Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

2-4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Speelduur

60 minuten

Moeilijkheid

Uitgever:
Ontwerper(s)

Kiesling, Michael

Review van Azul: Tuin van de Koningin

"Tuin van de koningin is een een mooi en uitdagend puzzelspel en wat lastiger dan de andere varianten van Azul"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Bezoeken jullie op vakantie ook altijd een kasteel met zijn prachtige kasteeltuinen? Engeland bijvoorbeeld staat bekend om zijn fantastische aangelegde tuinen en hier worden hele tuinreizen naartoe georganiseerd. Schloss Schönbrunn (waar keizerin Sissi heeft gewoond) in Wenen heeft prachtige tuinen om het landgoed heen liggen. En iets dichter bij huis hebben we natuurlijk kasteel de Haar in Utrecht. Ook hier kun je uren door het 55 hectare grote park lopen en genieten van onder andere een rozentuin, doolhof en hertenkamp. Natuurliefhebber of niet, eigenlijk iedereen kan genieten van mooie aangelegde tuinen. De ongelofelijke verscheidenheid aan kleuren en vormen die in bloemen en planten naar voren komen, zijn voor iedereen een lust voor het oog. In Azul – Tuin van de Koningin ga je zelf een zo mooi mogelijke tuin aanleggen. Alleen de beste tuinontwerper zal de goedkeuring van de koningin krijgen.

Doel van het spel

Iedere speler gaat op zijn eigen tuinbord proberen een zo mooi mogelijke tuin aan te leggen. Dit doe je door kleuren en patronen te rangschikken. Hoe beter je kleuren en patronen met elkaar hebt weten te combineren, hoe meer punten je dit oplevert. Na 4 ronden eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Spelvoorbereiding

Elke speler ontvangt:
*1 tuinbord: hierop ga je je tuin aanleggen, wat wil zeggen dat je je gekozen stenen op kleur en patroon gaat rangschikken.
*1 opslagbord: hierop kun je je gekozen stenen en tuinuitbreidingen bewaren. Maar vol = vol.
*1 fonteinbord: deze wordt in het midden van de tuin neergelegd.
*3 jokers: deze mag je alvast op 3 lege vakjes van je opslagbord neerleggen.
*Scoresteen: deze leg je op vakje 15 van het scorespoor op het scorebord.

Persoonlijke opslagbordje voor tegels en tuinuitbreidingen

Verder worden klaargelegd:
*Scorebord: de evaluatiesteen wordt bovenaan gelegd, deze geeft aan het einde van het spel aan in welke volgorde er punten gescoord gaan worden. Het draaiwiel zet je op de startpositie. Dit wiel geeft aan in welke categorieën er tussen de rondes door punten gescoord kunnen worden.
*Zak met alle gekleurde tegels.
*Tuinuitbreidingen: hiervan worden 4 stapels gemaakt op basis van het aantal spelers. Voor elke ronde wordt een nieuwe stapel gebruikt. Op de bovenste tuinuitbreiding van de 1e stapel worden alvast 4 stenen gelegd die willekeurig uit de zak worden getrokken.
*Overgebleven tuinuitbreidingen: deze vormen een voorraadstapel. Bovenop wordt het schildfiche gelegd. In de loop van het spel mag je deze tuinuitbreidingen gebruiken, maar dit kost je wel 6 minpunten (zoals afgebeeld door het schildfiche).
*Toren: hierin worden de tegels verzameld die je als kosten hebt betaald.
*Jokers: fiches die in te zetten zijn voor elke kleur of elk patroon.
*Startspelerfiche: de eerste ronde mag de jongste speler beginnen.

Het scorebord
Alle 108 gekleurde tegels waarmee je gaat proberen mooie patronen in de tuin te leggen

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit 3 fases:
*Spelersacties (totdat alle spelers hebben gepast). Keuze uit 4 acties.
*Punten scoren
*Voorbereiding van de volgende ronde

Na ronde 4 eindigt het spel en volgt er ook nog een grote puntentelling

Fase 1: Spelersacties

Tijdens je beurt heb je keuze uit één van de 4 acties:

*Tegels en tuinuitbreidingen nemen
In de voorbereiding heb je al 4 tegels uit de zak op de bovenste tuinuitbreiding van de 1e stapel gelegd. Hiervan mag je nu tegels gaan pakken. Je kiest óf een kleur óf een patroon en mag dan alle tegels hiervan pakken. Je pakt:

*Alle tegels en tuinuitbreidingen met het gekozen patroon maar met verschillende kleuren, of:
*Alle tegels en tuinuitbreidingen met dezelfde kleur maar met verschillende patronen.

