Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-5 spelers

Leeftijd

Vanaf 12 jaar

Speelduur

90 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties
Uitgever:

999 Games

999 Games
Ontwerper(s)

Rosenberg, Uwe

Review van Agricola

We bevinden ons in het jaar 1670 en Europa is in wederopbouw. De tijd van pest en armoede heeft plaatsgemaakt voor een tijd van hoop. En dat wederopbouwen, daar heeft iedereen een aandeel aan. Natuurlijk is het geen eenvoudige tijd voor jou als boer, want er zal flink gewerkt, geploegd en gebouwd moeten worden. Maar het is wel een tijd van gelijke kansen, een tijd waarin hard werken wordt beloond met een welvarend bestaan. Zie jij het zitten om de handen uit de mouwen te steken en bij te dragen aan een mooiere toekomst? Dan is Agricola echt wat voor jou!

Agricola - Bordspel - Review - 999 Games

Doel van het spel

In het prachtige Agricola start je allemaal als boer met dezelfde hoeveelheid grond en middelen. In 14 ronden plaats je steeds je werkers en voer je de bijbehorende actie(s) uit. Wie aan het einde van het spel de meest welvarende speler is, is de winnaar van het spel. Welvaartspunten worden toegekend op basis van het aantal gezinsleden, de grootte van het huis, akkers, omheiningen, vee, graan en groenten, omheinde stallen, investeringen, etc… Moge de hardste werker winnen!

Agricola - Bordspel - Review - 999 Games

Verloop van het spel

Bij de start van het spel ontvangt iedere speler zijn of haar erftableau met persoonlijke voorraad (werkers, stallen en omheiningen in één kleur). Tevens wordt de startspeler aangewezen. Deze ontvangt 2 voedsel, terwijl de overige spelers 3 voedsel ontvangen. Iedere speler start met 2 werkers en gedurende het spel kunnen het aantal werkers worden uitgebreid tot maximaal 5. In het midden van de tafel wordt het speelveld opengelegd met daarop de vaste acties en de rondeacties. Iedere ronde zal een volgende actie beschikbaar komen. Alle dieren, bouwstoffen, gewassen en voedselfiches worden naast het speelveld gelegd. Tot slot worden de verschillende grote investeringen opengelegd. Ambachtskaarten en kleine investeringen kunnen aan het spel worden toegevoegd voor extra uitdaging.

Het spel bestaat uit 14 ronden. Iedere ronde bestaat uit 4 fasen, die na elkaar worden doorlopen.

 1. Voorbereidingsfase
  In deze fase wordt een actie opengedraaid. Deze actie is vanaf nu beschikbaar.
 2. Werkfase
  Te beginnen met de startspeler plaatst iedere speler om de beurt steeds 1 gezinslid op een beschikbare actie, totdat alle gezinsleden van iedereen zijn geplaatst. Een veld waar al een gezinslid op staat, kan de rest van de ronde niet meer worden gebruikt. De actie wordt hierbij steeds meteen uitgevoerd. Acties zijn bijvoorbeeld: neem voedsel, neem hout, speel een grote investering, neem een groente, renoveer je huis, plaats omheiningen, bouw een stal, neem een varken, etc.
 3. Huiswaartsfase
  Nadat alle gezinsleden zijn gezet, neemt iedere speler al zijn of haar gezinsleden terug op zijn of haar erftableau.
 4. Oogstfase
  Een aantal ronden eindigen met de oogsttijd, afgebeeld door een specifiek symbool. In de oogsttijd oogsten spelers hun gewassen, voeden ze hun gezin (per gezinslid dient de speler 2 voedsel te betalen) en kunnen dieren zich voortplanten. Wanneer een speler van een diersoort meerdere exemplaren heeft, planten ze zich voort. Voorwaarde is wel dat deze het dier kwijt moet kunnen.

