Taal

🇬🇧 Engels

Spelers

1-6 spelers

Leeftijd

Vanaf 13 jaar

Speelduur

120 minuten

Moeilijkheid

Review van Viticulture World: Cooperative Expansion

"Viticulture World maakt het spel niet per se beter, maar zeker ook niet slechter, het is gewoon even lekker helemaal anders"

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Het spel Viticulture is een fantastisch spel, en in combinatie met de Tuscany uitbreiding is het absoluut een van mijn persoonlijke favoriete spellen. Ik was dan ook enorm benieuwd toen Viticulture World werd aangekondigd. 

Het bleek tot mijn grote verbazing dat Stonemaier Games een coöperatieve uitbreiding had bedacht. Wie had dat verwacht? Het gebeurt tenslotte niet vaak dat een competitief spel een coöperatieve uitbreiding krijgt. 

COÖPERATIEF

Een uitbreiding in het teken van hoedjes, innovatie, invloed en continenten. De basis van het spel is grotendeels hetzelfde; je werkt aan je eigen wijngaarde, je oogst je druiven en maakt daarna je wijn om deze vervolgens te laten rijpen. Tenslotte probeer je uiteraard zoveel mogelijk wijntjes te slijten. 

Maar er is natuurlijk ook een heleboel anders in deze coöperatieve uitbreiding op Viticulture. Allereerst veranderen je vroegere concurrerende wijnboeren nu in één klap je in je beste vrienden. 

Je helpt elkaar door met elkaar te handelen. Met behulp van de grande worker kun je goederen geven of ontvangen van een andere speler die op dezelfde locatie staat. En dit kan van alles zijn; geld, druivenkaarten, druiven of wijn. 

Hebben alle spelers aan het einde van het 6e jaar 25 punten behaald en hebben de spelers samen het influence track voltooid dan hebben jullie met z’n allen het spel gewonnen. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
Het puntenspoor met daaronder het nieuwe Influence-spoor

CONTINENTEN

Bij het opzetten van het spel kies je een van de event decks. Deze stapel kaarten hebben grote invloed op het verhaal, thema en verloop van dit spel. 

Ieder voorjaar draait er iemand een kaart van het event deck en leest deze voor. Vaak staan er op deze kaarten veranderingen in de regels die dit jaar van toepassing zijn. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
De verschillende stapels World Decks in de doos

HOEDJES

Je workers starten met gele en blauwe hoedjes op. De gele hoedjes zijn summer-workers en de blauwe hoedjes winter-workers. Je mag deze workers alleen in het betreffende seizoen inzetten. Dit maakt het plannen dus absoluut uitdagender. Door een worker te trainen verwijder je een hoedje en mag deze worker vanaf nu in beide seizoenen ingezet worden. De grande worker start zonder hoed en mag vanaf het begin dus al overal ingezet worden. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
Hoedjes

INFLUENCE & INNOVATION

Ook nieuw in Viticulture World zijn de Innovation Tiles, deze zijn er als rechthoek en ovaal. Ieder voorjaar komen er 2 rechthoekige en 2 ovale Innovation Tiles beschikbaar. Een van de nieuwe acties waar je met je worker kan gaan staan is de actie om deze tegels te kopen. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
Een rechthoekige Innovation tegel

Rechthoekige tegels vervangen (of upgraden) een huidige actie op het speelbord. Ovale tegels komen onder een actie te liggen. Op ovale tegels mogen een onbeperkt aantal workers staan. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
Ovale Innovation tegels

CONCLUSIE

Wat ik persoonlijk het meest mis zijn de 4 seizoenen uit de Tuscany uitbreiding. Want dat spelmechanisme veranderde het zeer goede spel Viticulture in een geweldig spel. Maar ik begrijp ook wel waarom dat niet mogelijk is in Viticulture World, niet alle spelers beschikken tenslotte over Tuscany. Je kan wel de oranje Structure kaarten uit Tuscany gebruiken samen met deze uitbreiding.

