Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games

Review van WonderBook

"Een episch coöperatief avontuur wat zich afspeelt op een pop-up bordspel!"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

— Remon & Chantal

Ga je als volwassene even mee terug in de tijd? Hoe heerlijk was het als je in de kinderboekenwinkel een pop-up-boek vond. Elke pagina weer een verrassing en zoveel om te ontdekken! Je fantasie kwam werkelijk tot leven! Oké dat was toen, maar vinden we dit niet stiekem nog steeds leuk? Martino Chiacchiera en Michele Piccolini vonden dit ook en bedachten het spel Wonderboek. Een episch coöperatief avontuur wat zich afspeelt op een pop-up bordspel. Ben je al nieuwsgierig?

Wonderboek

In het spel Wonderboek gaan de jonge helden Finn, Luuk, Anna en Lisa het samen opnemen tegen de Wyrms, monsters met, zoals de meeste monsters, heel veel tanden. Ze proberen samen het land Oniria te beschermen, maar gaat dit ze lukken? En een fantasyspel is geen fantasyspel zonder draken natuurlijk, maar zijn deze draken wel te vertrouwen?

Wonderboek is uitgegeven door 999 Games en geïllustreerd door Dario Cestaro en Miguel Coimbra, die ook de spellen 7 Wonders en Small World heeft geïllustreerd. Wonderboek is een spel wat je met 1-4 spelers kan spelen vanaf 10 jaar. Een potje duurt ongeveer 90 minuten maar is geheel afhankelijk hoe snel je met je medespelers knopen kunt doorhakken.

Wonderboek

Laten we beginnen!

Ja dat gaat eigenlijk vrij makkelijk. Open het boek of de envelop niet, leg niets klaar. Het enige wat je moet doen is de kaarten van hoofdstuk 1 erbij pakken en laat je verrassen. Het spel legt zichzelf uit en geeft instructies wat je erbij moet pakken en wanneer. Hoe makkelijk is dat?!

Wonderboek speel je over 6 hoofdstukken. Waarin je in elk hoofdstuk letterlijk in een nieuw avontuur duikt. Het allerleukste is dan ook om niet de kaarten vooraf te bekijken, dus hou je nieuwsgierigheid in bedwang!

Wonderboek
De 4 helden: Luuk, Finn, Anna en Lisa

De spelregels geven aan dat het aan te raden is om 1 held te kiezen en daar alle hoofdstukken mee te spelen. Dat heeft misschien zo zijn voordelen omdat je dan echt goed weet wat je held wel en niet kunt. Toch kan afwisseling juist ook leuk zijn. Elke held heeft zo zijn eigen vaardigheden die goed in balans zijn. Gedurende het spel kun je nog wat extra vaardigheden scoren. Je held kan ook schade lijden, oftewel je verliest hartfiches. Heb je geen hartjes meer dan verlies je je leven. Dat betekent dat er 1 zandloper van ‘actief’ naar ‘passief’ gedraaid wordt. Is de ronde afgelopen dan is jouw held weer levend en krijg je weer je hartjes. Ging dat in het echte leven ook maar zo makkelijk!

Wonderboek

Tijdens een ronde heb je altijd een spelersfase en een vijandfase. In de spelersfase kunnen de karakters 3 acties kiezen uit de 6 mogelijkheden: bewegen, een sprankel oprapen, een vaardigheid gebruiken, aanvallen, een interactiekaart afhandelen, een voorwerp geven of nemen of een speciale actie uitvoeren.

De vijandfase: De Wyrms vallen aan! Volg de instructies op de Wyrmskaart. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er nieuwe Wyrms op het bord gezet worden, en ze gaan allemaal bewegen en eventueel aanvallen. Let goed op de volgorde op de kaart.

Wonderboek

Je komt tijdens het spel verschillende kaarten tegen. De instructies op de kaarten gaan altijd vóór de regels in het boekje. We geven je een korte toelichting:

Verhaalkaarten: de naam zegt het al. Ze geven wat sfeer aan het verhaal, en leggen ook uit wat voor keuzes jullie bijvoorbeeld moeten maken en wat jullie kunnen voorbereiden.

