Review van Viticulture Essential Edition
"Versa un bicchiere di vino e gioca Viticulture!🍇🍷🇮🇹"

— Remon & Chantal
Heb jij ook zo je favo-wijntje? Misschien een koele Chardonnay of smaakvolle Merlot of Syrah? Bedenk daar wat glooiende Toscaanse heuvels bij, gedecoreerd door mooie cipressen en je kijkt eigenlijk naar het mooie artwork van Viticulture.
Viticulture staat voor de studie van het maken, verbouwen, persen en bottelen van wijn. Ben jij de expert? In Viticulture wel. Je wordt een wijnboer(in) die zorgt dat de beste wijn wordt gemaakt en verkocht. En ja, dit spel kun je eigenlijk alleen maar goed spelen als er een lekker wijntje binnen handbereik staat.
Viticulture essential edition is een mooi en sfeervol worker placement spel van Stonemaier Games. Geschikt voor 1-6 personen en duurt ongeveer 45-90 minuten. Deze essential edition bevat wat elementen uit de uitbreiding Tuscany. Het spel is bedacht door Jamey Stegmaier, Alan Stone (ook verantwoordelijk voor het bekende Wingspan en Scythe), en Morten Monrad Pedersen. En in deze essential edition ook een kleine samenwerking met Uwe Rosenberg, ook wel bekend van het populaire Boonanza. Illustraties zijn verzorgd door Beth Sobel. Het spel is Engelstalig, dus in deze review zullen we het hebben over ‘workers’, ‘structures’ en ‘agen’, omdat je die benamingen ook tegen gaat komen bij het spelen van het spel.
Viticulture speel je per ronde in 4 seizoenen. Na 1 jaar agen (rijpen) je wijntjes die je inmiddels geoogst hebt, of in je kelder heb kunnen opbergen. Dan begint een volgend jaar en zo ga je verder tot een speler de 20 punten heeft bereikt op het scorespoor. Dat betekent dat het einde van het spel eraan komt, en het huidige jaar wordt afgemaakt. Degene die de meeste overwinningspunten heeft, wint Viticulture!
Aan de slag!
Leg het spel klaar volgens de speluitleg. Per speler heb je nu een eigen speelbord voor je, 3 wijnvelden, alle workers en structures in je spelerskleur en een papa en mamakaart. Op deze kaarten staat waar je mee start en heb je daarna niet meer nodig. Eigenlijk begin je altijd met 2 kleine workers en 1 grote worker en eventueel geld, actiekaarten, of structures.
Van je speelstukken zet je het flesje op de cirkel rechtsonder op het grote speelbord, je haan aan de linkerkant op het spoor voor de bonussen voor het begin van het spel en je cilinder op het scorespoor.


We zullen even uitleggen wat er per seizoen gebeurt en wat voor acties er mogelijk zijn, natuurlijk is de speluitleg veel uitgebreider. Verder gaan we even kijken naar je eigen spelersbordje.
Allereerst de seizoenen:
Lente: Eigenlijk is dit alleen maar je haan verplaatsen, linksonder op het speelbord. Dit bepaalt de beurtvolgorde voor het hele jaar. Je krijgt eenmalig de bonus die erbij staat.
Zomer: Volgens de beurtvolgorde mag je nu 1 actie per beurt doen op de gele velden aan de linkerkant van het speelbord. Let op!…de workers die je mag gebruiken, gebruik je het hele jaar. Dus zorg dat je wat overhoudt voor de winter. Per actieveld zie je wat rondjes. Kijk even van tevoren welke je mag gebruiken. Per spelersaantal is dit anders. Je grote worker mag er altijd staan. De acties zijn vrij duidelijk weergegeven met symbolen. Het zomerseizoen staat een beetje in het teken van voorbereiding.

Herfst: Per speler mag je nu kiezen of je een gele of blauwe kaart trekt. In het begin van het spel heb je over het algemeen wat meer aan de gele kaarten. Verderop in het spel kun je de blauwe wat meer gebruiken.

