Review van De Kwakzalvers van Kakelenburg
"Deze mix van geluk en strategie is makkelijk uit te leggen en omdat je allemaal tegelijk bezig bent, speelt het heel vlot."

— Das
Kokkerellen is echt mijn ding. Beetje van dit, snufje van dat en …. pruttelen maar. Dus met de Kwakzalvers van Kakelenburg kan ik mijn hart ophalen. Je bepaalt zelf wat en hoeveel je in je ketel stopt 🪰🕷🫐🍂🍄💀. Ten minste, als je een beetje geluk hebt 😉
Eén keer per jaar opent de bazaar van Kakelenburg zijn deuren en kunnen de kwakzalvers hun kans grijpen om drankjes te brouwen en te verkopen. Heb jij last van zweetvoeten? Heimwee? Liefdesverdriet? Op de bazaar vind je de middeltjes tegen al jouw kwalen!

Spelverloop
Het scorespoor leg je in het midden van de tafel. Daarop kun je de rondes bijhouden. Je legt ook de benodigde ingrediëntenboeken open neer.
Iedereen krijgt zijn eigen ketel 🍵 om drankjes in te brouwen. Verder krijg je een robijn, een druppel om aan te geven hoe vol de ketel al zit als je gaat beginnen met brouwen en een rat die af en toe een duikje neemt in de ketel. Je hebt ook een flesje met toverdrank die je in kunt zetten om een vervelend ingrediënt (knalerwten) weer uit jouw ketel te verwijderen. Alle spelers krijgen ook een buidel, waarin je de ingrediënten gaat verzamelen die je nodig hebt voor jouw wondermiddeltjes.

Je begint met een aantal basis ingrediënten. Na iedere ronde kun je extra ingrediënten kopen. Eerst wordt er een kaart voorgelezen, die de ene keer direct effect heeft (paars) en de andere keer tijdens of pas aan het einde van de ronde (blauw).
Iedereen werkt tegelijk. Je trekt telkens 1 ingrediënt uit je buidel en legt die in de ketel. Trek je een fiche (ingrediënt) met waarde ‘1’, leg je die op de eerste vrije plek. Heeft jouw fiche een hogere waarde, dan mag je die het betreffende aantal velden vooruit leggen.
Sommige ingrediënten hebben direct effect, sommige anderen aan het einde van de ronde. In de ingrediëntenboeken staat welk voordeel elk fiche oplevert. Behalve de witte… daarvan wil je er niet te veel in je ketel hebben, want als het er meer dan 7 zijn, ontploft de ketel 🎇

Aan het einde van iedere ronde handel je nog een aantal acties af, die onderaan op het scorespoor staan. Als je ketel is ontploft, mag je niet meedoen voor het dobbelen en je moet kiezen tussen punten of nieuwe ingrediënten kopen 😢 Dat wil je dus liever voorkomen.
Bij sommige rondes komt er een nieuw ingrediëntenboek bij of krijg je een extra knalerwt in je buidel.

Ben je al bedreven geworden in het brouwen van jouw drankjes? Dan kun je nog gaan variëren. Er zijn verschillende ingrediëntenboekjes per kleur. Je ziet dat aan de boekenleggers in de boekjes. Beginners starten met de boekjes met 1 boekenlegger, maar daarna kun je kiezen voor 2, 3 of 4 boekenleggers. En wat ook heel leuk is: je kunt de achterkant van de ketel gebruiken. Daar staan heel veel reageerbuisjes op. Iedere keer dat je je druppel een stapje vooruit mag zetten, kun je kiezen: de druppel uit de ketel vooruit zodat je op een betere positie start óf je druppel op een reageerbuis verder zetten, zodat je een directe bonus ontvangt.
Na 9 rondes is het spel afgelopen en degene met de meeste punten is de beste kwakzalver!

Conclusie
Kwakzalvers van Kakelenburg, uitgeven door 999 Games, is een leuk eenvoudig spel. Het is makkelijk uit te leggen en omdat je allemaal tegelijk bezig bent, speelt het heel vlot.
Het is een mix van geluk en strategie. Normaal gesproken vind ik spellen met een flinke dosis geluk minder leuk, maar dit spel heeft toch genoeg leuke elementen om het te blijven spelen. En omdat je ook strategische keuzes moet maken, (zoals: kies ik veel ingrediënten met een lage waarde of koop ik er juist maar een paar met een hoge waarde?) heeft het toch ook uitdaging. Misschien komt het deels door het thema, maar dit spel gaat nog vaak op tafel komen.
Er zijn verschillende ingrediëntenboeken, waardoor de spellen steeds anders zijn en je kunt ook nog de achterkant van de ketels met de reageerbuisjes gebruiken. Dus de herspeelbaarheid is redelijk groot. En raak je toch uitgekeken, dan kun je de uitbreidingen ( De Alchemisten en De Kruidenheksen) er nog bij pakken.
Het spel is van ontwerper Wolfgang Warsch, die we onder andere kennen van Taveernen van de Oude Stad en Clever.
Je speelt het spel met 2-4 spelers vanaf 10 jaar en een potje duurt ongeveer 30-45 minuten.

Deze review van De Kwakzalvers van Kakelenburg is geschreven door Das.
Lees alle reviews van Das
"Misschien komt het deels door het thema, maar dit spel gaat nog vaak op tafel komen."

— Das
Koop De Kwakzalvers van Kakelenburg bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
999 Games Shopbol.com
Amazon
Videos over Kwakzalvers van Kakelenburg, De
Omschrijving van De Kwakzalvers van Kakelenburg
De Kwakzalvers van Kakelenburg komt uit de Kwakzalvers van Kakelenburg Spelfamilie. De Kwakzalvers van Kakelenburg is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje De Kwakzalvers van Kakelenburg duurt gemiddeld 45 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . De Kwakzalvers van Kakelenburg staat in het Engels bekend onder de naam The Quacks of Quedlinburg. De Kwakzalvers van Kakelenburg is ontworpen door Wolfgang Warsch en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt De Kwakzalvers van Kakelenburg bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. De Kwakzalvers van Kakelenburg is winnaar van de Speelgoed van het Jaar 2019 – Winnaars, Golden Geek Awards 2018 – Winnaars, Kennerspiel des Jahres 2018 – Winnaar. De Kwakzalvers van Kakelenburg is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – Familieprijs Nominaties, Gouden Ludo 2019 – Nominaties, Deutscher Spiele Preis 2018 – Nominaties.
Uitbreidingen op Kwakzalvers van Kakelenburg, De
Deze spellen kun je samen met Kwakzalvers van Kakelenburg, De spelen
De Kwakzalvers van Kakelenburg Spelfamilie
Deze spellen komen ook uit de Kwakzalvers van Kakelenburg Spelfamilie