars
Terraforming Mars komt uit de Terraforming Mars Spelfamilie. Terraforming Mars is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Terraforming Mars duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Terraforming Mars is ontworpen door Jacob Fryxelius en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Intrafin Games. Je koopt Terraforming Mars bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Terraforming Mars is winnaar van de As d’Or 2018 – Winnaars, Deutscher Spiele Preis 2017 – Winnaar. Terraforming Mars is genomineerd voor de Gouden Ludo 2017 – Nominaties, International Gamers Awards 2017 – Nominaties, Golden Geek Awards 2016 – Nominaties, Kennerspiel des Jahres 2017 – Nominaties.
Uitbreidingen op Terraforming Mars
Deze spellen kun je samen met Terraforming Mars spelen
De Terraforming Mars Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Terraforming Mars Spelfamilie