Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Hach, Hjalmar

Review van The Great Split

"Erg leuk concept doordat je met het splitten van je handkaarten afhankelijk bent van je tegenstander. Dit maakt het spel lekker interactief"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

“Wie van zilver houdt raakt nooit verzadigd van zilver en wie van rijkdom houdt niet van inkomsten” – Koning Salomo; één van de rijkste mannen die ooit hebben geleefd. En hoe waar is deze uitspraak gebleken! Wij allemaal hebben een zeker verlangen naar schatten en rijkdom. En dit is onze kans. In The Great Split is alles geoorloofd. We belazeren onze tegenstander en proberen een zo groot mogelijke verzameling aan rijkdommen samen te stellen. Word jij de rijkste van allemaal?

 

Doel van het spel

Elke ronde verdeelt iedere speler zijn kaarten in 2 groepen welke hij doorgeeft aan de speler links van hem. Je kiest vervolgens welke van de 2 groepen je zelf houdt en welke je weer teruggeeft. Je krijgt ook (één deel) van je eigen kaarten weer terug. Zo eindig je met een set handkaarten. De symbolen die op de handkaarten staan afgebeeld, zet je uit op je persoonlijke spelerstableau. Zij vertegenwoordigen kostbaarheden (goud, edelstenen, kunstwerken en boekwerken), prestigepunten en zegels. Aan het einde van het spel wordt dit allemaal omgezet in punten. Degene met de meeste punten wint het spel.

Voorbereiding

Elke speler ontvang een eigen spelerstableau, markeerstenen, een portemonnee, een verdeelkaart en een karakterkaart. Daarbij ontvangt hij alvast 4 handkaarten.

In het midden van de tafel komt het speelbord te liggen. Hierop wordt aangegeven welke ronde gespeeld wordt, wat de waarde van de kunstmarkt is en welke tellingen er gaan plaatsvinden. Daarbij biedt het plaats aan de middelenkaarten en geeft het het handkaartenlimiet aan.

Verschillende karaktertegels bieden verschillende voordelen

 

Speelbord aan het begin van het spel. De rondensteen staat op 1. De marktschuif staat nog in z’n beginpositie en de middelenkaarten liggen klaar

 

Spelerstableau aan het begin van het spel. Alle markeerstenen staan op de beginpositie

Spelverloop

Het spel duurt 6 ronden. In elke ronde volg je 5 verschillende fases, namelijk:

*Uitdelen
Elke speler ontvang 1 kaart van de stapel en voegt deze bij de handkaarten die hij/zij al had. Het handkaartenlimiet geeft aan hoeveel kaarten je maximaal mag hebben. Het eventuele teveel aan kaarten moet je afleggen.

*Verdelen
Dit is het moeilijkste onderdeel van het spel. Je moet nu namelijk met gebruikmaking van je verdeelkaart je handkaarten in 2 groepen verdelen. Hoe die verdeling eruitziet mag je zelf weten. Maar bedenk dat je deze set doorgeeft aan de speler links van je, die vervolgens een groep mag kiezen en houden. Maak je een hele scheve verdeling dan kan je er natuurlijk van uitgaan dat je tegenstander de kostbaarste groep voor zichzelf pakt. Jij blijft dan met het zielige restje zitten.

In deze fase maak je dus een verdeling van je handkaarten en biedt je deze vervolgens aan je buurman aan. Je krijgt zelf ook een set kaarten waar je 1 groep van mag uitkiezen. Daarna geef je de niet gekozen groep weer aan z’n oorspronkelijke eigenaar terug. Zelf krijg je dus ook wat terug. Dit vormt je nieuwe set handkaarten.

*Afhandelen
Je verdient nu rijkdommen afhankelijk van je handkaarten. Alles wat je op je handkaarten ziet, zet je met de markeerstenen uit op je persoonlijke spelerstableau. Dit is het spelen van een kaart.

Ook je verdeelkaart telt hierin mee. Deze geldt als een joker en mag voor alles ingezet worden.

Wil je een kaart niet spelen, dan mag je hem ook verkopen. Je neemt dan niet de middelen die erop staan, maar je kiest of  je 1 goud of 1 punt vooruit gaat op je tableau.

*Markt
Nu wordt de waarde van de kunstmarkt aangepast. Op het speelbord dat in het midden van de tafel ligt, wordt het marktfiche omgedraaid. Deze toont een waarde tussen 0-4. De marktschuif moet het betreffende aantal velden vooruit gezet worden. Het effect hiervan ga je merken wanneer er een telling van de kunstwerken plaatsvindt. Door het verplaatsen van de marktschuif wordt kunst steeds meer waard/levert minder punten op.

Na ronde 3 volgt een kunstwerkentelling. De marktschuif is 3+1+2 posities opgeschoven en staat nu dus op positie 6. Hiermee wordt berekend hoeveel de kunst nu waard is/hoeveel punten deze oplevert


*Einde van een ronde
De rondensteen wordt 1 veld vooruit gezet. Er zijn nu 3 mogelijkheden:

-De steen passeert geen puntentellingslijn. Je neemt alle kaarten weer in je hand en een nieuwe ronde begint.
-De steen passeert wel een puntentellingslijn (na ronde 3 en ronde 4) en er volgt een tussentijdse puntentelling. De scorefiches op het speelbord geven aan wat er geteld moet worden.
-De steen stond al op ronde 6 en het spel is klaar. Er volgt een eindtelling.

