Taal

🇳🇱 Nederlands

Spelers

1-7 spelers

Leeftijd

Vanaf 8 jaar

Speelduur

25 minuten

Moeilijkheid

Prijzen & Nominaties

Review van Between Two Cities

Was jij vroeger een fanatieke Lego bouwer? Of heb je een leeftijd dat iemand je eerst moet uitleggen wat Lego is? Dan heb je vast ervaring met het bouwen van steden in games als Minecraft of Forge of Empires. Laat je vaardigheden nu dan maar eens zien in het tegel-leg-spel Between Two Cities. Hierin speel je een meester planner tijdens de industriële revolutie die de taak heeft gekregen om niet één maar twee steden te ontwerpen en te bouwen. En omdat dat een bizar grote taak is, ga je samenwerken met anderen om jouw plannen te kunnen realiseren. Bouw jij de meest indrukwekkende stad?

Between Two Cities

Between Two Cities is een tegel-leg-spel en kan gespeeld worden van 1-7 spelers in drie varianten. Er zit een solo variant, een 2-spelers variant en de uiteindelijke spelvariant voor 3-7 spelers in. In deze review belichten we het spel vanuit die laatste speelmogelijkheid. De uitgever is Stonemaier Games en zij zijn ook verantwoordelijk voor spellen zoals Scythe, Wingspan en Viticulture. Die hebben we allemaal ook mogen spelen en dat waren stuk voor stuk toppers. Onze verwachtingen waren dus redelijk hoog van dit spel. Het spel kan gespeeld worden door spelers vanaf 8 jaar en de spelduur ligt op ongeveer 25 minuten. Dat is dus qua leeftijd en spelduur aanmerkelijk toegankelijker dan de andere titels die we net opnoemden. Het spel is bedacht door Ben Rosset en Matthew O’Malley. Het tekenwerk is gedaan door Beth Sobel.

Between Two Cities

Doel van het spel

In 3 rondes ga je een stad van 4×4 tegels maken met je rechterbuurman en met je linkerbuurman. Dit doe je door slim tegels te combineren die bij de eindscore flink wat punten op gaan leveren. Uiteindelijk telt je laagste score van beide steden voor de eindtelling!

Between Two Cities
De stadspionnen

Hoe speel je Between Two Cities?

Je legt het spel klaar zoals beschreven en dat gaat gelukkig best snel. Een origineel stuk van de voorbereiding, vinden wij, is de manier waarop je gaat zitten. En dan bedoelen we niet op een stoel, op een bank, of op de grond… Nee in dit spel zit een stapel kaarten die bepaald in welke volgorde je aan de tafel gaat zitten, superleuk toch! Een paar voorbeeldjes hiervan: Op volgorde van schoenmaat, op lengte, de afstand van de plek waar je geboren bent tot de plek waar je nu bent. Dit elimineert gelijk de standaard teams die dan meestal meteen gevormd worden, plus…ja je komt zo ook nog eens wat te weten over je tegenspeler!

Zit iedereen op zijn aangewezen plek dan gaan we beginnen… Between Two Cities wordt gespeeld over 3 rondes. Omdat iedereen simultaan speelt gaat dit vrij vlot.

Between Two Cities
In welke volgorde gaan jullie zitten?
  • Ronde 1: Iedere speler pakt 7 gedekte (paarse) tegels uit de doos en kiest hieruit heimelijk 2 tegels. De rest wordt links onder je stadspion neergelegd. Heeft iedereen dat gedaan dan worden deze tegelijk omgedraaid. Nu is het moment om te overleggen met de buren. Welke tactiek pas je/ jullie in welke stad toe, want je mag nu per stad 1 tegel gaan plaatsen. Daarna pak je rechts de stapel en kies je weer 2 tegels, daarna nog een keer, tot je er 1 overhoudt, deze wordt weggelegd
  • Ronde 2: Dit werkt op dezelfde manier als ronde 1 maar nu pak je 3 dubbele tegels (gele). Degene die overblijft wordt weggelegd.
  • Ronde 3: Deze ronde werkt hetzelfde als ronde 1, maar nu werk je de andere kant op.

Aan het einde van de 3 rondes telt elke speler per gebouwensoort zijn linker stad (dit om verwarring te voorkomen). De stad waar je het laagste gescoord hebt telt als je eindscore!