Je mag dus geen identieke tegels (dezelfde kleur en hetzelfde patroon) pakken.

Alles wat je pakt, moet op je opslagbordje passen. Is je opslagbordje vol, dan kan je deze selectie dus niet kiezen.

Als er minstens 1 tegel van een tuinuitbreiding is gepakt, dan wordt deze naast de stapel neergelegd. De tuinuitbreiding die nu bovenop ligt wordt weer gevuld met 4 nieuwe tegels uit de zak. Dit wordt gedaan totdat alle tuinuitbreidingen gebruikt zijn. Zo blijven er voor alle spelers steeds nieuwe tegels te kiezen. Wanneer er op een tuinuitbreiding geen tegels meer liggen, dan wordt deze omgedraaid. Er wordt dan een paviljoensymbool zichtbaar. Ook staat op deze tuinuitbreiding een tegel afgebeeld. De spelers mogen nu ook de tuinuitbreiding pakken als deze in hun selectie valt.

Tuinuitbreidingen met tegels, de joker fiches, en de tuinuitbreiding met het schildfiche van -6 punten

*Tegel plaatsen
Kies een tegel van je opslagbord en betaal de kosten om de tegel in je tuin te mogen plaatsen.

De plaatsingskosten worden bepaald door het patroon dat op de tegel staat. Je betaalt de kosten door tegels van je opslagbord in te leveren; deze gaan in de toren. De kosten variëren van 1 t/m 6 tegels. Maar hoe duurder de tegel, hoe meer punten hij aan het einde oplevert. Ook de kosten moeten betaald worden op basis van 2 opties:
*Alle tegels moeten hetzelfde patroon maar verschillende kleuren hebben, of:
*Alle tegels moeten dezelfde kleur maar verschillende patronen hebben.

Je mag hiervoor ook je jokers inzetten. Je mag een joker gebruiken voor een kleur of een patroon naar keuze.

Je mag een tegel niet overal plaatsen, ook hier zijn regels voor. Namelijk:
*Plaats een tegel op een vakje zonder enig aangrenzende tegel, of:
*Grenzend aan een andere tegel mits deze of qua kleur of qua patroon hetzelfde is als de tegel die je wilt plaatsen.

Op deze manier ga je proberen groepen te vormen. Probeer zoveel mogelijk kleuren en patronen bij elkaar te klusteren. Maar er mogen geen identieke tegels in dezelfde groep zitten.

Lukt het je om een fontein, bankje, standbeeld of paviljoen te omsluiten, dan ontvang je jokers.

Voorbeeld 1: dit mag dus niet. Er liggen nu 2 identieke tegels in één groep
Voorbeeld 2: zo mag het wel. De vlinders mogen naast elkaar. Hetzelfde symbool, maar in een ander kleur. Je kan nu proberen een link te maken met de blauwe vogel en zo een nieuwe blauwe groep starten.

*Tuinuitbreiding plaatsen
Je kan een tuinuitbreiding van je opslagbord kiezen en deze in de tuin neerleggen. Je betaalt hiervoor op dezelfde manier de kosten als voor het plaatsen van een tegel. Je kan ook een tuinuitbreiding uit de voorraad plaatsen, dit kost je 6 minpunten.

*Passen
Je past wanneer je niet meer tegels wilt nemen of plaatsen of je geen andere actie kunt uitvoeren. De eerste speler die past ontvangt het startspelerfiche, maar verliest 1 punt op het scorespoor.

Fase 2: Punten scoren

Het draaiwiel geeft de 3 scorende kleuren/patronen voor deze ronde weer. Elke speler scoort punten als hij voldoet aan de selectie van het draaiwiel. Scoor daarbij 1 punt voor elk zichtbaar paviljoen in je tuin.