Puntentelling

Dit is het belangrijkste onderdeel van het spel. De manier waarop punten verdiend kunnen worden bepaalt voor welke kostbaarheden en zegels je wilt sparen. Per kostbaarheid geldt er een andere manier van puntentellen.

*Boekwerkentelling: de verdiende punten zijn af te lezen in het grijze vaandel onder je boekwerkenmarker.
*Kunstwerkentelling: Je vergelijkt de positie van je markeersteen met de positie van de marktschuif op het speelbord. Je krijgt zoveel punten als de schuif aangeeft.
*Edelstenentelling: Je kijkt naar het minst ontwikkelde edelstenenspoor op je tableau. Deze waarde verdubbelt zich en ga je in punten vooruit.
Tip: Probeer dus je topazen en smaragden ongeveer op gelijke hoogte te krijgen.
*Contracttelling: Per zegel volgt er een aparte telling. Je telt het aantal contractsymbolen op je middelenspoor, telt hier de contractsymbolen op je karaktertegel bij op en vermenigvuldigt dit met het aantal sterretjes van het meeste rechtse vaandel dat je hebt bereikt.
Tip: Probeer zowel de kostbaarheid als het bijbehorende zegel omhoog te krijgen. Al je contracten zijn niets waard zonder zegel. Het is zonde als je heel veel contracten hebt verdiend, maar niets uitbetaald krijgt omdat je zegel nog op 0 staat. Andersom werkt het ook. Als je heel veel zegels hebt, maar geen contracten, zijn je zegels waardeloos.

Bij de boekwerkentelling levert dit 3 punten op. Voor de kunstwerktelling levert dit 13 punten op. De marker staat op positie 8. En de marktschuif (eerdere foto) laat zien dat positie 8 nu 13 punten waard is

 

Bij de edelstenentelling zou je hiervoor 22 punten krijgen. Alleen de laagste edelsteen telt, dat is in dit geval topaas met waarde 11. Deze waarde wordt verdubbeld en dit is je aantal punten

 

Voorbeeld van een contracttelling: Je hebt 3 gouden contracten (2 op je tableau en 1 op je karakterkaart). Volgens het zegelspoor is elk contract 2 punten waard. Goud levert je dus 6 punten op

 

Conclusie

The Great Split is een spel van Hjalmar Hach en Lorenzo Silva, uitgegeven door 999 games. Je kunt dit  met 2-7 spelers vanaf 8 jaar spelen en er staat zo’n 45 min voor. Met z’n tweeën deden wij er wel korter over; zo’n 25-30 minuten.

Eén van de voordelen van dit spel is dat het echt leuk is met 2 spelers (je doet dan wat kleine aanpassingen in de regels), maar ook zelfs met 7 personen te spelen is. En dat grote aantal spelers is best uniek in de bordspellenwereld. Ondanks dat blijft de snelheid er wel inzitten en is het geen langdradig spel. Dit omdat heel veel acties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Wat een groot pluspunt!

Het artwork is heerlijk. Lekker die jaren 50 stijl, met mooi kleurgebruik en leuke tekenstijl. Alle onderdelen voelen net zo luxueus aan als de kostbaarheden die je verzamelt.

De naam wordt uiteraard verklaard door de verdeelkaart (splitkaart) waarmee je je handkaarten split en aan je tegenstander geeft. Een super leuk concept. In basis zijn de acties heel simpel, maar er is echt wel denkwerk voor nodig om tot een goede verdeling te komen. Want wat is de beste verdeling? Wat heeft je tegenstander nodig? En kun je hem tot een bepaalde keuze dwingen zodat je het beste voor jezelf overhoudt? Dit maakt dat er ook lekker interactie inzit, want je bent van 2 tegenstanders afhankelijk.

Officieel zou je de kaarten die je doorgeeft aan je tegenstander netjes in een portemonnee moeten doen. Je geeft een portemonnee weg en krijgt een andere terug. Leuk bedacht en past natuurlijk ook in het thema van rijkdom en weelde. Maar in praktijk merken we dat we die portemonnee niet gebruiken. Wat ons betreft is hij leuk, maar overbodig.

Wij zijn erg enthousiast over The Great Split! We hebben dit nu meerdere malen samen gespeeld, maar we hebben er ook ontzettend veel zin in om dit met vrienden te spelen. Dit is weer een spel waarbij we zeker weten dat die regelmatig op tafel terugkomt. Approved!

Portemonnee en verdeelkaart
Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van The Great Split is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Maak een slimme verdeling en hoop dat je tegenstander erin trapt"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop The Great Split bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over The Great Split

Omschrijving van The Great Split


The Great Split is een Familiespel dat door 2-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje The Great Split duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . The Great Split is ontworpen door Hjalmar Hach en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. .

Koop The Great Split bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.