Winter: Je gaat nu de blauwe velden gebruiken die aan de rechterkant van het bord staan. Ook deze acties spreken redelijk voor zich door de handige symbolen. Het winterseizoen staat vooral in het teken van bottelen en verkoop, oftewel punten scoren!! Tip: maak handig gebruik van je actiekaarten, hierdoor kun je vaak dubbele acties doen en eventueel extra punten scoren.

Na het winterseizoen eindigt jullie jaar. Er zijn dan wat handelingen die verricht moeten worden. Alle workers gaan terug naar je bord. Al je wijn tokens ‘agen’ dus gaan 1 plekje vooruit, ook in je kelder. Je krijgt geld naar aanleiding van hoeveel opdrachten je vervuld hebt (flesje rechtsonder op het speelbord). Leg handkaarten af totdat je er 7 hebt. De druif (beginspelersfiche) schuift tegen de klok in naar de volgende speler.
Spelersbord
Boven je spelersbord liggen 3 wijnvelden, daarop kun je verschillende druivensoorten planten. Let wel op de waarde van de druif, omdat ook de velden een maximale waarde hebben. Je mag de velden ook verkopen en daarna eventueel weer terug kopen. Verder kun je op je bord verschillende structures bouwen die zo hun voordeel opleveren. Dit is op zich handig om in te investeren aan het begin van het spel, want dan heb je er heel het spel voordeel van.
Oogst je wijn dan komen er tokens te liggen linksonder op je bordje. De waarde van je druif die je oogst staat gelijk aan waar je je token mag plaatsen. Vanaf daar gaan ze naar je wijnkelder, maar let op dat je ook grote kelders (structures) bouwt anders kun je je flessen niet kwijt. Je kunt ook wijn verkopen als je geld nodig hebt. Kortom, gebruik je acties en beurten handig zodat je zo veel mogelijk opdrachten kunt vervullen.


Worden wij blij van Viticulture essential edition?
Jazeker. We vinden het thema echt geweldig, want we houden van wijn en Italië, je zit dan ook lekker in die sfeer tijdens het spel. Tip: Spotify heeft ook een playlist van Viticulture om het geheel compleet te maken. Verder heeft het spel genoeg mogelijkheden en diepgang waardoor het elke keer weer een uitdagend spel blijft.
Met 2 spelers al goed te doen, maar met meerdere spelers net soms even wat moeilijker omdat je plekje dan eerder bezet is op het bord. Ook de bonus velden worden dan beschikbaar, wat ook een leuk extraatje is. Er zitten dus wat extraatjes in deze essential edition uit de uitbreiding Tuscany, maar niet volledig natuurlijk. Tuscany zou nog steeds erg leuk zijn als uitbreiding op het basisspel. Ook heb je van Viticulture een coöperatieve versie, Viticulture World.
Wij vinden Viticulture een geweldig spel, wat niet snel verveeld. Een leuk thema, en prachtig spel ook om te zien. Er zijn ook genoeg actiekaarten ter afwisseling. Prijstechnisch ligt het wat aan de hoge kant, maar je hebt er wel een mooi en leuk spel voor. Obstakel zou kunnen zijn: het is geheel in het Engels, maar met deze review ernaast kom je vast een heel eind 😉
Versa un bicchiere di vino e gioca Viticulture!

Deze review van Viticulture Essential Edition is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal
Koop Viticulture Essential Edition bij je lokale Spellenwinkel:
Alle SpellenwinkelsSteun Spellenbunker, koop bij deze winkels:
bol.comAmazon
Lees ook het interview met Jamey Stegmaier van Stonemaier games.
Videos over Viticulture Essential Edition
Omschrijving van Viticulture Essential Edition
Viticulture Essential Edition is een Expertspel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Viticulture Essential Edition duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Viticulture Essential Edition is ontworpen door Jamey Stegmaier, Morten Monrad Pedersen & Alan Stone en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games. Je koopt Viticulture Essential Edition bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com.
Uitbreidingen op Viticulture Essential Edition
Deze spellen kun je samen met Viticulture Essential Edition spelen
Speel ook deze Spellen
Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Viticulture Essential Edition.