Fase 3: Voorbereiden van de volgende ronde

Zet het draaiwiel 1 positie verder. Alle overgebleven tuinuitbreidingen en tegels worden afgelegd. En een nieuwe stapel tuinuitbreidingen met tegels wordt neergelegd. De speler met het startspelerfiche is nu aan de beurt.

Eindscore

Na 4 rondes eindigt het spel. Er volgt dan een score volgens het draaiwiel, zoals na elke ronde. Daarna volgt ook nog een eindscore.

Eerst wordt het opslagbord leeggehaald. Voor elke joker ontvang je 1 punt. Voor elke overgebleven tegel ontvang je zoveel minpunten als de tegel waard is (dus op basis van het patroon, net zoals je de kosten bepaald).

De evaluatiesteen op het scorebord geeft aan in welke volgorde er gescoord gaat worden. Eerst de 6 kleuren en daarna de 6 patronen.

Je scoort punten op basis van de groepen die je hebt weten te maken. Een groep bestaat uit minimaal 3 tegels. Je scoort punten op basis van het patroon op de tegel. Hoe duurder het patroon was om neer te leggen, hoe meer punten je er nu mee scoort. Een tegel met een patroon van vlinders bijvoorbeeld, heeft je 3 tegels gekost om neer te leggen. Deze tegel levert je nu dan ook 3 punten op.

Is het je gelukt om een groep van minimaal 6 tegels te creëren, dan ontvang je hiervoor 6 bonuspunten.

Degene met de meeste punten is de beste tuinarchitect gebleken en wint het spel.

Zo kan je tuin er aan het einde van het spel uitzien

Conclusie

Azul – Tuin van de koningin is een familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden en is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 60 minuten zoet mee. Ook dit spel is van de, inmiddels welbekende, spelontwerper Michael Kiesling. In Nederland wordt Azul uitgegeven door Next Move Games/Asmodee.

Azul was voor ons een nieuw spel. Er zijn nog 3 varianten, maar die kenden wij alle 3 niet. Wil je daar wat over weten? Kijk dan eens naar de andere reviews op deze website. Wij vonden dit spel best pittig. In basis is het spel niet moeilijk te begrijpen, maar zie die patronen maar eens bij elkaar te puzzelen. Daar hebben we echt een flinke uitdaging aan. We hebben ons laten vertellen dat dit dan ook de moeilijkste variant uit de Azul-serie is. Ben je fan van puzzelen en patronen maken en is het basisspel Azul net wat te makkelijk voor je, dan is dit spel echt wat voor jou! Uiteraard bevat ook deze variant het drafting-mechanisme wat zo kenmerkend is voor de Azul-serie.

Net als de andere 3 varianten ziet ook dit spel er weer fantastisch uit! De toren bijvoorbeeld is niet per se nodig voor het spel, maar geeft het wel dat beetje extra uitstraling en luxe gevoel. De tuinbordjes echter vinden we wat goedkoop aandoen. De keuze voor dit wat dunne papier snappen we niet zo goed, gezien de rest juist zo mooi en kwalitatief goed is.

Azul – Tuin van de Koningin is echt een mooi en uitdagend puzzelspel en gaat ons nog úren puzzelplezier geven!

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

Deze review van Azul: Tuin van de Koningin is geschreven door Garcia & Menno.
Lees alle reviews van Garcia & Menno

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

"Ook deze variant heeft het welbekende drafting-mechanisme"

Garcia & Menno Reviewers van Bordspellen

— Garcia & Menno

Koop Azul: Tuin van de Koningin bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Omschrijving van Azul: Tuin van de Koningin


Azul: Tuin van de Koningin komt uit de Azul Spelfamilie. Azul: Tuin van de Koningin is een Familiespel dat door 2-4 spelers gespeeld kan worden vanaf 10 jaar. Een spelletje Azul: Tuin van de Koningin duurt gemiddeld 60 minuten en scoort qua moeilijkheid 3 ster(ren) . Azul: Tuin van de Koningin staat in het Engels bekend onder de naam Azul: Queen's Garden. Azul: Tuin van de Koningin is ontworpen door Michael Kiesling en wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Next Move Games, Lacerta & Asmodee. .

Koop Azul: Tuin van de Koningin bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.