Voorwerpkaarten: tijdens het avontuur kom je voorwerpen tegen zie je vooruithelpen en die misschien ook speciale acties mogelijk maken.

Snipperkaarten: ze zijn erg handig en zorgen tijdelijk voor extra krachten of vaardigheden.

Speciale regels: Deze kaarten zijn geel. Deze zijn belangrijk. Lees ze goed, want ze hebben veel invloed op het spel.

Interactiekaarten: Deze vormen meestal een tijdelijke extra trekstapel naast het bord. Meestal omvat het iets wat afgehandeld moet worden.

Doelkaarten: Deze blijft boven op de stapel liggen totdat het doel bereikt is. Lees het goed want soms omvat het nog wat extra instructies.

Jullie winnen als de laatste kaart van het hoofdstuk goed uitgevoerd is, maar jullie verliezen als de laatste zandloper naar passief gedraaid is.

Veel succes!

Wonderboek

Wat vinden wij van Wonderboek?

Een enorm origineel spel! En dat scoort bij voorbaat al punten. Voor ons het eerste pop-up spel en het brengt zeker echt meer dimensie en sfeer in het spel. Je weet niet van tevoren wat er in de hoofdstukken gaat gebeuren maar je wordt letterlijk helemaal mee het boek ingezogen. Natuurlijk verklappen we niets maar op de kaarten staat niet zomaar: doe dit of doe dat. Het is een compleet verhaal waar je met z’n allen induikt. En dat maakt dat je op een gegeven moment helemaal in het spel zit.

Een van de bedenkers, Martino Chiacchiera, heeft ook aardig wat escaperooms op zijn naam staan en daar doet het spel je tussendoor ook wel een beetje aan denken, maar ervaar het zelf! Sommige details deden ons een beetje denken aan De Legenden van Andor, maar dan wat lieflijker. Er zit wel een redelijk hoge geluksfactor in met de dobbelstenen. Heb je een pechdag en gooi je maar niet goed, dan is dat in dit spel best wel balen.

Wonderboek

De herspeelbaarheid vinden wij wat minder hoog. We hadden een keer een hoofdstuk niet gehaald, je speelt het dan nog een keer, maar slaat dan al snel hele stukken van het verhaal over omdat je dat al kent. Als je alle hoofdstukken gespeeld hebt, zou ik even een tijdje wachten om het weer te spelen. Of je speelt met allemaal nieuwe spelers, dat is ook wel weer leuk, niets verklappen dan hè…

Speelmateriaal is mooi afgewerkt en stevig, en je kan het mooi en netjes kwijt in de doos. Groot voordeel is wel dat je niet heel veel klaar hoeft te leggen, want dat staat soms een beetje tegen bij sommige spellen. Je kan vrij snel beginnen en ook snel van start want het spel legt zichzelf uit. De balans is goed voor het aantal spelers, toch lijkt de 2-speler variant wat makkelijk… Of wij zijn gewoon heel goed.

Coöperatieve spellen zijn behoorlijk populair, ook in onze vriendenkring en familie. Het voordeel is dat je moet samenwerken, gelijk een goede training om deze mooie eigenschap te ontwikkelen. Dus niet het competitieve wat je in andere spellen ziet. Je wint samen en je verliest samen. Gedeelde smart is halve smart. Als je met elkaar verliest is dat natuurlijk niet leuk en zo wil je de avond niet eindigen. Dus zeg je toch dan snel…Ehhh nog maar een potje?

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van WonderBook is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop WonderBook bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Omschrijving van WonderBook


WonderBook is een Strategiespel dat door 1-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje WonderBook duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . WonderBook staat in het Engels bekend onder de naam Wonder Book. WonderBook is ontworpen door Martino Chiacchiera & Michele Piccolini en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games & dV Giochi. .

Koop WonderBook bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.