Between Two Cities

Wat gebeurt er in je stad? 

Er zijn heel veel mogelijkheden om met gebouwen in je stad punten te verdienen. Je hebt bijvoorbeeld:

  • Shops: Deze leveren alleen meer punten op als ze in 1 lijn gebouwd worden.
  • Fabrieken: Heeft je stad de meeste fabrieken of de 2e of 3e plek daarin, dan worden je fabrieken meer waard.
  • Taveernes: Combineer taveernes waar je kan slapen, eten, drinken of waar muziek gedraaid wordt. De combinaties leveren je meer punten op.
  • Kantoren: Hoe meer je hebt hoe meer ze waard zijn, +1 punt als ze aan een taveerne grenzen.
  • Parken: Breid je park uit (aangrenzende tegels) en verdien meer punten.
  • Huizen: Hoe meer verschillende gebouwen jullie hebben in je stad om meer je huizen waard worden. Plaatsen aangrenzend aan een fabriek levert je maar 1 punt op.

Between Two Cities

Nou je merkt het al, de mogelijkheden zijn eindeloos. Want in een stad van 4×4 tegels kun je natuurlijk nooit op elk gebouw flink gaan scoren, je moet dus keuzes maken. Maar maak je dezelfde keuze als je buur?  En alleen door het te spelen en het te ervaren kom je erachter wat wel of juist niet werkt.

Between Two Cities

Onze mening over Between Two Cities

Dit spel heeft naar onze mening een heel origineel spelmechanisme, namelijk door samen te werken met de personen naast je. Dit maakt het spel zowel coöperatief als competitief. Je vindt dit stukje ook terug in het spel Between Two Castles of Mad King Ludwig, maar deze hebben wij zelf nog niet gespeeld. Ideaal ook dat je dit met max 7 personen kan spelen. Het spel wordt er niet langdradig door omdat je heel de tijd bezig bent.

Het feit dat de laagste score uiteindelijk telt, maakt dat je je op beide steden moet focussen. Als je je alleen maar op 1 stad focust ga je het zeker niet redden. Bij het kiezen van je tegels mag je niet overleggen, maar wat zou dat handig geweest zijn! Maar omdat het juist niet mag, maakt dit het spel juist uitdagender.

Het bouwen van je stad met alle regels die erbij horen herkennen wij van het 2-persoons spel Glasgow, maar dit is niet storend omdat het verder een heel ander spel is. Voor de vlotte speler is dit spel ideaal. Je legt het snel klaar en speelt tegelijkertijd. Voor je het weet is het spel alweer klaar! Behalve dat je goed je tactieken moet bekijken voor de tegels, is het spel verder echt niet moeilijk. Tenzij je een type bent wat nooit keuzes kan maken, dan ga je een lastige tijd tegemoet…

Reviewer Bordspellen en Kaartspellen DreamTeam

Deze review van Between Two Cities is geschreven door Remon & Chantal.
Lees alle reviews van Remon & Chantal

Dit spel is beschikbaar gesteld door de uitgever voor review, maar dit is geen betaalde reclame.

Koop Between Two Cities bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Videos over Between Two Cities

Omschrijving van Between Two Cities


Between Two Cities is een Strategiespel dat door 1-7 spelers gespeeld kan worden vanaf 8 jaar. Een spelletje Between Two Cities duurt gemiddeld 25 minuten en scoort qua moeilijkheid 2 ster(ren) . Between Two Cities wordt in het Nederlands in Nederland & België uitgegeven door Stonemaier Games. Je koopt Between Two Cities bij een van de Spellenwinkels in Nederland en België of bol.com. . Between Two Cities is genomineerd voor de Golden Geek Awards 2015 – Nominaties.

Koop Between Two Cities bij je lokale Spellenwinkel:

Alle Spellenwinkels

Steun Spellenbunker, koop bij deze winkels:

bol.com

Amazon

Uitbreidingen op Between Two Cities

Deze spellen kun je samen met Between Two Cities spelen

HEY WACHT!

Geef je hier op voor onze nieuwsbrief

Je mist dan nooit meer het laatste Spellenbunker nieuws!

Nieuwsbrief

Om onze website goed te laten werken, gebruiken we cookies. Klik op 'Meer info' om ons Privacybeleid te lezen.