Agricola - Bordspel - Review - 999 Games

Het spel is afgelopen na de oogsttijd van ronde 14. De speler met de meeste welvaartspunten, is de winnaar van Agricola. Zoals gezegd worden welvaartspunten toegekend op basis van het aantal gezinsleden, de grootte van het huis, akkers, omheiningen, vee, graan en groenten, omheinde stallen, investeringen, etc. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste bouwstoffen in zijn of haar voorraad.

Agricola - Bordspel - Review - 999 Games

Conclusie

Dit Agricola spel is de bewerkte editie van het internationaal bekroonde strategische bordspel Agricola. Het spel is misschien wel het meest bekende spel van Uwe Rosenberg, ditmaal uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor spelers van 12-99 jaar en reken een half uur aan speeltijd p.p. Des te vaker je het spel speelt, des te sneller het gaat.

Agricola, uit 2007 alweer, staat bij menigeen ‘boardgame geek’ op nummer 1 en komt je op de huidige bgglijst tegen op plek 32. Het is één van de meest succesvolle worker-placement spellen op de markt. Na een aantal keren spelen kom je erin en ontdek je dat de mogelijkheden haast oneindig zijn. Maar welke strategie hanteer je? Welke acties ga jij het eerst doen? En wat wil je hiermee bereiken? Allemaal vragen die iedere ronde terug komen. Vergeet ook je tegenstander(s) niet in de gaten te houden! Wat hebben zij nodig? En hoe kan je voorkomen dat zij dat krijgen? Ondanks dat je met je eigen spelbord en boerderij bezig bent, vindt er behoorlijk wat interactie plaats.

Agricola - Bordspel - Review - 999 Games

Agricola beschikt ook over een grote herspeelbaarheid. Wanneer je na zoveel keer spelen bent uitgekeken op het vereenvoudigde spel (kunnen ons niet voorstellen dat dat snel gaat gebeuren), dan pak je gewoon uitbreiding ‘ambachten’ en ‘kleine investeringen’ erbij. Nog meer denkwerk en mogelijkheden! Deze uitbreidingen voegen nog zoveel extra’s toe aan het basisspel. Met het in huis halen van Agricola haal je een meer dan compleet spel in huis waar je jarenlang plezier aan zult beleven.

Daarnaast ziet Agricola er ook nog eens fantastisch uit! In deze nieuwe editie zijn zelfs het graan en de groente uit hout gesneden en is het spelbord prachtig opgemaakt! Ook alle handkaarten (ambachtslieden en investeringen) bevatten unieke illustraties. Kortom, je krijgt gewoon heel veel waar voor je geld. De spelregels zijn duidelijk beschreven (met extra bijlage) en ondanks dat het heel veel informatie bij elkaar is, speelt het spel soepel weg. Jullie begrijpen het al: enkel lof voor het spel Agricola. We kunnen niet wachten wanneer het spel bij ons weer op tafel komt! Zijn jullie ook fan?

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Agricola is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Agricola bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

Videos over Agricola

Omschrijving van Agricola


Agricola komt uit de Agricola Spelfamilie. Agricola is een Expertspel dat door 1-5 spelers gespeeld kan worden vanaf 12 jaar. Een spelletje Agricola duurt gemiddeld 90 minuten en scoort qua moeilijkheid 3.5 ster(ren) . Agricola is ontworpen door Uwe Rosenberg en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door 999 Games. Je koopt Agricola bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. Agricola is winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009 – Winnaar, International Gamers Awards 2008 – Winnaars, As d’Or 2009 – Winnaars, Deutscher Spiele Preis 2008 – Winnaar & Golden Geek Awards 2008 – Winnaars.

Koop Agricola bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

999 Games Shop

bol.com

Amazon

var bol_sitebar={"id":"bol_1594027406323", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000059096048","familyId":"","site_id":"1086672","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"Agricola%20Bordspel","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};

De Agricola Spelfamilie

Deze spellen komen ook uit de Agricola Spelfamilie

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.