Je moet (vooral in de eerste potjes) niet vergeten dat ’t spel coöperatief is. Voor je het weet is iedereen alleen met z’n eigen wijngaard bezig en zijn eigen punten aan het scoren. In mijn allereerste spel gingen we pas in het allerlaatste jaar noodgedwongen intensief samenwerken om die ene speler die zijn punten nog lang niet binnen had (dat was ik 🫣) te helpen. We hadden tot dan toe veel te weinig innovation Tiles gekocht, en vrijwel niet gehandeld met elkaar. Maar met slim ruilen is dat dan toch nog op het nippertje goedgekomen (bedankt Remon & Chantal en Das). Maar reken er maar niet op de volgende spellen (andere continenten) het je ook zo gemakkelijk maken. 

Viticulture World Uitbreiding Stonemaier Games
Overzicht van nieuwe en aangepaste onderdelen op het speelbord

Viticulture World heeft ander formaat doos. Jammer dat deze uitbreiding nu niet zo netjes naast de andere Viticulture dozen staat in je spellenkast. Een oplossing hiervoor is de speciale Wine Crate te kopen, een hele mooie houten doos waar Viticulture met alle uitbreidingen in passen.

Het spel duurt misschien wat langer doordat de spelers nu regelmatig moeten overleggen. Maar doordat je meer samenwerkt en overlegd is er vrij weinig downtime waardoor het toch lekker vlot speelt. 

Persoonlijk zal ik nét iets eerder voor Tuscany kiezen dan voor World, maar de stemming en het gezelschap zullen doorslaggevend zijn in de keuze. Viticulture World maakt het spel niet per se beter, maar zeker ook niet slechter, het is gewoon even lekker helemaal anders. 

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

Deze review van Viticulture World: Cooperative Expansion is geschreven door Mario.
Lees alle reviews van Mario

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Je moet (vooral in de eerste potjes) niet vergeten dat 't spel coöperatief is."

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen Mario

— Mario

Koop Viticulture World: Cooperative Expansion bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Viticulture World: Cooperative Expansion

Omschrijving van Viticulture World: Cooperative Expansion


Viticulture World: Cooperative Expansion is een uitbreiding op Viticulture Essential Edition. Viticulture World: Cooperative Expansion is een Strategiespel dat door 1-6 spelers gespeeld kan worden vanaf 13 jaar. Een spelletje Viticulture World: Cooperative Expansion duurt gemiddeld 120 minuten en scoort qua moeilijkheid 2.5 ster(ren) . Viticulture World: Cooperative Expansion staat in het Engels bekend onder de naam Viticulture World: Cooperative Expansion. Viticulture World: Cooperative Expansion is ontworpen door Mihir Shah & Francesco Testini en wordt in het Engels in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games, Delta Vision Publishing, Ghenos Games, Korea Boardgames, Lavka Games, Maldito Games & Phalanx Games Polska. .

Koop Viticulture World: Cooperative Expansion bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Viticulture World: Cooperative Expansion is een uitbreiding op:

Een van deze spellen heb je nodig om Viticulture World: Cooperative Expansion te kunnen spelen

Viticulture Essential Edition Bordspel Wijn

Viticulture Essential Edition

Speel ook deze Spellen

Deze spellen komen uit dezelfde categorieën als Viticulture World: Cooperative Expansion.

Quatorze spel doos box Spellenbunker.nl

Quatorze

Ausonia spel doos box Spellenbunker.nl

Ausonia

Ka Pai: Toku Wakapapa spel doos box Spellenbunker.nl

Ka Pai: Toku Wakapapa

Uitbreiding
Foto Bordspel Fresco

Fresco

Andere uitbreidingen op Viticulture Essential Edition

Deze spellen kun je, net als Viticulture World: Cooperative Expansion, samen spelen met Viticulture Essential Edition

Viticulture - Moor Visitors Uitbreiding Wijn

Viticulture – Moor Visitors

Review door Mario Uitbreiding
Viticulture - Tuscany Essential Edition Bordspel Uitbreiding Wijn

Viticulture – Tuscany Essential Edition

Uitbreiding
Viticulture - Visit From the Rhine Valley Uitbreiding Bordspel Wijn

Viticulture – Visit From the Rhine Valley

Uitbreiding

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.